Poslovni susreti hrvatskih, srpskih i slovenskih poduzetnika u Zagrebu

Poslovni susreti hrvatskih, srpskih i slovenskih poduzetnika u Zagrebu

Projekt menadžerica begradskog ureda CEED-a Jovana Savić kao razloge takvog poslovnog susreta navela je želju malih i srednjih poduzetnika iz regije za upoznavanjem i jačim povezivanjem u proizvodnji, marketingu i prodaji, u čemu im CEED pomaže jer sami često nemaju dovoljno informacija.

Od danas okupljenih u zagrebačkom Hotelu Palace najviše ih je bilo iz ICT sektora, trgovine i građevine, ali i iz jednog rudnika iz Srbije (Granit Line iz Aranđelovca) čiji je direktor sudeći po brojnim pitanjima prisutnom ravnatelju Agencije za investicije i konkurentnost (AIK) Damiru Noviniću, a kako je i sam kazao, vrlo zainteresiran za poslovanje i u Hrvatskoj.

Novinić je i njemu kao i drugima vrlo otvoreno i konkretno objasnio situaciju s investicijskom klimom u Hrvatskoj koja je po njegovoj ocjeni u zadnje dvije-tri godine znatno poboljšana u odnosu na prijašnje godine, čemu u prilog ide i novoosnovana AIK (prije godinu dana), ali još i više novi važni zakonski okviri poput zakona o poticanju investicija i strateškim investicijskim projektima RH.

Iznoseći podatak da je Hrvatska u zadnjih 20 godina privukla 27 milijardi eura inozemnih investicija, Novinić je kazao da je to i puno i malo ako se zna da je većina toga išla u telekomunikacije, nekretnine, trgovinu i banke, a jako malo u greenfield projekte. Stoga je sada fokus i AIK-a i hrvatske investicijske politike privući takve investicije koje će otvarati proizvodne pogone i zapošljavati ljude te dugoročno planirati ostanak u Hrvatskoj.

Uspoređujući investicijsku klimu i uvjete s nekim drugim zemljama novijim članicama EU-a, poput Rumunjske, Mađarske i Poljske, ali i sa Srbijom, naglasio je da su hrvatske prednosti davanje izdašnijih poreznih i poticaja investitorima za zaposlene, kapitalne troškove i druge, smanjeni broj procedura, individualni pristup svakom investitoru te pomoć u svim segmentima pokretanja posla i na svim razinama.

Ne manje važan je i smanjeni trošak rada za oko 5 posto u zadnjih nekoliko godina, u čemu je Hrvatska, kako je kazao Novinić, jedna od samo pet zemalja koje su to zabilježile u EU, a ima i niže cijene eleketrične energije, kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu, velik broj patenata i dobru prometnu i drugu infrastrukturu.

Ono što nije dobro i što investitori već godinama, pa i sada, najviše zamjeraju je nepredvidiva porezna politika i stope koje se često mijenjaju, kao i duljina trajanja sporova, što je veliki problem za svakog tko želi investirati i raditi dugoročno, kazao je Novinić. Problema još dosta ima i s neriješenim imovinsko-pravnim i sudskim sporovima nad brojnim zemljištima i nekretninama, zbog čega je i najviše investicija propadalo.

Novinić smatra i da se svi problemi oko investiranja mogu riješiti predanim i zajedničkim aktivnostima politike, biznisa, državnih i lokalnih službi, te da je trenutno situacija bolja nego prije jer prate oko 100 investicijskih projekata vrijednih oko 9 milijardi eura, od kojih je 40-ak u turizmu, a 270 tvrtki koje investiraju ukupno gotovo dvije milijarde eura i planiraju zaposliti oko 10 tisuća ljudi javile su se za poticaje.

Podijeli

Odgovori

Top