Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Paul Hannon: Izazove morate prihvatiti! Neuspjeh je dio procesa učenja!

Jedan od osnovnih problema, u Hrvatskoj, je birokracija koja guši poduzetnike u njihovim začecima. No, ne biste vjerovali nismo u tome iznimka. U Francuskoj, su primjerice, potrebne dvije godine da pokrenete posao.

Jedan od osnovnih problema, u Hrvatskoj, je birokracija koja guši poduzetnike u njihovim začecima. No, ne biste vjerovali nismo u tome iznimka. U Francuskoj, su primjerice, potrebne dvije godine da pokrenete posao.

Trogodišnji projekt 3EP (European Entrepreneurship Educations Programme) okupio je sveučilišne predavače kako bi se educirali za uključivanje poduzetničkih kompetencija kao bitnog ishoda učenja u njihovom radu sa studentima. Cilj je, naime, što više diplomanata uvesti u svijet poduzetništva. Nakon Finske (2010.), Danske (2011.) i ranije ove godine Velike Britanije, projekt se upravo zaključuje Ljetnom akademijom na osječkom Ekonomskom fakultetu. Britanac Paul Hannon, uz dr. Slavicu Singer, koordinator je ovog projekta, s kojim je Glas Slavonije razgovarao o poduzetništvu, prenosi poduzetnistvo.org.

Svijet poduzetništva u zemljama zapadne Europe odavno jer prihvaćen model života.

Ovdje okupljenih 50 sudionika dovoljno govori o zainteresiranosti i ovog dijela Europe za ovakvim projektom. Jeste li zadovoljni dosadašnjim tijekom rada?

– Ovaj je projekt jedinstven, radimo s obrazovanim predavačima da bismo im dali alate kojima će učiti studente kako bi i oni sami postali poduzetnici. Mi želimo sve diplomante kada napuste studij podučiti kako biti poduzetnik i to na način kako razmišljati, komunicirati i prepoznati poslovnu priliku. Svijet se vrlo brzo mijenja, budućnost je sve neizvjesnija, kompleksnija i nepredvidljivija. Ako mladi ljudi žele imati uspješan život, moraju imati vještine i ponašanje koje će im pomoći kako bi uspjeli. Jer posao kojemu se sada nadaju da ih čeka – više neće biti ondje. Nedavna istraživanja pokazuju da će studenti koji danas diplomiraju u svojoj karijeri promijeniti 19 poslova!

Jedan od osnovnih problema, bar ovdje u Hrvatskoj, je birokracija koja guši poduzetnike u njihovim začecima.

– Niste po tome jedinstveni. U Francuskoj, primjerice, potrebne su dvije godine da pokrenete posao, u drugim zemljama, poput UK-a, može biti drukčije. No upravo se i u EU administraciji radi na tome kako bi birokracija bila što jednostavnija. No ona se neće tako brzo promijeniti, pa i uz činjenicu da, primjerice Vlada u RH sigurno ne želi da joj mlada radna snaga odlazi u London i ondje počinje s poslom.

Drugi je problem našeg mantaliteta što se neuspjeh u vlastito pokrenutom poslu doživljava kao sramota, nakon koje se ne opravljaš.

– Rizik od neuspjeha je individulan i to jest velika psihološka barijera. No, ako razgovarate s uspješnim poduzetnicima, većina će vam reći da ni oni nisu uspjeli “od prve”. Ono što, dakle, ovdje želimo je pomoći da shvate kako je i neuspjeh dio procesa učenja, ali i da izazove morate prihvatiti na način da znate upravljati i kalkulirati s rizikom. Ako i padnete, nećete izgubiti sve. Odnosno, uđite u biznis s onim što ste spremni i izgubiti!

Rekli ste da ste prvi put u Osijeku i Hrvatskoj općenito. Vaši dojmovi, kakvim vam se dr. Singer i njezin tim čine kao domaćini?

– Bez kurtoazije, sjajni su. U Danskoj i Finskoj smo ih vidjeli kao sudionike i posjetitelje. Ovdje su u posve drugom svjetlu, kao odlični domaćini na raspolaganju su svim sudionicima. Prvi su ovdje ujutro, posljednji navečer odlaze. Vrlo mi je drago raditi s njima. I ako mogu dodati, jednako tako uživamo i u boravku u Osijeku, šteta što ste većini Europe manje poznati od vaših morskih destinacija.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.