Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Upravljanje biznisom

Pogodnosti u poslovanju zadruge

Zadruga ima prednost pred društvom s ograničenom odgovornošću jer nije potrebno uplaćivati temeljni kapital u zakonski propisanoj visini od 20.000 kuna. Zadrugu mogu osnovati već tri fizičke (i pravne) osobe uz minimalni osnivački ulog od primjerice sto kuna. Posebne se pogodnosti odnose na fizičke osobe pa ćemo naglasiti aspekte vezane uz fizičke osobe kao zadrugare.

Zadruga ima prednost pred društvom s ograničenom odgovornošću jer nije potrebno uplaćivati temeljni kapital u zakonski propisanoj visini od 20.000 kuna. Zadrugu mogu osnovati već tri fizičke (i pravne) osobe uz minimalni osnivački ulog od primjerice sto kuna. Posebne se pogodnosti odnose na fizičke osobe pa ćemo naglasiti aspekte vezane uz fizičke osobe kao zadrugare.

Smisao je učlanjenja pravnih osoba u zadrugu pribavljanje poslova, a ne veća isplativost poslovanja budući da su pravne osobe već imale ulaganja za njihovo osnivanje. Također i svi prihodi pravnih osoba podliježu poreznim obvezama, neovisno o tome što su ostvareni zadrugom, koja je također obveznik poreza na dobit.

Mala ulaganja

Dakle, zadruga ima prednost pred društvom s ograničenom odgovornošću jer nije potrebno uplaćivati temeljni kapital u zakonski propisanoj visini od 20.000 kuna. U odnosu na obrt prednost je da zadruga smije registrirati velik broj raznovrsnih djelatnosti bez obveze da osnivači ili osobe u radnom odnosu budu odgovarajućih stručnih kategorija. Jasno, za pojedine djelatnosti za koje posebni propisi to određuju potrebne su i odgovarajuće suglasnosti mjerodavnih tijela.

Minimalne financijske obveze za “hladni pogon”

Poslovanje zadruge vodi upravitelj o čijoj sposobnosti u znatnoj mjeri ovisi uspješnost poslovanja zadruge. Upravitelj ostvaruje naknadu, a može biti i u radnom odnosu te primati plaću za svoj rad. Osim upravitelja i administrativnih troškova, zadruga je obvezna Hrvatskom savezu zadruga uplatiti mjesečnu članarinu u iznosu od 55 kn te članski doprinos u visini od 0,01 posto godišnjeg prihoda. Na ime navedenih rashoda i drugih materijalnih troškova zadruga zadržava određeni postotak od prihoda ostvarenog radom zadrugara.

Nadalje, prednost je zadruge što zadrugari mogu, ali i ne moraju biti u radnom odnosu. Dakle, nema stalnih mjesečnih obveza za obvezne doprinose i akontaciju poreza na dohodak kao kod obrtnika. Ako zadruga “miruje” i ne obavlja nikakvo poslovanje, troškovi su minimalni. Svaki zadrugar može obavljati poslove neograničeno i neprekidno, ali nema obvezu obaviti nijedan posao godišnje.

Manje rada na crno

Zadruga je iznimno pogodna za poslovanje u malom i srednjem poduzetništvu. Tri fizičke osobe s ulogom od ukupno 300 kuna te troškovima osnivanja zadruge mogu zakonito poslovati i obavljati raznovrsne djelatnosti a da ne budu u stalnom radnom odnosu. Poslovanje je tako rasterećeno od stalnih financijskih obveza koje nastaju neovisno o poslovanju, kao što je slučaj s obrtom.

Porezne su obveze minimalne i razmjerne stvarnom poslovanju zadrugara. Zadrugarstvo očito predstavlja idealan oblik za učinkovito smanjivanje crnog tržišta rada. Državi omogućuje prihod od poslovanja koje dotad nije nadzirala a osobama s malim investicijskim mogućnostima omogućuje legalan rad i zaradu.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.