Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Poduzetnički impuls magnet za 9000 prijava [VIDEO]

To je za 1.200 prijava ili 14 posto više nego u prošloj godini, izvijestio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Najviše prijava pristiglo je za program “Žene poduzetnice” – 2.121, a slijede programi “Poduzetnik početnik” s 1.317 i “Nove tehnologije” s oko tisuću prijava.

To je za 1.200 prijava ili 14 posto više nego u prošloj godini, izvijestio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Najviše prijava pristiglo je za program "Žene poduzetnice" - 2.121, a slijede programi "Poduzetnik početnik" s 1.317 i "Nove tehnologije" s oko tisuću prijava.

Na natječaj Ministarstva poduzetništva i obrta za sredstva iz programa “Poduzetnički impuls” dosad je prijavljeno gotovo devet tisuća projekata što je za 1.200 prijava ili 14 posto više nego u prošloj godini, izvijestio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Maras očekuje da će ukupan broj prijava biti veći od deset tisuća odnosno 25 posto veći nego prošle godine.

Najviše prijava pristiglo je za program “Žene poduzetnice” – 2.121, a slijede programi “Poduzetnik početnik” s 1.317 i “Nove tehnologije” s oko tisuću prijava. Prve isplate bespovratnih potpora očekuju se za mjesec dana, kazao je Maras na konferenciji za novinare.

[infopunkt 4613 2]

[infopunkt 4613 3]

Isplate će se obavljati u dva dijela tako da će poduzetnicima najprije biti isplaćivano 60 posto potpore, a nakon dva mjeseca i kontrole provedbe ugovorenih projekata ostatak od 40 posto.

Ne ispune li poduzetnici uvjete ugovora, morat će vratiti novac, rekao je Maras.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić izvijestila je da su na natječaj za projekt “Poduzetništvo u kulturi”, koji je dio Poduzetničkog impulsa, dosad pristigle 222 prijave, a ukupno ih se očekuje oko 250 što ne odstupa od prosjeka prošlih godina. Pritom je, kako je rekla, vidljiv negativan trend u kojem više od 90 posto projekata dolazi iz Zagreba, a iz nekih županija nijedan.

Prema njezinim riječima, prve potpore za projekt “Poduzetništvo u kulturi” trebale bi biti isplaćene u srpnju pri čemu kriterij neće biti “svima po malo”, nego će se u većoj mjeri financirati projekti s mogućnošću razvoja poduzetništva.

“Projekt je jedan od onih koji pokazuje da se u kulturi razvijaju sektori kreativnih i kulturnih industrija i da poticaji u kulturi nisu samo za jednokratne projekte, nego za razvoj raznih organizacija, udruga i tvrtki koje se bave kulturnom industrijom”, kaže Zlatar Violić.

Program poticanja poduzetništva i obrtništva “Poduzetnički impuls”, vrijedan je 376 milijuna kuna, a vlada ga je donijela u ožujku. Poticaji su usmjereni u četiri osnovna segmenta – u konkuretno poduzetništvo uložit će se 115 milijuna kuna, povoljno financiranje i jamstva 113,4 milijuna kuna, obrazovanje za poduzetništvo i obrtništvo 19 milijuna kuna te za unapređenje poduzetničke infrastrukture 56,5 milijuna kuna. Tome treba dodati sredstva koja su vezana uz EU programe i projekte, a iznose oko 61 milijun kuna, dok je za institucionalnu podršku razvoju poduzetništva i obrtništva namijenjeno 11,2 milijuna kuna.

[infopunkt 4613 8]

U roku od tri godine od provedbe programa predviđa se povrat svih uloženih sredstava u državni proračun kroz uplaćene poreze i doprinose te se predviđa kreiranje četiri tisuće novih radnih mjesta, kao i očuvanje tisuću postojećih u roku od dvije godine.

[infopunkt 4613 9]


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.