Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Poslovni subjekti smanjuju dug, građana sve više u blokadi

Ukupan iznos dospjelih nepodmirenih obveza poslovnih subjekata u Hrvatskoj krajem ožujka iznosio je 38,42 milijarde kuna, što je 4,1 posto manje nego krajem veljače. Broj građana koji su u blokadi i iznos njihovih dugovanja i dalje raste, pokazuju podaci Financijske agencije

Ukupan iznos dospjelih nepodmirenih obveza poslovnih subjekata u Hrvatskoj krajem ožujka iznosio je 38,42 milijarde kuna, što je 4,1 posto manje nego krajem veljače. Broj građana koji su u blokadi i iznos njihovih dugovanja i dalje raste, pokazuju podaci Financijske agencije

Ukupan iznos dospjelih nepodmirenih obveza poslovnih subjekata u Hrvatskoj krajem ožujka iznosio je 38,42 milijarde kuna, što je 4,1 posto manje nego krajem veljače, a na to je smanjenje najviše utjecalo otvaranje predstečajnih postupaka, dok broj građana koji su u blokadi i iznos njihovih dugovanja i dalje raste, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina).

Po tim je podacima, zbog neizvršenih osnova za plaćanje krajem ožujka bilo blokirano 67.019 poslovnih subjekata, što je 2,3 posto ili 1.531 subjekt više nego krajem veljače.

Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata iznosila je 38,42 milijarde kuna, što je za 4,1 posto ili 1,6 milijardi kuna manje nego krajem veljače.

S osnove otvaranja predstečajnih postupaka, iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje, u ožujku je smanjen za 2,85 milijardi kuna, navode iz Fine.

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje zadnjeg dana ožujka u blokadi su bila 255.564 građana, ili njih 2.214 više nego krajem veljače, a njihov je dug istodobno porastao za oko 380 milijuna kuna, na 18,75 milijardi kuna.

Po podacima Fine o blokiranim poslovnim subjektima, u ožujku je u odnosu na veljaču broj subjekata u blokadi dužoj od godinu dana porastao za 0,1 posto, ali je iznos njihova dugovanja smanjen za 4 posto, dok se istovremeno kod subjekata u kratkotrajnoj blokadi bilježi rast broja za čak 52,7 posto i rast iznosa dugovanja za 3,8 posto.

Naime, u kratkotrajnoj blokadi do 60 dana krajem ožujka je bilo 5.746 poslovnih subjekata, što je gotovo 2.000 subjekata više nego krajem veljače, a iznos njihovih neizvršenih osnova za plaćanje porastao je za 40-ak milijuna kuna, na 1,07 milijardi kuna.

U dugotrajnoj blokadi, dužoj od 360 dana krajem ožujka je bilo 50.498 poslovnih subjekta, a iznos njihovih neizvršenih obveza za plaćanje iznosio je 32,86 milijardi kuna.

Od ukupnog broja blokiranih poslovnih subjekata njih gotovo dvije trećine, ili 43.733 su subjekti bez zaposlenih, a iznos njihovih blokada je 23,2 milijarde kuna, što je 60,4 posto ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje.

Od ukupno 67.019 blokiranih poslovnih subjekata, manje od polovine su pravne osobe, ili njih 31.716, ali se na njih odnosi najveći dio iznosa ukupno neizvršenih osnova za plaćanje, 78,1 posto, ili nešto više od 30 milijardi kuna.

Krajem ožujka bilo su blokirane i 35.303 fizičke osobe, s iznosom prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje od 8,4 milijarde kuna.

I kod pravnih i fizičkih osoba dominiraju oni u dugotrajnoj blokadi – u blokadi dužoj od godinu dana bilo je 23.030 pravnih osoba s iznosom blokade od 25,2 milijarde kuna, kao i 27.468 fizičke osobe s iznosom od 7,7 milijardi kuna.

Također, kod dugotrajno blokiranih i pravnih i fizičkih osoba velik je dio njih bez zaposlenih – u dugotrajnoj blokadi krajem ožujka bile su 17.682 pravne osobe bez zaposlenih s iznosom blokade od 16 milijardi kuna, kao i 17.664 fizičke osobe s iznosom prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje od 4,6 milijardi kuna.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.