Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Uncategorized

Pogledajte koji su najplaćeniji poslovi u Hrvatskoj!

Najbolje plaćeni poslovi u 2010. godini u Hrvatskoj su u tvrtkama kojima je primarna djelatnost farmacija, plaće u tim tvrtkama su 37 posto iznad prosjeka. Nakon farmacije slijedi IT – izrada i održavanje programskih rješenja sa plaćama 27 posto većim od prosjeka, pokazalo je istraživanju o visini plaća portala MojPosao. Najniže su plaće zabilježene u djelatnostima vezanim za sport i razonodu, 16 posto ispod prosjeka te u djelatnosti poljoprivreda, šumarstvo, lov i ribolov, 18 posto ispod prosjeka.

Najbolje plaćeni poslovi u 2010. godini u Hrvatskoj su u tvrtkama kojima je primarna djelatnost farmacija, plaće u tim tvrtkama su 37 posto iznad prosjeka. Nakon farmacije slijedi IT - izrada i održavanje programskih rješenja sa plaćama 27 posto većim od prosjeka, pokazalo je istraživanju o visini plaća portala MojPosao. Najniže su plaće zabilježene u djelatnostima vezanim za sport i razonodu, 16 posto ispod prosjeka te u djelatnosti poljoprivreda, šumarstvo, lov i ribolov, 18 posto ispod prosjeka.

Istraživanju o visini plaća portala MojPosao pokazalo je i da se od početka krize (kraja 2008.) kod 45 posto zaposlenih plaća nije promijenila, a kod 40 posto se smanjila. Svega 4 posto ispitanika dobilo je dogovorenu povišicu.

Inžinjerske plaće 21 posto više od prosjeka

U 2010. najbolje su plaćeni inženjeri, čije su plaće 21 posto više od prosjeka. Slijede zaposleni u pomorstvu i prirodnim znanostima, kojima su plaće 9, odnosno 8 posto iznad prosjeka.

Ove su godine najlošije plaćena pomagačka zanimanja (socijalni radnici, defektolozi, logopedi i slično) te zanimanje trgovačkih posrednika i prodavača čije su plaće 45 posto, odnosno 56 posto ispod prosjeka.

Najniže plaće u Krapinsko-zagorskoj, najviše u Zagrebu

Gledano prema županijama, najniže plaće zabilježene su u Krapinsko-zagorskoj (16 posto ispod prosjeka) te Bjelovarsko- bilogorskoj županiji (15 posto ispod prosjeka). Slijede Virovitičko-podravska (14 posto ispod prosjeka) te Vukovarsko-srijemska županija (11 posto ispod prosjeka).

Najviše su plaće u Gradu Zagrebu i to 32 posto iznad prosjeka. Slijedi Zagrebačka županija sa plaćama 20 posto višim od prosjeka.

Fakultet povećava plaću prosječno 35 posto

Osobe sa završenim fakultetom imaju 35 posto veću plaću u odnosu na one sa srednjoškolskim obrazovanjem, a magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za 58 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.

Muškarci u prosjeku imaju 18 posto višu plaću od žena, što znači da se razlika u odnosu na prošlu godinu, kada su imali 23 posto veću plaću, smanjila.

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 22 posto od prosjeka, a u stranim institucijama za 19 posto.

Najniže plaće i dalje imaju zaposleni u udrugama, i to 15 posto manje u odnosu na prosjek. Plaće u hrvatskim institucijama gotovo su jednake onima u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, dok su plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu 3 posto više od prosjeka.

Naknada za prijevoz najčešća beneficija

Najčešća beneficija koju imaju hrvatski zaposlenici i dalje je naknada za prijevoz (njih 58 posto) te mobilni telefon za privatnu upotrebu (31 posto), a najmanje poslodavaca osigurava zaposlenicima automobil za privatne potrebe (8 posto) i subvencioniranje sportskih aktivnosti (7 posto). Gotovo petina zaposlenika, ili 18 posto, nema dodatne beneficije.

Čak 34 posto ispitanika izjasnilo se da rijetko ili nikada ne dobivaju povišicu. Četvrtina ispitanika povišicu dobiva jednom u godini dana.

Istraživanje o visini plaća trenutno obuhvaća 215 radnih mjesta, a rezultati su dobiveni na temelju podataka prikupljenih od 21.000 ispitanika, navode iz portala MojPosao.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.