Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Poslodavci u potrazi za IT stručnjacima, na cijeni su programeri

Po podacima dobivenih od HZZ-a trenutno je na burzi oko 340 IT kadrova koji traže posao, od kojih je polovica bez radnog iskustva, i s obzirom na potražnju za tim kadrom brzo će se zaposliti

Po podacima dobivenih od HZZ-a trenutno je na burzi oko 340 IT kadrova koji traže posao, od kojih je polovica bez radnog iskustva, i s obzirom na potražnju za tim kadrom brzo će se zaposliti

Informacijsko-tehnološke (IT) i druge, većinom velike tvrtke u Hrvatskoj ove godine planiraju zapošljavati nove, stručne IT kadrove, i to 65 posto od ukupno ispitanih 450 tvrtki, otpuštanja tog kadra planira ih samo 7 posto, a najviše ih, 44 posto, traže ‘software developere’ odnosno programere.

Pokazalo je to danas predstavljeno najnovije istraživanje Visokog učilišta Algebra o potrebama poslodavaca za IT stručnjacima koje je ove godine provedeno šesti put za redom u suradnji s HUP-om, HGK i CiseXom.

Predstavljajući rezultate istraživanja predsjednik upravnog vijeća Algebre Hrvoje Balen kazao je da ove godine u potrebama poslodavaca za IT kadrovima nema velike razlike u odnosu na prijašnje, a da se programeri i dalje najviše traže jer ih je na tržištu relativno malo.

Po podacima dobivenih od HZZ-a trenutno je na burzi oko 340 IT kadrova koji traže posao, od kojih je polovica bez radnog iskustva, i s obzirom na potražnju za tim kadrom Balen vjeruje da će se brzo zaposliti.

Osim programera poslodavci najviše traže IT poslovne analitičare, sistem inženjere i stručnjake za web i multimediju, a očekuje se i da će buduća potražnja ići u tom smjeru i da se neće smanjivati.

Stoga oni koji imaju vještine za razvijati aplikacije za mobilne uređaje, rješenja za skladištenje podataka i poslovnu inteligenciju, računalnu sigurnost, forenziku, kritografiju i web dizajn ne bi smjeli imati problema s pronalaženjem posla.

No, kako hrvatski poslodavci, za razliku od europskih, još uvijek najviše traže IT kadrove s VŠS i VSS, 52 odnosno 41 posto tvrtki, svi koji žele takve poslove ipak bi trebali prvo završiti trogodišnji ili petogodišnji fakultet, jer ih sa SSS-om traži samo 5 posto tvrtki.

To možda i nije toliki problem, ali je sigurno veći što tek 15 posto tvrtki primaju studente IT-a na stručnu praksu, a njih čak 66 posto to radi samo po potrebi i na zahtjev, jer tako mladi teško stječu iskustvo i pogled na praktični rad u sustavima, upozorio je Balen.

I Martina Lovrić s portala MojPosao istaknula je da i njihovi podaci o broju objavljenih oglasa za radna mjesta u prva tri mjeseca ove godine na tom portalu pokazuju da je programer najtraženije zanimanje u grupi VŠS/VSS-a.

Oglasa za IT kadrove imali su ukupno 409 ili 47 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, ali slično je, kaže, bilo i lani u odnosu na 2011., pa se taj porast do kraja godine istopio na oko 12 posto.

Istraživanja portala MojPosao pokazuju i da je prosječna plaća za IT zanimanja u Hrvatskoj veća od prosječne plaće u Hrvatskoj. U prva tri mjeseca ove godine ta je plaća bila blizu 7.000 kuna ili 27 posto viša nego u istom lanjskom razdoblju, dok je prosječna plaća u Hrvatskoj po istraživanjima MojPosao na 51 tisući ispitanika u prva tri mjeseca ove godine bila 5.399 kuna ili 2 posto manja nego u isto vrijeme prošle godine, kazala je Lovrić.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Od 24. siječnja do 2. veljače održan je online sajam sezonskih poslova Sezonac.hr, najveći virtualni susret poslodavaca u potrazi za kvalitetnim sezonskim radnicima te...

Ljudski resursi

Za još veći izbor poslova posjetite portal posao.hr. Sretno u pronalaženju posla!

Komentari

Korupcija je pošast koje nisu pošteđene članice Europske unije, ali ni njezine krovne institucije.

Ljudski resursi

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.