Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Poslovni susreti hrvatskih, srpskih i slovenskih poduzetnika u Zagrebu

U organizaciji beogradskog ureda europske poduzetničke i konzultantske mreže CEED danas se u Zagrebu okupilo 50-ak srpskih, slovenskih i hrvatskih malih i srednjih poduzetnika zainteresiranih za međusobnu poslovnu suradnju, rast i širenje u regiji kojima su predstavljene i mogućnosti, novosti te poboljšanja u investicijskoj klimi u Hrvatskoj.

U organizaciji beogradskog ureda europske poduzetničke i konzultantske mreže CEED danas se u Zagrebu okupilo 50-ak srpskih, slovenskih i hrvatskih malih i srednjih poduzetnika zainteresiranih za međusobnu poslovnu suradnju, rast i širenje u regiji kojima su predstavljene i mogućnosti, novosti te poboljšanja u investicijskoj klimi u Hrvatskoj.

Projekt menadžerica begradskog ureda CEED-a Jovana Savić kao razloge takvog poslovnog susreta navela je želju malih i srednjih poduzetnika iz regije za upoznavanjem i jačim povezivanjem u proizvodnji, marketingu i prodaji, u čemu im CEED pomaže jer sami često nemaju dovoljno informacija.

Od danas okupljenih u zagrebačkom Hotelu Palace najviše ih je bilo iz ICT sektora, trgovine i građevine, ali i iz jednog rudnika iz Srbije (Granit Line iz Aranđelovca) čiji je direktor sudeći po brojnim pitanjima prisutnom ravnatelju Agencije za investicije i konkurentnost (AIK) Damiru Noviniću, a kako je i sam kazao, vrlo zainteresiran za poslovanje i u Hrvatskoj.

Novinić je i njemu kao i drugima vrlo otvoreno i konkretno objasnio situaciju s investicijskom klimom u Hrvatskoj koja je po njegovoj ocjeni u zadnje dvije-tri godine znatno poboljšana u odnosu na prijašnje godine, čemu u prilog ide i novoosnovana AIK (prije godinu dana), ali još i više novi važni zakonski okviri poput zakona o poticanju investicija i strateškim investicijskim projektima RH.

Iznoseći podatak da je Hrvatska u zadnjih 20 godina privukla 27 milijardi eura inozemnih investicija, Novinić je kazao da je to i puno i malo ako se zna da je većina toga išla u telekomunikacije, nekretnine, trgovinu i banke, a jako malo u greenfield projekte. Stoga je sada fokus i AIK-a i hrvatske investicijske politike privući takve investicije koje će otvarati proizvodne pogone i zapošljavati ljude te dugoročno planirati ostanak u Hrvatskoj.

Uspoređujući investicijsku klimu i uvjete s nekim drugim zemljama novijim članicama EU-a, poput Rumunjske, Mađarske i Poljske, ali i sa Srbijom, naglasio je da su hrvatske prednosti davanje izdašnijih poreznih i poticaja investitorima za zaposlene, kapitalne troškove i druge, smanjeni broj procedura, individualni pristup svakom investitoru te pomoć u svim segmentima pokretanja posla i na svim razinama.

Ne manje važan je i smanjeni trošak rada za oko 5 posto u zadnjih nekoliko godina, u čemu je Hrvatska, kako je kazao Novinić, jedna od samo pet zemalja koje su to zabilježile u EU, a ima i niže cijene eleketrične energije, kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu, velik broj patenata i dobru prometnu i drugu infrastrukturu.

Ono što nije dobro i što investitori već godinama, pa i sada, najviše zamjeraju je nepredvidiva porezna politika i stope koje se često mijenjaju, kao i duljina trajanja sporova, što je veliki problem za svakog tko želi investirati i raditi dugoročno, kazao je Novinić. Problema još dosta ima i s neriješenim imovinsko-pravnim i sudskim sporovima nad brojnim zemljištima i nekretninama, zbog čega je i najviše investicija propadalo.

Novinić smatra i da se svi problemi oko investiranja mogu riješiti predanim i zajedničkim aktivnostima politike, biznisa, državnih i lokalnih službi, te da je trenutno situacija bolja nego prije jer prate oko 100 investicijskih projekata vrijednih oko 9 milijardi eura, od kojih je 40-ak u turizmu, a 270 tvrtki koje investiraju ukupno gotovo dvije milijarde eura i planiraju zaposliti oko 10 tisuća ljudi javile su se za poticaje.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.