Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Pogoršana ekonomska očekivanja za Hrvatsku

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo ponovo su pogoršana u svibnju a pesimizam se proširio i na regiju srednje i istočne Europe u cjelini, pokazalo je današnje izvješće njemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Bank.

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo ponovo su pogoršana u svibnju a pesimizam se proširio i na regiju srednje i istočne Europe u cjelini, pokazalo je današnje izvješće njemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Bank.

Indeks očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci spustio se u svibnju za 10,2 boda, na 20,8 bodova, zabilježivši najveći pad među zemljama u regiji. U travnju porastao je za skromnih 5,9 bodova.

 

ZEW i Erste Bank izračunavaju indeks na temelju ankete u kojoj stručnjaci na financijskim tržištima iznose očekivanja za idućih pola godine. Istraživanje obuhvaća regiju srednje i istočne Europe, koja uz Hrvatsku uključuje još i Austriju, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku, te Tursku.

 

Značajnije su u svibnju pogoršana i očekivanja za Poljsku, uz pad odgovarajućeg indeksa za sedam bodova.

 

Najviše su pak poboljšana očekivanja za Tursku, čiji je indeks uvećan za 18,3 boda, a pojačani optimizam vlada i u pogledu Mađarske, uz rast odgovarajućeg indeksa za devet bodova.

 

Procjene za regiju u cjelini pogoršane su, uz klizanje indeksa ZEW-a i Erste Banka za 6,1 bod, na 26 bodova.

 

Što se tiče aktualnog stanja u gospodarstvu, ocjena za Hrvatsku blago je pogoršana, uz pad odgovarajućeg indeksa za 2,3 boda, na minus 64,4 boda.

 

Slabija je i ocjena aktualnog stanja u češkom gospodarstvu, iskazana kroz klizanje odgovarajućeg indeksa za pet bodova.

 

Najviše se pak poboljšala ocjena stanja u mađarskom gospodarstvu, uz rast indeksa za 9,6 bodova.

 

Stanje u regiji u cjelini bolje je nego u prethodnom mjesecu, procjenjuju stručnjaci na financijskim tržištima, pa je indeks ZEW/Erstea porastao za četiri boda, na ukupno minus 6,7 bodova.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Primjetan je negativan smjer hrvatskog gospodarstva što predstavlja potencijalnu uvertiru u usporavanje gospodarskih aktivnosti na nacionalnoj, a kada uzmemo u obzir trenutnu političku i...

Novosti

Rastuću krizu treba iskoristiti kao priliku! Složili su se oko toga govornici konferencije Poduzetnički mindset čije je četvrto izdanje, održano u zagrebačkoj Laubi, nosilo...

Edukacija

Danas se u zagrebačkoj Laubi u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održala konferencija „Kako preživjeti krizu u lancima vrijednosti“, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog...

Financije

Osim što su, u konkurenciji od gotovo 20 timova analitičara, njihove makro prognoze proglašene najboljima i najtočnijima u Hrvatskoj, analitičari hrvatske Erste banke osvojili...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.