Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Pet najvećih banaka u Srbiji zajedno ima manju aktivu od Zabe

Samo pet najvećih banaka u Srbiji ima aktivu veću od milijardu eura, a sve zajedno imaju manju aktivu od Zagrebačke banke, što je dokaz da su srpske banke male, čak i za regionalne pojmove, rečeno je na predstavljanju 10. izdanja publikacije “Banke, tržište kapitala, osiguravajuće i lizing-kompanije u Srbiji”, koju izdaje Ekonomist media group.

Samo pet najvećih banaka u Srbiji ima aktivu veću od milijardu eura, a sve zajedno imaju manju aktivu od Zagrebačke banke, što je dokaz da su srpske banke male, čak i za regionalne pojmove, rečeno je na predstavljanju 10. izdanja publikacije "Banke, tržište kapitala, osiguravajuće i lizing-kompanije u Srbiji", koju izdaje Ekonomist media group.

Draginja Đurić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije i Izvršnog odbora Banca Intesa, koja jedina u Srbiji ima tržišni udio veći od deset posto, precizirala je da u ukupnoj bilančnoj sumi bankarskog sektora od 20 milijardi eura na kapital otpada 4,7 milijardi eura, a na obavezne rezerve još četiri milijarde eura.

Srpska burza osjetljivija na krizu

Miroljub Ristić, glavni analitičar Beogradske burze, istaknuo je da je globalna kriza pogodila srpsku burzu više nego druga tržišta kapitala u regiji. Objasnio je da su kretanja na Beogradskoj burzi najviše ovisila o stranim investitorima, koji su se povukli čim je kriza počela.

– U prvih šest mjeseci 2009. promet na Beogradskoj burzi bio je oko 100 milijuna eura, a u 2007. promet je iznosio dvije milijarde eura – rekao je Ristić.

Napomenuo da će do oporavka burze doći kad se vrate velike svjetske burze.

Zoran Jeremić, financijski analitičar i jedan od autora publikacije, rekao je da su banke odbile prvi udar krize, ali da je njihov položaj ugrožen, jer se problemi s likvidnošću i blokadama poduzeća prelijevaju i na bankarski sektor.

Previše premalih banka

Jeremić je istaknuo da je težište problema u bankarskom sektoru na velikom broju banaka s aktivom manjom od jedan posto u kojima je država većinski vlasnik i koje se suočavaju s velikim problemima, pojačanima ekonomskom krizom.

Više na Banka.hr

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Banke u Hrvatskoj u prvih su devet ovogodišnjih mjeseci ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 2,14 milijardi kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci...

Novosti

U Srbiju se u prvoj polovini godine iz inozemstva slilo otprilike pola milijarde eura, pri čemu najviše iz Hrvatske, dok se odlilo otprilike 229...

Novosti

Činjenica o stradanju većeg broja Srba u toj akciji daje srpskoj strani pravo na drugačiji pogled. Iako ćemo se vjerojatno morati pomiriti s tim...

Novosti

Depoziti građana su također nastavili s rastom, te su u prvom polugodištu ove godine porasli za 86 milijuna kuna, što u odnosu na kraj...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.