Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Poboljšana ekonomska očekivanja u srednjoj Europi; optimizam i u Hrvatskoj

Ekonomska očekivanja u srednjoj i istočnoj Europi osjetno su poboljšana u travnju a blagi je optimizam zabilježen i u Hrvatskoj, pokazalo je danas istraživanje ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Bank.

Ekonomska očekivanja u srednjoj i istočnoj Europi osjetno su poboljšana u travnju a blagi je optimizam zabilježen i u Hrvatskoj, pokazalo je danas istraživanje ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Bank.

Indeks ekonomskih očekivanja za srednju i istočnu Europu poskočio je u travnju za 24 boda, na ukupno 32,1 bod, izračunali su u ZEW-u i Erste Banku.

Istraživanje se temelji na anketi koja mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za idućih šest mjeseci.

Sve su zemlje zabilježile rast indeksa a najskromnije povećanje, za 5,9 bodova, zabilježeno je u Hrvatskoj gdje je dosegnuo 31 bod.

Najsnažnije su poboljšana očekivanja u Češkoj i Rumunjskoj, gdje je odgovarajući indeks poskočio za 19,4 odnosno 18,6 bodova. Slijede Mađarska i Poljska s rastom indeksa za 11,6 odnosno 11,3 boda.

Anketirani stručnjaci pripisali su pojačani optimizam u prvom redu poboljšanju makroekonomske situacije u eurozoni i pojačanoj globalnoj potražnji. Među utezima izdvajaju političku nestabilnost u regiji, posebno zbog krize u Ukrajini.

Poboljšana je i ocjena aktualne situacije u gospodarstvu, pa je indeks za cijelu regiju srednje i istočne Europe porastao 15 bodova, na ukupno minus 10,7 bodova.

I u Hrvatskoj je umjereno poboljšana ocjena stanja u gospodarstvu, iskazana kroz rast odgovarajućeg indeksa za 4,5 bodova, na minus 62,1 bod.

Najviše je poboljšana ocjena stanja u Turskoj, za 38 bodova. Slijedi Poljska, s rastom indeksa za 12,1 bod.

Pogoršana je tek ocjena stanja u slovačkom gospodarstvu, za umjerenih 3,8 bodova.

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Grč koji u nama može prouzročiti strah od neuspjeha ili manjak motivacije može se ozbiljno odraziti na naše poslovne uspjehe, učiniti nas neefikasnim i...

Komentari

U suvremenoj psihologiji postoji velik broj istraživanja koja ukazuju na važnost pozitivnog mišljenja, ali ona uglavnom nisu poznata ljudima izvan struke.

Lifestyle

Osjećate konstantan umor, iscrpljenost bez obzira na količinu sna, bezvoljni ste i teže se nosite s radnim zadacima koje ste prije obavljali “kao od...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.