Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Poslodavci traže otkazni rok i tijekom bolovanja, ukidanje plaćene pauze…

Nakon izmjena Zakona o radu vezanih uz usklađivanje s europskom direktivom, a o kojima bi se trebalo raspravljati od danas, na red stižu i druge izmjene. Riječ je o stalno spominjanoj fleksibilizaciji ZOR-a, za koju poslodavci već imaju niz prijedloga.

Nakon izmjena Zakona o radu vezanih uz usklađivanje s europskom direktivom, a o kojima bi se trebalo raspravljati od danas, na red stižu i druge izmjene. Riječ je o stalno spominjanoj fleksibilizaciji ZOR-a, za koju poslodavci već imaju niz prijedloga.

Sindikati i poslodavci danas otvaraju bipartitni razgovor o izmjenama Zakona o radu, koje je iniciralo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

No, sad je već vidljivo da će dogovor dvije strane teško postići. Vladajući bi, naime, tijekom siječnja trebali ZOR uskladiti s europskom direktivom, a pritom planiraju postići dogovor vezan uz privremeno zapošljavanje, prekovremeni rad, definicije plaće, ali i pravilnik o radu. Međutim, budući da vladajući žele fleksibilizaciju ZOR-a, razgovarat će se i o drugim temama. Taj dio zakonodavnih izmjena na red bi trebao doći u drugoj polovici godine, piše Novi list. Štoviše, kako je resorni ministar i najavljivao, ZOR bi se time mogao podijeliti na dva zakona – jedan koji bi definirao individualna radna prava i drugi koji bi se bavio kolektivnim pregovaranjem.

Rezanje otpremnina i lakši uvjeti za zbrinjavanje radnika

Unatoč tome što žele fleksibilizirati ZOR, iz Ministarstva zasad na tu temu nisu dali nikakve prijedloge. Prijedloge ne daju ni sindikati jer smatraju da Zakon ionako ne treba mijenjati, dok su poslodavci ipak iznijeli svoje već poznate stavove. Tako bi oni rado raspravljali o ukidanju plaćene pauze ili rezanju propisanih otpremnina. Prema njihovom prijedlogu, otpremninu ne bi mogao dobiti radnik koji kod poslodavca radi manje od pet godina, a traže i da se propiše njena isplata samo kod poslovno uvjetovanog otkaza. Kad je riječ o naknadi za godišnji odmor, predlažu da ona bude “jednaka plaći radnika koja je određena kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu radnika, a ne plaća isplaćena u posljednjih šest mjeseci”.

Prihvate li se njihovi zahtjevi, ubuduće bi otkazni rok tekao i za vrijeme bolovanja, jer smatraju da je to dosad štitilo radnike koji “lažiraju” bolovanja. Poslodavci bi rado olabavili odredbe pri zbrinjavanju radnika te ukinuli mogućnost da HZZ odgodi primjenu programa zbrinjavanja viška.

Traže i zadržavanje ugovora na određeno vrijeme.

Z.G./Novi list


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.