Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Pazite, tvrtke za 10 kuna imaju svoje zamke!

Radi se o tome da je ograničen broja članova društva i broj članova uprave. Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću može imati najviše tri člana društva i samo jednog člana uprave. Nakon podmirenja svih obveza i dugova, dužno je od ukupne dobiti izdvojiti jednu četvrtinu (25 posto) za zakonske rezerve, i još niz promjena koje donosimo u tekstu.

Radi se o tome da je ograničen broja članova društva i broj članova uprave. Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću može imati najviše tri člana društva i samo jednog člana uprave. Nakon podmirenja svih obveza i dugova, dužno je od ukupne dobiti izdvojiti jednu četvrtinu (25 posto) za zakonske rezerve, i još niz promjena koje donosimo u tekstu.

Mnogim građanima na putu pretvaranja ideje u posao stajala je dugotrajna i komplicirana birokracija, te činjenica da im je nedostajao početni kapital. Sada se situacija promijenila i nikad nije bilo lakše pokrenuti vlastiti posao. No, upozorava član stručnog tima Danas.hr-a, to bi mogla biti i zamka za naivne.

Hrvatska gospodarska komora i Centar za poslovne informacije zatrpani su upitima građana oko osnivanja jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću, takozvane “tvrtke za 10 kuna”. Građane najviše zanima koje su razlike takvog društva u odnosu na klasični d.o.o., a u suradnji s HGK-om donosimo vam najbitnije informacije o jednostavnim društvima s ograničenom odgovornošću.

Naime, radi se o tome da je predloženim modelom poslovanje moguće pokrenuti s najnižim iznosom temeljnog kapitala od 10 kuna, uplaćenog u cijelosti u novcu, dok najniži nominalni iznos poslovnog udjela može iznositi 1,00 kn (moraju glasiti na pune iznose kuna).

Međutim, predviđeni su posebni uvjeti za osnivanje takvog društva – ograničen broj članova društva i uprave, pitanja koja se tiču njegove tvrtke, najnižeg iznosa temeljnog kapitala, nominalnog iznosa poslovnog udjela, uplate uloga za preuzete poslovne udjele, zakonskih rezervi te postupanja u slučaju prijeteće nesposobnosti za plaćanje.

Za zakonske rezerve treba izdvajati 25 posto dobiti

Jedna od promjena koje nam donosi pojednostavljeno osnivanje društva jest to da bi se korištenjem unaprijed pripremljenih obrazaca trebao olakšati i ubrzati postupak osnivanja, te smanjiti troškovi osnivanja.

Naime, kao prilog Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima predviđaju se i primjerci Zapisnika o osnivanju jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću. Ti će se obrasci morati ovjeriti kod javnog bilježnika, te će sva daljnja procedura biti otprilike jednaka dosadašnjem načinu osnivanja tvrtke, s tim da se predviđaju manji iznosi pristojbi, od sudskog registra do javnog bilježnika, a i trošak oglašavanja bi trebao biti niži. O kojem se točno iznosu radi, još nije točno poznato, no iz Vlade su poručili da će se ti troškovi kretati oko 750 kuna.

Iz Centra za poslovne informacije Hrvatske gospodarske komore objasnili koji su posebni uvjeti za osnivanje “tvrtke za 10 kuna”. Radi se o tome da je ograničen broja članova društva i broj članova uprave. Naime, jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću može imati najviše tri člana društva i samo jednog člana uprave. Osim toga, nakon podmirenja svih obveza i dugova, jednostavno d.o.o. dužno je od ukupne dobiti izdvojiti jednu četvrtinu (25 posto) za zakonske rezerve, koje se smiju upotrijebiti samo u tri zakonom predviđena slučaja (isto kao i za klasično d.o.o., op.a.). Ukoliko društvu prijeti nesposobnost za plaćanje, mora se odmah sazvati skupština društva.

Također, važno je napomenuti da u slučaju da temeljni kapital jednostavnog d.o.o. dosegne iznos temeljnog kapitala klasičnog društva s ograničenom odgovornošću (20.000 kuna, op.a.), takvo društvo prestaje biti jednostavno, te se na njega primjenjuju pravila klasičnog d.o.o.-a.

Predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika Vladimir Ferdelji poručio je da definitivno pozdravlja mogućnost osnivanja jednostavne tvrtke.

”Takva mjera zasigurno ne može sama po sebi pokrenuti gospodarstvo, ali znatno olakšava ostvarenje novih ideja i pokretanje poslova. Brža birokracija je pomak prema boljem u gospodarstvu te pozdravljam takav princip i vjerujem da će nova mjera djelovati pozitivno”, poručio je.

Štetan i opasan pristup

Ljubo Jurčić, smatra pak da je nova mjera Vlade štetan potez koji bi se mogao loše odraziti na pojedince.

”Stimulirati ljude da postanu poduzetnici je jako loše jer se ljudi koji pokrenu tvrtku iz očaja za godinu dana nađu u još lošijoj poziciji. Mjera o jednostavnim tvrtkama lijepo zvuči, no važnije je doći do dobre ideje i potrebnih informacija, te nakon toga krenuti u posao”, poručio je Jurčić.


Napisao

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.