Papa pojačao financijski nadzor u Vatikanu

Papa pojačao financijski nadzor u Vatikanu

Papa Franjo dodatno je pojačao nadzor nad financijskim operacijama i uslugama u Vatikanu, u suradnji s povjerenstvom europskih stručnjaka Moneyval kako bi se spriječili pokušaji pranja novca.

Papa je papinskim ukazom, “motu proprio”, pojačao funkcije Uprave za financijske informacije (AIF), koju je 2010. ustanovio njegov prethodnik Benedikt XVI, zaduživši je za procjenu i odobravanje svih usluga financijske prirode koje čine različite ustanove ovisne o Vatikanu.
Papa je donio nekoliko mjera, zakoni koji su se izričito odnosili na područje vatikanske države prošireni su na predstavništva, tijela i ustanove Svete stolice i neprofitne organizacije poput, primjerice, Caritasa, koje su usko vezane uz Vatikan.

AIF je dobio novu funkciju preventivnog nadzora, procjene i odobravanja, svih tijela koja vode “aktivnosti financijske prirode”, rekao je Vatikan u priopćenju. Također je ustanovljeno “povjerenstvo za financijsku sigurnost sa zadaćom koordinacije aktivnosti Svete Stolice i države Vatikan u spriječavanju i borbi protiv pranja novca”.

Podijeli

Odgovori

Top