Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Potrebno pojednostaviti zakonsku regulativu za rad od kuće

home office
pixabay.com

Konferenciju Kako pokrenuti i voditi biznis od kuće? organizirala je mreža Women in Adria. Konferencija je okupila stotinjak malih poduzetnika i onih koji će to tek postati, a među kojima je najviše onih kojima je za rad dovoljan kućni ured.

„Sve je više žena koje se odlučuju na samozapošljavanje, a najjednostavniji način za zakoračiti u poduzetništvo je početi raditi od kuće. Zbog toga mreža Women in Adria već dvije godine diljem Hrvatske organizira konferencije na kojima ih upoznajemo s osnovama iz prava i financija te održavamo druga predavanja korisna za njihovo poslovanje. Osluškujući male poduzetnike uočavamo pozitivne promjene koje država uvodi kako bi olakšala njihovo poslovanje, no prostora za napredak i dalje ima“, istaknula je Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria.

„Mali poduzetnici su prilično dobro informirani o pravnim oblicima djelovanja, kroz trgovačka društva, obrte i sl., međutim, vrlo često nisu svjesni činjenice da rizik odgovornosti za njihove poslovne odluke u pojedinim oblicima poslovanja postaje njihov vlastiti rizik jer odgovaraju osobno, cijelom svojom imovinom za eventualne dugove. I upravo to predstavlja savjet budućim poduzetnicima – upoznajte se s rizicima i pravilima odgovornosti jer svaki poslovni rizik može predstavljati i rizik u odnosu na dom u kojem živite i sve drugo što ste stekli u životu“, glavni je savjet odvjetnice Paule Kiš.

„Mnogi poduzetnici upadnu u probleme s likvidnošću zbog toga što ne planiraju svoje poslovanje za minimalno pola godine unaprijed. Posljednji element upravljanja likvidnošću je poznavanje zakonskih i poreznih obveza jer one mogu i te kako ići u korist poduzetniku, ali ako ih ne poznajemo, nećemo ih niti moći iskoristiti. Hrvatsko zakonodavstvo i država općenito žele pomoći malim poduzetnicima, unatoč uvriježenom mišljenju da to nije tako. Najveći pomak dogodio se početkom 2015. godine kada se počeo primjenjivati zakon koji malim poduzetnicima s prihodima do 3 milijuna kuna omogućuje da plaćaju PDV tek kada poduzetnik naplati svoju fakturu, umjesto dosadašnjeg načina – plaćanja PDV-a u mjesecu u kojem se izdala faktura bez obzira na plaćanje. Ovaj zakon već se pokazao učinkovit u zemljama Europske unije te će bez sumnje pomoći malim poduzetnicima kojima je do sada jedan od najvećih problema bilo upravo to što su nakon izdavanja računa PDV državi morali platiti već idući mjesec, dok su njihovi kupci njima plaćali s odgodom plaćanja i većom od 60 dana. Još jedan od pozitivnih pomaka je odredba zakona koja ograničava odgodu plaćanja upisanu u ugovoru na maksimalno 60 dana. Uz samo uređivanje zakonske odredbe, Ministarstvo poduzetništva i obrta svake godine raspisuje niz natječaja objedinjenih pod nazivom Poduzetnički impuls na kojima mali poduzetnici i obrtnici mogu ostvariti poticaje. Sve u svemu, poduzetnici i obrtnici imaju prilike izboriti se za svoje mjesto pod suncem, a sve što trebaju, je znati iskoristiti ponuđeno“, istaknuo je Vedran Obadić, financijski savjetnik iz Simulus grupe.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.