Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Poboljšana ekonomska očekivanja u srednjoj Europi; optimizam i u Hrvatskoj

Ekonomska očekivanja u srednjoj i istočnoj Europi osjetno su poboljšana u travnju a blagi je optimizam zabilježen i u Hrvatskoj, pokazalo je danas istraživanje ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Bank.

Ekonomska očekivanja u srednjoj i istočnoj Europi osjetno su poboljšana u travnju a blagi je optimizam zabilježen i u Hrvatskoj, pokazalo je danas istraživanje ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Bank.

Indeks ekonomskih očekivanja za srednju i istočnu Europu poskočio je u travnju za 24 boda, na ukupno 32,1 bod, izračunali su u ZEW-u i Erste Banku.

Istraživanje se temelji na anketi koja mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za idućih šest mjeseci.

Sve su zemlje zabilježile rast indeksa a najskromnije povećanje, za 5,9 bodova, zabilježeno je u Hrvatskoj gdje je dosegnuo 31 bod.

Najsnažnije su poboljšana očekivanja u Češkoj i Rumunjskoj, gdje je odgovarajući indeks poskočio za 19,4 odnosno 18,6 bodova. Slijede Mađarska i Poljska s rastom indeksa za 11,6 odnosno 11,3 boda.

Anketirani stručnjaci pripisali su pojačani optimizam u prvom redu poboljšanju makroekonomske situacije u eurozoni i pojačanoj globalnoj potražnji. Među utezima izdvajaju političku nestabilnost u regiji, posebno zbog krize u Ukrajini.

Poboljšana je i ocjena aktualne situacije u gospodarstvu, pa je indeks za cijelu regiju srednje i istočne Europe porastao 15 bodova, na ukupno minus 10,7 bodova.

I u Hrvatskoj je umjereno poboljšana ocjena stanja u gospodarstvu, iskazana kroz rast odgovarajućeg indeksa za 4,5 bodova, na minus 62,1 bod.

Najviše je poboljšana ocjena stanja u Turskoj, za 38 bodova. Slijedi Poljska, s rastom indeksa za 12,1 bod.

Pogoršana je tek ocjena stanja u slovačkom gospodarstvu, za umjerenih 3,8 bodova.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.