Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Poduzetnici u prerađivačkoj industriji ostvarili bruto dobit od 12,7 milijardi kuna

Zbog većeg povećanja prihoda od povećanja rashoda, povećana je efikasnost poslovanja – ekonomičnost poduzetnika prerađivačke industrije pa je na 100 uloženih kuna ostvareno 111,52 kuna prihoda u odnosu na 111,39 kunu iz devet mjeseci 2011. godine.

Zbog većeg povećanja prihoda od povećanja rashoda, povećana je efikasnost poslovanja - ekonomičnost poduzetnika prerađivačke industrije pa je na 100 uloženih kuna ostvareno 111,52 kuna prihoda u odnosu na 111,39 kunu iz devet mjeseci 2011. godine.

Ukupno 11.133 poduzetnika prerađivačke industrije Hrvatske u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarilo ukupne prihode u iznosu od 123,05 milijardi kuna, što je povećanje za 0,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok su im ukupni rashodi od 110,3 milijarde kuna porasli za 0,8 posto, pa im je bruto dobit iznosila 12,7 milijardi kuna i povećana je za 1,9 posto.

Podaci Financijske agencije pokazuju istodobno da su poduzetnici prerađivačke industrije u devet ovogodišnjih mjeseci investirali u dugotrajnu imovinu 4,7 milijardi kuna, što je pak za 2,2 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Za hrvatsko je gospodarstvo od iznimne važnosti poslovanje prerađivačke industrije u kojoj je najviše zaposlenih, njih 224.752, što je udio od 26,6 posto u ukupnom broju zaposlenih kod poduzetnika.

U strukturi hrvatskog gospodarstva poduzetnici prerađivačke industrije u prvih devet mjeseci ove godine sudjeluju u ukupnim prihodima poduzetnika, obveznika poreza na dobit, s 26,8 posto, s 25,4 posto u ukupnim rashodima, 50,6 posto u bruto dobiti i 17,4 posto u ukupnim ulaganjima u dugotrajnu imovinu.

Zbog većeg povećanja prihoda od povećanja rashoda, povećana je efikasnost poslovanja – ekonomičnost poduzetnika prerađivačke industrije pa je na 100 uloženih kuna ostvareno 111,52 kuna prihoda u odnosu na 111,39 kunu iz devet mjeseci 2011. godine.

Povećana efikasnost poslovanja, odnosno povećana ekonomičnost, razlog je porasta bruto dobiti, odnosno viška prihoda nad rashodima, za 1,9 posto.

No, napominju iz Fine, nisu svi poduzetnici prerađivačke industrije poslovali pozitivno, njih 6.694 ili 60,1 posto od ukupnog broja imalo je u devet mjeseci ove godine bruto dobit, dok je 4.439 ili 39,9 posto imalo bruto gubitak.

Zaposlenima kod poduzetnika prerađivačke industrije obračunate su prosječne neto plaće od 4.688 kuna, koje su nominalno povećane prema devet prošlogodišnjih mjeseci za 1,1 posto, ali su i dalje nešto niže od prosjeka za zaposlene kod svih poduzetnika Hrvatske, od 4.703 kune.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.