Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Pad cijena dionica na Wall Streetu, trgovački sektor pod velikim pritiskom

Podaci tvrtke MasterCard Advisors SpendingPulse pokazali su da je u sezoni predblagdanske potrošnje od 28. listopada do 24. prosinca prodaja porasla 0,7 posto, manje od lanjskih 2 posto. Zbog toga je Morgan Stanleyev indeks trgovačkog sektora potonuo 1,8 posto.

Podaci tvrtke MasterCard Advisors SpendingPulse pokazali su da je u sezoni predblagdanske potrošnje od 28. listopada do 24. prosinca prodaja porasla 0,7 posto, manje od lanjskih 2 posto. Zbog toga je Morgan Stanleyev indeks trgovačkog sektora potonuo 1,8 posto.

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi pali, treći dan zaredom, a pod najvećim je pritiskom bio trgovački sektor jer je u predblagdanskoj sezoni potrošnje prodaja porasla manje nego lani.

Dow Jones indeks oslabio je 24 boda, ili 0,19 posto, na 13.114 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,48 posto, na 1.419 bodova, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 2.990 bodova.

Obujam trgovanja bio je vrlo mršav. Na Wall Streetu, Nasdaqu i NYSE MKT-u, vlasnika su zamijenile samo 4 milijarde dionica, znatno ispod prosječnog dnevnog obujma u ovoj godini od 6,5 milijardi.

Mnogi su ulagači i dalje odsutni zbog blagdana, dok se na najvažnijim europskim burzama jučer nije ni radilo.

U takvom mirnom trgovanju pod najvećim su se pritiskom našle dionice trgovačkih lanaca, nakon što su podaci tvrtke MasterCard Advisors SpendingPulse pokazali da je u sezoni predblagdanske potrošnje od 28. listopada do 24. prosinca prodaja porasla 0,7 posto, manje od lanjskih 2 posto. Zbog toga je Morgan Stanleyev indeks trgovačkog sektora potonuo 1,8 posto.

„Teško je ljude uvjeriti da više kupuju, kada su suočeni s rizikom od ‘fiskalne litice’. Iz istog razloga teško je ulagače uvjeriti da kupuju dionice pred kraj godine“, kaže Rick Fier, direktor u tvrtki Conifer Securities.

Ipak, jučer su porasle cijene dionica kompanija i banaka koje su u ovoj godini zabilježile najveći uzlet, što pokazuje da menadžeri fondova ‘šminkaju’ portfelje. To je uobičajeno za kraj godine jer se kupnjom dionica s najboljom izvedbom u protekloj godini uljepšavaju investicijske knjige.

Zahvaljujući tome, cijena dionice Bank of America, koja je u ovoj godini gotovo udvostručena, porasla je jučer daljnjih 2,6 posto.

No, kako nema nikakvog napretka u pregovorima između republikanaca i demokrata o smanjenju proračunskog deficita, ulagači su vrlo oprezni. Jučer je VIX indeks ‘straha’ na Čikaškoj burzi opcija porastao 4,5 posto, probivši se, po prvi puta od 7. studenoga, iznad razine od 19 bodova.

To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica, ako se u Washingtonu ne postigne dogovor o smanjenju proračuna. U tom slučaju, početkom idućeg godine na snagu bi stupila ‘fiskalna litica’, automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza, što bi američko gospodarstvo moglo gurnuti u recesiju.

U protekla tri trgovinska dana S&P 500 indeks skliznuo je 1,5 posto, što je njegov najveći trodnevni gubitak od polovice studenoga.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.