Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Ovo je područje postalo nekretninski hit

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su se na tom području lani najviše tražili apartmani, a zatim kuće i stanovi za prodaju.

Ličko-senjska županija

Pandemija koronavirusa na globalnoj je razini uzrokovala brojne, uglavnom negativne posljedice, no na području Like, odnosno Ličko-senjske županije tržište je zabilježilo pozitivne promjene.

Na oglasniku za nekretnine Crozilla.com tijekom 2020. godine primijećen je porast potražnje za nekretninama u Ličko-senjskoj županiji, a da je to doista tako potvrdio je i Ivan Bižanović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, te ujedno vlasnik i direktor agencije Lika nekretnine: „Prošle godine porasla je potražnja za kućama, stanovima i apartmanima na našem području, a najveći razlog je potres u Zagrebu i COVID jer su ljudi ostali ‘zarobljeni’ u svom stanu od 40 kvadrata na 7. katu i željeli su se maknuti bar privremeno iz Zagreba. Sada je Ličko-senjska županija dobro popunjena ljudima iz Zagreba, Rijeke, Splita, Zadra, Šibenika….“- rekao je Bižanović za Crozilla.com te dodao kako su mogućnost uzgoja vlastite hrane, ali i povoljan geografski položaj također dali pozitivan doprinos porastu potražnje za tamošnjim nekretninama.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su se na tom području lani najviše tražili apartmani, a zatim kuće i stanovi za prodaju.

Osjetan interes za tamošnjim nekretninama lani je dolazio iz Zagreba, ali potražnja je bila velika i u obrnutom smjeru. „Postoji interes zamjene nekretnina selo – grad, tako da su neki Zagrepčani već zamijenili svoje stanove za stanove ili kuće u našoj županiji, a imamo i interes Ličana za kupnju nekretnina u Zagrebu pa smo i tu na usluzi.“ Iz navedenih razloga agencija Lika nekretnine d.o.o. od lani posluje i u novom uredu smještenom u središtu Zagreba.

Interes pokazuju strani kupci

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su, osim domaćih kupaca, nekretnine u Ličko-senjskoj županiji pretraživali i inozemni posjetitelji, koji su, kako kažu u agenciji Lika nekretnine, najviše kupovali u Senju, Karlobagu, Otočcu i Plitvicama.

Najveći broj inozemnih posjetitelja oglasnika Crozilla.com zainteresiranih za nekretnine na području Ličko-senjske županije tijekom 2020. godine dolazio je iz Njemačke, Slovenije i Švicarske.

„Kuće uglavnom kupuju Slovenci, Mađari, Nijemci i Austrijanci“ ,rekao je Bižanović te dodao kako interes stranih kupaca postoji, ali i kako oni ipak najviše traže povoljnije nekretnine, te kako je mali broj onih koji se odlučuje za skupe, a ako ih i kupuju onda moraju biti na dobrim lokacijama poput prvog reda do mora ili rijeke, jezera, potoka ili na brežuljku.

Bižanović za Crozilla.com kaže kako stranci kupuju ili nekretnine do 70.000 eura ili pak one skupe s cijenama između 200.000 i 400.000 eura, no kako navodi interesa ima i za villu u Novalji u prvom redu do mora s cijenom s cijenom od 4.000.000 eura.

Velik interes za dugoročnim najmom

U bijegu od stresa, straha od potresa i epidemije, dio se građana odlučuje i barem privremeno odseliti na ovo područje. Osim porasta potražnje za kupnjom tamošnjih nekretnina, podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su iznimno traženi i apartmani za najam, a iz agencije Lika nekretnine d.o.o. navode kako se primjećuje i velik interes za kućama koje se iznajmljuju na duže razdoblje.

Ivan Bižanović kaže kako je interes za dugoročnim iznajmljivanjem tamošnjih kuća poprilično velik, a većinom se radi o zakupu od 1 do 5 godina. „Obitelji se žele skloniti na sigurno, svaki vikend uživati u prirodi ili na moru. Neki su se odlučili i trajno preseliti, neki privremeno.“

Prošla se godina na oglasniku Crozilla.com pokazala dobrom za vlasnike tamošnjih apartmana, s obzirom na to da su oni lani na tom području bili traženiji nego kuće i stanovi.

„Što se tiče apartmana naš kraj je poznat kao turistička destinacija zbog nacionalnih parkova, parkova prirode, rijeke Gacke, Like, te lova, ribolova, glamping turizma.“ Bižanović kaže kako su na tom području apartmani uglavnom u kategorijama od 3 do 5 zvjezdica, te dodaje: „Privatni iznajmljivači su uložili silne novce u svoje apartmane, vrhunski su uređeni s novim namještajem i relativno dobro popunjeni i sada u doba Covida“, rekao je Bižanović za Crozilla.com.

Povoljne nekretnine i u Senju

S prosječnom cijenom kvadratnog metra od oko 1570 eura Senj je na oglasniku Crozilla.com tijekom prošle godine bio jedan od jeftinijih gradova za kupnju nekretnina na Jadranu.

2020. godinu taj je grad na oglasniku Crozilla.com započeo sa siječanjskom cijenom kvadrata stana od 1523 eura, a završio s 1579 eura koliko je u prosincu iznosila njihova prosječna cijena.

U prosincu je na oglasniku Crozilla.com oko 12 posto oglasa za tamošnje stanove (u kojima je navedena cijena) bilo oglašavano jeftinije od 1000 eura po kvadratu.

Pročitajte još:

Ekonomija

Iz godine u godinu Ličko-senjska županija bilježi odlične turističke rezultate, a pozitivan trend nastavlja se i ove godine. Tako je u prvih šest mjeseci...

Izdvojeno

Pozitivno je povećanje izdvajanja za investicije u dugotrajnu imovinu za 118,4% te je za tu namjenu izdvojeno 166 milijuna kuna u devet mjeseci 2011....

Novosti

Zbog zimskih uvjeta zabranjeno je prometovanje za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostali moraju imati zimsku opremu na cestama u Lici...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.