Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Povećaju li operatori cijene korisnici mogu raskinuti ugovor bez troškova

Povećaju li operatori mobilne telefonije cijene svojih usluga ili uvedu dodatne naknade za pristup mobilnoj mreži zbog povećanja naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra, korisnici usluga će moći raskinuti ugovore bez plaćanja naknada za prijevremeni raskid, objavila je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije.

Povećaju li operatori mobilne telefonije cijene svojih usluga ili uvedu dodatne naknade za pristup mobilnoj mreži zbog povećanja naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra, korisnici usluga će moći raskinuti ugovore bez plaćanja naknada za prijevremeni raskid, objavila je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije.

HAKOM je, naime, nakon najava operatera o promjenama cijena korištenja usluga u mrežama pokretnih komunikacija, a zbog stupanja na snagu izmjena Pravilnika o plaćanju naknada za pravo uporabe adrese, brojeva i radiofrekvencijskog spektra, donio stručno mišljenje u kojem se opisuju obveze operatora i prava korisnika u slučaju promjene cijena usluga.

“Svaka promjena cijena usluga operatora predstavlja izmjenu pretplatničkih ugovora s postojećim korisnicima, što znači da će operatori o namjeravanim izmjenama morati izvijestiti sve korisnike pisanim ili elektroničkim putem. Dodatno, korisnike koji imaju pretplatnički ugovor, morat će izvijestiti i o njihovom pravu na raskid ugovora“, navodi HAKOM.

Korisnici, kako ističu, imaju pravo raskinuti pretplatnički ugovor bez naknade u roku od 30 dana od objave izmjena, ako su izmjene cjenika nepovoljnije za njih u odnosu na ugovorene cijene.

HAKOM u stručnom mišljenju podsjeća kako, sukladno Zakonu o elektroničkim komunikacijama, samo u tri slučaja izmjene cjenika ne daju pravo krajnjem korisniku na raskid pretplatničkog ugovora bez naknade – u slučaju kada je povećanje posljedica regulatornih usluga koje proizlaze iz Zakona, kada je posljedica izmjena PDV-a ili izmjena veleprodajnih cijena na koje operatori nemaju utjecaja.

Najavljene izmjene cijena (zbog izmjena Pravilnika o naknadi za uporabu radiofrekvencijskog spektra) ne predstavlja ni jednu od te tri okolnosti, smatraju u HAKOM-u.

Stoga će, kako ističu, u slučaju najavljene izmjene cijena i uvođenja dodatnih naknada za korisnike, korisnici imati pravo raskinuti pretplatnički ugovor bez plaćanja naknade.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture prošli je tjedna u Narodnim novinama objavilo izmjene Pravilnika o plaćanju naknada za pravo uporabe adrese, brojeva i radiofrekvencijskog spektra, a te su izmjene stupile na snagu 23. svibnja.

Tada su i sva tri operatera najavila povećanje cijena, koje se kreće od oko 10 do 15 posto, obrazlažući da im povećanje naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra izravno povećava troškove.

HT je tako najavio da će povećati cijene za pre-paid korisnike za 10 posto na iznos bona, dok će se post-paid korisnicima cijena povećati za 8 kuna mjesečno plus PDV (s PDV-om za 10 kuna), počevši od od srpnja.

Poskupljenje su nakon stupanja na snagu izmjena Pravilnika najavili i iz Vipneta, koji nije izišao s podacima koliko će točno povećanje biti, te iz Tele2 koji je najavio povećanje cijena između 10 i 15 posto,


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.