Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Pogoršana ekonomska očekivanja za Hrvatsku

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo ponovo su pogoršana u svibnju a pesimizam se proširio i na regiju srednje i istočne Europe u cjelini, pokazalo je današnje izvješće njemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Bank.

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo ponovo su pogoršana u svibnju a pesimizam se proširio i na regiju srednje i istočne Europe u cjelini, pokazalo je današnje izvješće njemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Bank.

Indeks očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci spustio se u svibnju za 10,2 boda, na 20,8 bodova, zabilježivši najveći pad među zemljama u regiji. U travnju porastao je za skromnih 5,9 bodova.

 

ZEW i Erste Bank izračunavaju indeks na temelju ankete u kojoj stručnjaci na financijskim tržištima iznose očekivanja za idućih pola godine. Istraživanje obuhvaća regiju srednje i istočne Europe, koja uz Hrvatsku uključuje još i Austriju, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku, te Tursku.

 

Značajnije su u svibnju pogoršana i očekivanja za Poljsku, uz pad odgovarajućeg indeksa za sedam bodova.

 

Najviše su pak poboljšana očekivanja za Tursku, čiji je indeks uvećan za 18,3 boda, a pojačani optimizam vlada i u pogledu Mađarske, uz rast odgovarajućeg indeksa za devet bodova.

 

Procjene za regiju u cjelini pogoršane su, uz klizanje indeksa ZEW-a i Erste Banka za 6,1 bod, na 26 bodova.

 

Što se tiče aktualnog stanja u gospodarstvu, ocjena za Hrvatsku blago je pogoršana, uz pad odgovarajućeg indeksa za 2,3 boda, na minus 64,4 boda.

 

Slabija je i ocjena aktualnog stanja u češkom gospodarstvu, iskazana kroz klizanje odgovarajućeg indeksa za pet bodova.

 

Najviše se pak poboljšala ocjena stanja u mađarskom gospodarstvu, uz rast indeksa za 9,6 bodova.

 

Stanje u regiji u cjelini bolje je nego u prethodnom mjesecu, procjenjuju stručnjaci na financijskim tržištima, pa je indeks ZEW/Erstea porastao za četiri boda, na ukupno minus 6,7 bodova.

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Grč koji u nama može prouzročiti strah od neuspjeha ili manjak motivacije može se ozbiljno odraziti na naše poslovne uspjehe, učiniti nas neefikasnim i...

Komentari

U suvremenoj psihologiji postoji velik broj istraživanja koja ukazuju na važnost pozitivnog mišljenja, ali ona uglavnom nisu poznata ljudima izvan struke.

Lifestyle

Osjećate konstantan umor, iscrpljenost bez obzira na količinu sna, bezvoljni ste i teže se nosite s radnim zadacima koje ste prije obavljali “kao od...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.