Pokrenut postupak za promjenu Ustava [VIDEO]

Pokrenut postupak za promjenu Ustava [VIDEO]

Saborski Odbor za Ustav pokrenuo je postupak ustavnih promjena kojima vladajući SDP želi ukinuti zastaru za teška ubojstva.

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin je obrazložio prijedlog SDP-a rekavši kako smatraju da postoje posebno teška kaznena djela na koja ne bi smjela nastupiti zastara te da je dio njih rađen u ime jedne države koja nije bila sklona procesuiranju.

Prije izglasavanja dnevnog reda Vladimir Šeks iz HDZ-a iznio je prijedlog da se točka u ustavnim promjenama skine s dnevnog reda no to, očekivano, nije prošlo.

[infopunkt 7260 2]

U raspravi su se mogle čuti mnoge kritike na račun vladajućih, te kako je formulacija ‘politički motiviranog ubojstva’ vrlo nejasna. To je potvrdio i zastupnik HNS-a Goran Beus Richemberg, rekavši da se HNS neće protiviti pokretanju ovog postupka, upravo zato jer se odlučilo ići s formulacijom koja obuhvaća sva teška ubojstva.

[infopunkt 7260 3]

Čelnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar bio je mnogo oštriji u svom nastupu.

”Ovdje je stvoren dojam da svatko tko neće podržati Ustavne promjene zapravo štiti kaznena djela ubojstva. To su ozbiljne prijetnje. Kako bi izbjegli optužbe o politikanstvu oko ustavnih promjena, jedino je rješenje referendum” rekao je Lesar te dodao da bi se uz to trebalo regulirati referendumsko odlučivanje građana.

”Pred ovim je Saborom jedna inicijativa o dopuni Ustava, Vlada je rekla da je prikupljeno dovoljno potpisa, a gdje je ta inicijativa? Zašto nije pred nama na Odboru? Ja se ne moram slagati s tom inicijativom, ali moram štititi njihova Ustavna prava. Ili da se odbije ili da se raspiše referendum, trećeg nema” poručio je Lesar.

[infopunkt 7260 5]

U nastavku je rekao kako je teških, politički motiviranih, ubojstava bilo i nakon 1990. godine.

”Ove promjene ustava mogu, ali i ne moraju biti u direktnoj vezi Zakona o europskom uhidbenom nalogu. Kvalifikacija kaznenog djela kao teškog ubojstva, što ako sud tijekom postupka izmjeni tu kvalifikaciju? Meni ovo nije jamstvo da neće doći do zastare onoga o čemu govorimo” kazao je, te se osvrnuo na argumentaciju vladajućih zastupnika o pravdi i želji za pravdom, postavivši škakljivo pitanje.

[infopunkt 7260 6]

”Što je s kaznenim djelom kada pojedinac 15 puta siluje djecu? To odlazi u zastaru, po našim stavovima to je lakše kazneno djelo, toliko o tome da se brinemo za pravo i pravednost. To su razlozi zbog kojih neću podržati izmjenu Ustava” zaključio je Lesar.

[infopunkt 7260 7]

Dragan Zelić iz Gonga rekao je kako njemu nije jasno zašto se traže ove izmjene Ustava te da mu sve izgleda kampanjski.

”Svjedoci smo zadnjih nekoliko godina da sve više zakona ide na konzultiranje s javnosti, a ova promjena ne da nije išla, nego je dogovarana u kuloarima vladajućih. Vidjeli smo da ima još prostora za promjenu Ustava, zašto vladajući nisu išli na cijeli paket ustavnopravnih promjena. Želim vjerovati da je ovo samo iznimka” rekao je Zelić, dodavši kako ne zna i ne vjeruje da će ovo dovesti do ispunjenja naših obveza, odnosno, izručenja.

[infopunkt 7260 8]

Ingrid Antičević Marinović je kazala kako je sad još više sigurna da treba apostrofirati politički motivirana ubojstva.

”Svi se slažemo da je ubojstvo Đurekovića politički motivirano. S ovim mi šaljemo poruku da se to smatra nečim najtežim i da je dužnost države da uhvati svaku osobu koja čini kaznena djela i da joj sudi, a ne da ima neke svoje izvršitelje i plaćenike koji će ubijati, nemojmo se zavaravati, i toga je bilo” zaključila je.

[infopunkt 7260 9]

Podijeli

Odgovori

Top