Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

“Poduzetnicima s prometom do 3 milijuna kuna naplatiti PDV po naplaćenoj fakturi”

Male na tržištu treba zaštititi u vremenima nelikvidnosti, kada je vrlo teško naplatiti fakturu i treba razumjeti da na tijek novca kod malih tvrtki treba posebno obratiti pažnju, rekao je ministar poduzetništva i obrta

Male na tržištu treba zaštititi u vremenima nelikvidnosti, kada je vrlo teško naplatiti fakturu i treba razumjeti da na tijek novca kod malih tvrtki treba posebno obratiti pažnju, rekao je ministar poduzetništva i obrta

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je danas kako predlaže da se obrtnicima i poduzetnicima s godišnjim prometom do tri milijuna kuna omogući plaćanje PDV-a po naplaćenoj, a ne ispostavljenoj fakturi, kako bi im se olakšao tijek novca, ali i ispravila nepravda koju im nanose oni koji na temelju njihove ispostavljene ali neplaćene fakture umanjuju svoju poreznu obvezu.

“Moj prijedlog je da i obrtnici i poduzetnici do određenog iznosa plaćaju PDV po naplaćenoj, a ne ispostavljenoj fakturi zbog teške situacije. Male na tržištu treba zaštititi u vremenima nelikvidnosti, kada je vrlo teško naplatiti fakturu i treba razumjeti da na tijek novca kod malih tvrtki treba posebno obratiti pažnju”, kazao je Maras u razgovoru s novinarima nakon dodjele nagrada “Zlatna bilanca” Financijske agencije.

Pritom je odbacio nagađanja da je zbog tog prijedloga u sukobu s ministrom financija Slavkom Linićem te je rekao da “treba imati razumijevanja i za to kako na cijelu problematiku gleda ministar financija”.

“On je taj koji predlaže, ja sam rekao što je moj prijedlog i na kraju će Vlada odlučiti”, izjavio je Maras.

Svoj je prijedlog Maras pojasnio činjenicom da tvrtke koje ne plate fakturiranu robu ili uslugu na temelju te fakture “umanjuju svoju poreznu osnovicu i na taj način imaju benefit, a to je nepravedno i najviše utječe na one najmanje na tržištu”.

U najmanje Maras ubraja obrtnike i poduzetnike s godišnjim prometom do tri milijuna kuna te ističe da Hrvatska ne bi bila jedina država u Europskoj uniji koja bi na taj način riješila taj problem, jer to primjenjuje desetak zemalja EU, uz različitu visinu prometa.

“Oni koji imaju promete 500, 600, 700 tisuća kuna čekaju da im se fakture naplate i ne mogu državi platiti PDV. Ne treba zatvarati oči pred time da oni najmanji najviše i kasne s plaćanjem poreza”, rekao je Maras.

Uz napomenu da to nije u redu i da svi trebaju poštovati zakone, Maras je pritom naveo da je u anonimnoj anketi Ministarstva poduzetništva i obrta čak 40 posto anketiranih poduzetnika priznalo da kalkuliraju s izdavanjem fakture, daju predračune te ne fakturiraju isporučenu robu ili uslugu kad su napravili uslugu nego onda kad su sigurni da će je naplatiti.

Upitan pak za komentar izjave predsjednika Republike Ive Josipovića da plan koji se provodi, a ne daje rezultate treba preispitati, a koja se odnosi na Plan 21, Maras je kazao da “predsjednik analizira situaciju koja se dešava u hrvatskom društvu, a ona nije jednostavna. Ali, Plan 21 je plan koji se ostvaruje u velikom dijelu, na pola smo mandata, i do kraja mandata vjerujem da ćemo većinu stvari ostvariti”, kazao je Maras.

Napisao

Preporučujemo

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.