Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Poboljšana ekonomska očekivanja u srednjoj Europi; optimizam i u Hrvatskoj

Ekonomska očekivanja u srednjoj i istočnoj Europi osjetno su poboljšana u travnju a blagi je optimizam zabilježen i u Hrvatskoj, pokazalo je danas istraživanje ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Bank.

Ekonomska očekivanja u srednjoj i istočnoj Europi osjetno su poboljšana u travnju a blagi je optimizam zabilježen i u Hrvatskoj, pokazalo je danas istraživanje ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Bank.

Indeks ekonomskih očekivanja za srednju i istočnu Europu poskočio je u travnju za 24 boda, na ukupno 32,1 bod, izračunali su u ZEW-u i Erste Banku.

Istraživanje se temelji na anketi koja mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za idućih šest mjeseci.

Sve su zemlje zabilježile rast indeksa a najskromnije povećanje, za 5,9 bodova, zabilježeno je u Hrvatskoj gdje je dosegnuo 31 bod.

Najsnažnije su poboljšana očekivanja u Češkoj i Rumunjskoj, gdje je odgovarajući indeks poskočio za 19,4 odnosno 18,6 bodova. Slijede Mađarska i Poljska s rastom indeksa za 11,6 odnosno 11,3 boda.

Anketirani stručnjaci pripisali su pojačani optimizam u prvom redu poboljšanju makroekonomske situacije u eurozoni i pojačanoj globalnoj potražnji. Među utezima izdvajaju političku nestabilnost u regiji, posebno zbog krize u Ukrajini.

Poboljšana je i ocjena aktualne situacije u gospodarstvu, pa je indeks za cijelu regiju srednje i istočne Europe porastao 15 bodova, na ukupno minus 10,7 bodova.

I u Hrvatskoj je umjereno poboljšana ocjena stanja u gospodarstvu, iskazana kroz rast odgovarajućeg indeksa za 4,5 bodova, na minus 62,1 bod.

Najviše je poboljšana ocjena stanja u Turskoj, za 38 bodova. Slijedi Poljska, s rastom indeksa za 12,1 bod.

Pogoršana je tek ocjena stanja u slovačkom gospodarstvu, za umjerenih 3,8 bodova.

Napisao

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Glavni razlog zašto web trgovine nude popuste svojim kupcima definitivno je manevarski prostor koji imaju oko određivanja cijena, u odnosu na trgovine u šoping...

Poduzeća

U utorak, 24. siječnja 2023. godine potpisan je novi Kolektivni ugovor za sve zaposlenike tvrtke Knauf Insulation Novi Marof.

Ekonomija

Stanje internetske trgovine u modnom sektoru potrebno je promatrati u kontekstu cjelokupne geopolitičke situacije koja je utjecala na sve industrije i različite poslovne aspekte.

Edukacija

Cilj okruglog stola je educiranje cjelokupne hrvatske poslovne zajednice o mogućnostima koje intelektualno vlasništvo nudi poduzećima temeljenim na znanju i inovacijama te u kreativnim...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.