Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Upravljanje biznisom

Partnerstvo – prednosti i zamke zajedničkog poslovnog pothvata

Partnerstvo ili ortaštvo je odnos u kojem se dvije ili više pravnih osoba temeljem ugovora, osnivaju partnersko poduzeće radi ostvarenja zajedničkih interesa, ciljeva ili profita.

Partnerstvo ili ortaštvo je odnos u kojem se dvije ili više pravnih osoba temeljem ugovora, osnivaju partnersko poduzeće radi ostvarenja zajedničkih interesa, ciljeva ili profita.

Prednost partnerstva je u tome što se lako osniva, lakše je započeti sa poslom jer više osoba ulaže kapital, partneri raspolažu sa većom količinom znanja, informacija i poznanstava. Ukoliko partneri imaju znaja i vještine koje se nadopunjavaju lakšeće postići uspjeh. Npr. jedan od parntera je izvrstan u prodaji, zna komunicirati s klijentima, odličan je u pregovorima, drugi je izvrstan u marketingu, a treći u računovodstvu.

Što kada krene nizbrdo?

Druga strana medalje može donijeti probleme oko dogovora kako rasporediti dobit, koju strategiju odabrati, koga zaposliti. Zato je važno da prije dogovora o parnerstvu zajedno odgovorite na slijedeća pitanja:

1. Tko je vodeći strateg i zašto, koje su njegove kompetancije?

2. Prednosti i slabosti svakog partnera?

3. Na koji način svaki od partnera može pridonijeti poslu, kako vrednovati taj rad?

4. Kakva će bti plaća za svakog partnera, bonus ili službeni automobil?

5. Koje su odgovornosti svakog partnera?

6. Koliko će svaki partner uložiti kapitala ili rada i kako će se dijeliti dobit?

7. Kakva će biti politika zapošljavanja, a osobito prijatelja ili članova obitelji?

8. Kako postupiti u slučaju neslaganja oko neke odluke?

9. Što napraviti ukoliko jedan od partnera ne ispunjava svoje obveze?

10. Koji je mehanizam za zadovoljavajući razvod?

11. što ako jedan od partnera želi otići iz poduzeća, prodati svoj dio? Ili ako napravi neki poslovni potez kojim ugrožava imidž poduzeća i ostalih suvlasnika?

Bolje spriječiti nego liječiti

U početku su partneri entuzijastični, imaju iste ideje i ciljeve, brinu o tome kako prodobiti klijente. Ne razmišljaju o svim navedenim pitanjima, jer nemaju vremena za to. Ali stara poslovica kaže bolje spriječiti nego liječiti, i zato ne ulazite u partnerstvo dok se ne dogovorite oko svih nabrojanih pitanja!


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.