Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Petrokemija pokriva gubitke smanjenjem temeljnog kapitala

Smanjenje temeljnog kapitala provelo bi se smanjenjem nominalne cijene dionice s 270 na 170 kuna. Nakon toga Uprava predlaže povećanje temeljnog kapitala ulozima u novcu “radi prikupljanja sredstava za nužne investicije, koje osiguravaju proizvodnju, restrukturiranje i financiranje tekućeg poslovanja”

Smanjenje temeljnog kapitala provelo bi se smanjenjem nominalne cijene dionice s 270 na 170 kuna. Nakon toga Uprava predlaže povećanje temeljnog kapitala ulozima u novcu "radi prikupljanja sredstava za nužne investicije, koje osiguravaju proizvodnju, restrukturiranje i financiranje tekućeg poslovanja"

Glavna skupština kutinske Petrokemije, zakazana za 15. lipnja, trebala bi donijeti odluku o pokriću prenesenih gubitaka iz razdoblja od 2009. do 2012. godine kroz smanjenje temeljenog kapitala, a potom i odluku o povećanju temeljnog kapitala za najviše 187,4 milijuna kuna izdavanjem novih dionica.

Prema podacima iz prijedloga odluka, koje je Uprava Petrokemije danas dostavila Zagrebačkoj burzi, Glavnoj se skupštini predlaže da se ukupno 324,16 milijuna kuna gubitaka prenesenih iz 2009., 2010. i 2012. godine pokrije pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala za 334,11 milijuna kuna.

Smanjenje temeljnog kapitala provelo bi se smanjenjem nominalne cijene dionice s 270 na 170 kuna, čime bi se temeljni kapital kutinske tvornice gnojiva smanjio sa sadašnjih 902,1 na 567,9 milijuna kuna. Sve troškove smanjenja kapitala snosila bi kompanija.

Nakon toga Uprava predlaže povećanje temeljnog kapitala ulozima u novcu “radi prikupljanja sredstava za nužne investicije, koje osiguravaju proizvodnju, restrukturiranje i financiranje tekućeg poslovanja”.

Povećanje temeljnog kapitala, prema prijedlogu, provelo bi se uz djelomično isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, za najviše 187,44 milijuna kuna na najviše 755,43 milijuna kuna izdavanjem najmanje 551.285 do najviše 1.102.569 novih redovnih dionica na ime, i to kroz tri kruga.

Dionice će se ponuditi na prodaju u rasponu cijene od 170 do 228 kuna po dionici, a minimalni broj dionica koji pojedini postojeći dioničar može upisati i uplatiti je u protuvrijednosti 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti. Izdanje dionica smatrat će se uspješno ako se upiše i uplati najmanje 50 posto ukupnog iznosa izdanja, odnosno najmanje 551.285 dionica.

U prvom krugu, predlaže Uprava Petrokemije, pravo upisa dionica imali bi postojeći dioničari, kojima bi se ponudilo da upišu i uplate dionica do 100 posto ukupnog broja ponuđenih dionica, dakle do 1.102.569 dionica.

U drugom krugu pravo upisa svih preostalih dionica koje nisu upisane i uplaćene u prvom krugu imali bi dioničari koji su upisali dionice u prvom krugu, dok bi u trećem krugu nove dionice bile ponuđene na upis svim ulagateljima.

Pritom se Upravi Petrokemije ostavlja mogućnost da, uz suglasnost Nadzornog odbora, u slučaju da je u prvom i drugom krugu dosegnut prag uspješnosti, te ukoliko ocijeni da to ekonomski nije isplativo, odustane od provođenja trećeg kruga.

Predlaže se i da se većinskom vlasniku, odnosno državi, zastupanoj po Agenciji za upravljanje državnom imovinom, odobri da novoizdane dionice može steći bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.