Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Porezi

PDV će se naplaćivati u zemlji u kojoj sjedište ima potrošač a ne prodavač

Novi porezni zakon od 2015.

Od 1. siječnja 2015. godine na snagu stupaju nova europska porezna pravila – PDV će se naplaćivati u zemlji u kojoj sjedište ima potrošač a ne prodavač. Novo euro pravilo odnosi se na telekomunikacije, radio-televizijsko emitiranje i tvrtke koje pružaju e-usluge. Time se želi spriječiti da se milijarde eura poreznih prihoda izgube u zakonskim rupama. Istovremeno, ta su pravila dovela neke tvrtke u tešku situaciju.

Do sada se PDV na e-knjige ili skidanje glazbe s interneta naplaćivao u zemlji u kojoj tvrtka ima sjedište, što je omogućilo divovima kao što su Amazon i Apple da sjedišta osnuju u zemljama s niskim stopama PDV-a poput Luksemburga. Predviđa se kako će od novih pravila profitirati Velika Britanija koja očekuje dodatni prihod od 390 milijuna eura na godinu.

Ipak, na tržištu bi mogla nastati prava zbrka jer se stope PDV-a od zemlje do zemlje drastično razlikuju. Tvrtke se mogu prijaviti nacionalnoj kontakt točki za registraciju PDV-a – tako mogu izbjeći da moraju prijavljivati PDV-a za svaku državu članicu u kojoj imaju klijente. Odredbe o potrebnim informacijama su složene. Da bi se utvrdilo gdje se neki potrošač nalazi – ponekad to nije jasno jer se plaćati može putem PayPala – tvrtka treba dva dokaza kao što su broj kreditne kartice i adresa. Te informacije tvrtka mora također čuvati do deset godina, a to postavlja i pitanje sigurnosti i zaštite podataka, prenosi Novi list. Male tvrtke (od kojih su neke do sada bile izuzete od PDV-a) postat će od siječnja prvi put obveznici PDV-a.

Europska komisija ističe da će novi sustav osigurati pravedniju distribuciju prihoda, a središnja kontaktna točka za registraciju PDV-a tvrtkama će pojednostaviti proces.

Napisao

Pročitajte još:

Porezi

Prema planu, Ministarstvo financija bi najkasnije do 1. 1. 2024. ovo pitanje riješilo kroz izmjene tri zakona; Zakona o porezu na dohodak, Zakona o...

Financije

Mjere koje će u značajnoj mjeri olakšati poslovanje subjekata u glazbenoj industriji, stupaju na snagu od 1. travnja.

Komunikacija

Gotovo dvije trećine građana (62%) smatra da svi zaposleni trebaju plaćati isti porez, bez obzira rade li od kuće ili ne u ovoj situaciji.

Novosti

Po podacima koje je iznio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ukupni učinak dosadašnja četiri kruga porezne reforme (od 2017. do 2020. godine)...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.