Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Ovo nikako ne smijete reći na razgovoru za posao

Kada tražite posao, poziv na intervju može izgledati kao veliki uspjeh, što i jest, no u većini natječaja, intervju je samo jedan dio postupka zapošljavanja.

Kada tražite posao, poziv na intervju može izgledati kao veliki uspjeh, što i jest, no u većini natječaja, intervju je samo jedan dio postupka zapošljavanja.

Koje povlastice nudite?

S razgovorom o povlasticama pričekajte dok ne dobijete ponudu za posao ili dok ispitivač sam ne načne tu temu. Ako to pitanje postavite ranije u postupku zapošljavanja posao nećete dobiti.

Što vaša tvrtka radi?

Vjerovali ili ne, menadžeri zaduženi za zapošljavanje kažu da je ovo pitanje vrlo često. Prije nego što odete na intervju za posao istražite čime se tvrtka bavi i razmislite o nekim konkretnim načinima kako vi možete pomoći da to što radi, radi bolje.

Moj zadnji šef je bio pravi %$#*!

Žaljenje na prošli posao će se samo negativno odraziti na vas. Čak i ako govorite istinu, zbog toga ćete izgledati kao netko tko se samo žali – upravo tip osobe s kojom nitko ne želi raditi. Sjajno je razgovarati o izazovima s kojima ste se suočili, ali bi fokus trebao biti na pozitivne rezultate koje ste postigli.

Sviđaju mi se vaše naočale

Nikada ne dajte komplimente ispitivačima o njihovom fizičkom izgledu, jer je to neprikladno. Davanje komplimenata je u redu, no oni bi trebali biti vezani za posao. Na primjer, možda biste željeli pohvaliti nedavni uspjeh tvrtke ili ispitivača.

Noge me ubijaju!

Žaljenje na fizičku neugodu će biti percipirano kao negativnost, ili kao izlika za loš nastup na intervjuu.

Dobio sam otkaz na zadnjem poslu

Nikada ne lažite na intervjuu za posao, ali postoji bolji način kako objasniti da ste dobili otkaz. Na primjer: “Moj šef i ja smo imali različite ideje oko onoga na što bi se odjel trebao fokusirati, i ubrzo mi je postalo jasno da bih bio sretniji na drugoj poziciji – poput ove”. Usredotočite se na ono što ste naučili iz prošlosti i na to zašto je posao za koji ste se prijavili prava stvar za vas.

Tražim bilo kakav posao

To je možda točno, no očaj nije privlačan. Ispitivač mora znati da vi želite baš posao za koji vas intervjuira i da ste odlični za to radno mjesto.

Ne znam

Ako zaista ne znate odgovor na pitanje na intervjuu, pokušajte sa “Saznat ću i javiti vam do kraja dana”. No, ako se radi o pitanju kako biste se ponijeli u određenoj situaciji na poslu ili se radi o mozgalici – kao što je na primjer: “Koliko golf loptica je potrebno da se napuni ova soba?” – vaš odgovor bi trebao pokazati vaš način razmišljanja. Krenite i razmišljajte na glas: “Prvo bih trebao odrediti volumen sobe. Potom bih trebao oduzeti volumen namještaja…” Itd.

Moja najveća slabost je to što radim previše

Vaš ispitivač zna da je ovaj odgovor obična floskula. Pa kako odgovoriti na pitanje “Koja je vaša najveća slabost?”. Izaberite nešto što nije izravno povezano s pozicijom za koju ste se prijavili i što ste se potrudili ispraviti. Na primjer, možete reći: “Nervozan sam kada moram govoriti pred velikim brojem ljudi, stoga sam se na prošlom poslu trudio održati što je više moguće prezentacija, kako mi to ne bi bio toliki problem”.

MojPosao

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Ako ste u potrazi za poslom, ne morate tražiti dalje!

Ekonomija

Hrvatski inovatori napravili su u samo dvije godine digitalnu aplikaciju Master F&B, kojom su osvojili naklonost korisnika na obje strane, ugostitelje i posjetitelje kafića...

Ljudski resursi

U suradnji s portalom posao.hr, donosimo vam top 10 poslovnih ponuda ovog tjedna. Želimo vam sreću u potrazi!

Ljudski resursi

S udjelom od 27,3 posto mlađih od 30 godina koji su zaposleni na određeno Hrvatska nije najgora u Europskoj uniji, ali je među najgorima,...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.