Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Popijač novim pravilnikom ribarima uvodi 14-satno radno vrijeme?

Sindikati su u današnjem priopćenju osudili pokušaj reorganizacije Pravilnika o radnom vremenu, odmorima i dopustima od strane ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Đure Popijača. Sindikati smatraju da se uvođenjem potpune fleksibilizacije u organizaciji radnog vremena želi omogućiti rad ribara do 14 sati dnevno. – Time se zdravlje i sigurnost radnika stavlja u drugi plan, – stoji u priopćenju sindikata.

Sindikati su u današnjem priopćenju osudili pokušaj reorganizacije Pravilnika o radnom vremenu, odmorima i dopustima od strane ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Đure Popijača. Sindikati smatraju da se uvođenjem potpune fleksibilizacije u organizaciji radnog vremena želi omogućiti rad ribara do 14 sati dnevno. - Time se zdravlje i sigurnost radnika stavlja u drugi plan, - stoji u priopćenju sindikata.

Novim Pravilnikom ministar planira uvesti mogućnost nejednakog rasporeda radnog vremena ribara po tjednima, pa će se – kada proces rada tako zahtijeva – radno vrijeme računati kao “prosječno” u četiri mjeseca, stoji u priopćenju.

Sindikati se pozivaju na zakon o radu

Za razliku od Zakona o radu (ZOR), koji ograničava razdoblje u kojemu se računa prosjek radnog vremena na šest mjeseci, Pravilnikom se omogućava povećanje tog razdoblja na 12 mjeseci, a sve u cilju izbjegavanja plaćanja prekovremenih sati i smanjenja troškova poslodavaca.

Pravilnikom ministar povećava broj sati prekovremenog rada (ZOR-om je najviše dopušteno 32 prekovremena sata na razini mjeseca) na 36 sati na mjesečnoj razini, a na razini godine čak i do 250 prekovremenih sati (u ZOR-u je najveći broj 180 prekovremenih sati na razini godine).

Zdravlje i sigurnost radnika u drugom planu

Takvi pokušaji potvrđuju kako se zdravlje i sigurnost radnika stavljaju u drugi plan. Razočarenje je tim veće ako se ima na umu da Vlada koristi svaku priliku za snižavanje razine uvjeta rada, protivno pravnoj stečevini EU-a.

Ako Europskoj Uniji još nije posve jasno zašto pada podrška hrvatske javnosti ulasku Hrvatske u EU, neka pita resornog ministra i državnog tajnika koji su nadležni za područje rada, kaže se u priopćenju SSSH-a.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Velika većina građana (70%) koji su sudjelovali u istraživanju ima 'klasično' radno vrijeme - 5 dana u tjednu, odnosno 40 sati tjedno. 

Lifestyle

Istraživanje koje je provela američka profesorica strateškog upravljanja ljudskim resursima Rita Fontinha pokazala je da su poslodavci bili u pravu u vezi s negativnim...

Novosti

Hrvatska pošta produljit će radno vrijeme 41 poštanskog ureda u 12 gradova.

Ljudski resursi

Kada biste na tren zaboravili sve brige i pustili mašti da odluta, kako bi izgledala idealna tvrtka u kojoj biste voljeli raditi? Na to...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.