Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Potražnja za radnom snagom i dalje snažna unatoč turbulencijama u pojedinim sektorima

Analiza tržišta rada u Hrvatskoj  pokazuje kako  je u prva tri kvartala ove godine objavljeno više od 250.000 oglasa za posao, što predstavlja rast od 4,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godinu. 

Analiza tržišta rada u Hrvatskoj  pokazuje kako  je u prva tri kvartala ove godine objavljeno više od 250.000 oglasa za posao, što predstavlja rast od 4,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godinu. 

S obzirom na to da jedan oglas može biti objavljen kroz više različitih kanala, odnosno platformi namijenjenih oglašavanju slobodnih radnih mjesta, podrobnijom analizom dolazimo do podatka da je u prvih devet mjeseci objavljeno 198.000 jedinstvenih oglasa*, odnosno 4,5% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

No, pritom je potrebno razmotriti  važan faktor – rast zapošljavanja stranih radnika u Hrvatskoj, koji se nerijetko odvija putem alternativnih kanala za privlačenje strane radne snage.  U prvom redu kroz agencije za uvoz, zapošljavanje i smještaj stranih radnika. Trenutno je registrirano više od 600 takvih agencija u Hrvatskoj.

Imajući u vidu navedene čimbenike, kao i trenutne tržišne uvjete, dolazimo do zaključka kako je porast potražnje za radom znatno veći nego što brojke iz uvoda sugeriraju i kako bi potencijalno mogao iznositi 8% u usporedbi s prošlom godinom.

*Jedinstveni oglas za posao pojašnjava situaciju kada isti oglas za posao bude postavljen na više različitih mjesta, ali se računa kao samo jedan oglas. Bez obzira na to koliko puta se taj isti oglas ponavlja na različitim web stranicama ili društvenim mrežama, sustav ga tretira kao jedan oglas kako bismo točno pratili koliko oglasa za posao zapravo postoji na tržištu rada. 

Usporavanje potražnje nakon osjetnog rasta u prvom kvartalu

Početak 2023. godine obilježio je osjetan rast broja oglasa u odnosu na prethodnu godinu, a taj rast je blago usporio u drugom kvartalu. 

U trećem kvartalu na tržištu rada u Hrvatskoj je objavljeno više od 73.700 natječaja za posao što predstavlja rast od 2,6% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. 

Ako promatramo jedinstvene oglase na tržištu, radi se o 58.900 natječaja za posao ove godine, što predstavlja rast od 3,3% u odnosu na prošlu godinu. 

Pad potražnje za radnicima u IT-u i Ljudskim resursima

Najveći rast broja oglasa primjećujemo u sektorima: Farmaceutika i biotehnologija, Sigurnost i zaštita te Zdravstvo, socijalni rad. 

Najveći pad potražnje za radnom snagom na cjelokupnom tržištu rada u Hrvatskoj primjetan je u sektoru Ljudskih resursa i IT-a. 

Trend pada broja oglasa za pozicije u IT sektoru prisutan je i na MojPosao, međutim u nešto manjoj mjeri nego što je to slučaj na cjelokupnom tržištu. 

Pad ukupnog broja objavljenih natječaja za posao pronalazimo i u sektoru Turizma, s time da je taj pad izraženiji na cjelokupnom tržištu nego na MojPosao, dok potražnja za radom u Prodaji, odnosno Trgovini, stagnira (cjelokupno tržište) ili blago raste (MojPosao). 

Kad je riječ o ‘građevini’, odnosno sektoru Graditeljstva, geodezije i geologije, promatrano iz perspektive ostatka tržišta, zabilježen je blagi pad potražnje za radnom snagom, dok je u istom razdoblju na MojPosao platformama ostvaren rast.

No, usprkos tome što brojke, barem one koje se odnose na cjelokupno tržište, sugeriraju stagnaciju ili pad potražnje u određenim sektorima, stvarno stanje je ipak nešto drugačije, napominje Igor Žonja, direktor Alma Career regije jug i predsjednik uprave portala MojPosao.

„ U prvih devet mjeseci ove godine, u našoj zemlji je izdano 133 tisuća radnih dozvola stranim radnicima, što predstavlja značajan rast u odnosu na prethodnu godinu, kada su tijekom cijele 2022. izdane 124 tisuće dozvola“, ističe Žonja i dodaje  kako većina tih radnika pronalazi zaposlenje upravo u sektorima turizma i građevine, ali i prodaje. Napominje kako pored radnika iz susjednih zemalja, najveći broj stranih radnika dolazi iz dalekih zemalja poput Nepala, Indije, Filipina i Bangladeša, pri čijem zapošljavanju posreduju agencije za uvoz stranih radnika.

„Nažalost, proces zapošljavanja stranih radnika i dalje se odvija stihijski. Kako bismo zaustavili iseljavanje naših građana i potaknuli one koji su već otišli da se vrate, nužno je unaprijediti sustav upravljanja unutar naše države. S obzirom na to da Hrvatsku sve više naseljavaju ljudi različitih kultura i vjera, također je važno pružiti podršku njihovoj integraciji u naše društvo. Integracija je proces koji zahtijeva razumijevanje i poštovanje različitosti, te uključivanje stranih radnika u društvene i gospodarske tokove naše zemlje“, zaključuje Žonja.

Najtraženiji trgovci, konobari i skladištari

Među najtraženijim zanimanjima u trećem kvartalu 2023. godine  i dalje su prisutna zanimanja iz područja prodaje, proizvodnje te turizma i ugostiteljstva. 

Najtraženija zanimanja u trećem kvartalu: prodavač (trgovac), skladištar, konobar (barmen), vozač, radnik u proizvodnji te kuhar. 

Najveća ponuda zabilježena je u sljedećim sektorima zanimanja: 

  1. Prodaja (Trgovina), 
  2. Turizam i ugostiteljstvo
  3. Proizvodnja i zanatske usluge 

Također, u skladu s razdobljem u godini, odnosno početkom akademske i školske godine,  primjetan je veći broj oglasa u kategoriji Obrazovanje i znanost.

Više od polovice objavljenih oglasa za posao odnosilo se na rad u Zagrebu i zagrebačkoj županiji (55%), nakon čega slijede obalne županije: Primorsko-goranska (13%),  Splitsko – dalmatinska (12%) te Istarska županija (10%).


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.