Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Svjetska banka povećala kapital za više od 86 milijardi dolara

Zemlje članice Svjetske banke u nedjelju su na sastanku Razvojnog odbora u Washingtonu prihvatile odluku o povećanju kapitala banke za više od 86 milijardi dolara i povećanju glasačkih prava zemalja u razvoju i tranziciji na 47 posto ukupnih glasova. Hrvatski je udio u prvoj fazi bio povećan s 0,16 na 0,17 posto, a u sadašnjoj drugoj fazi smanjen na 0,15 posto.

Zemlje članice Svjetske banke u nedjelju su na sastanku Razvojnog odbora u Washingtonu prihvatile odluku o povećanju kapitala banke za više od 86 milijardi dolara i povećanju glasačkih prava zemalja u razvoju i tranziciji na 47 posto ukupnih glasova. Hrvatski je udio u prvoj fazi bio povećan s 0,16 na 0,17 posto, a u sadašnjoj drugoj fazi smanjen na 0,15 posto.

Uz prvo povećanje temeljnog kapitala za Svjetsku banku za više od 20 godina i pomak glasačke moći prema zemljama u razvoju, 186 zemalja članica također je podržalo novu strategiju Banke za razdoblje nakon krize te paket reformi koje će omogućiti da Banka bude brža, fleksibilnija i odgovornija, priopćeno je nakon sastanka kojim je završeno proljetno zasjedanje MMF-a i Svjetske banke.

– Zahvalni smo našim dioničarima za ovo snažno glasovanje o povjerenju. Taj dodatni kapital može se primijeniti za otvaranje radnih mjesta i zaštitu najranjivijih kroz ulaganja u infrastrukturu, mala i srednja poduzeća, te u mreže sigurnosti, – rekao je predsjednik Grupe Svjetske banke Robert Zoellick.

Zemlje u razvoju povećale udio na 47,19 posto

Na sastanku Razvojnog odbora sudjelovalo je i hrvatsko izaslanstvo na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Ivanom Šukerom, te zamjenikom guvernera HNB-a Borisom Vujčićem.

Reforma glasačkih prava, koja ujedno predstavljaju i udio pojedine zemlje u vlasništvu banke, donijela je 3,13 posto povećanja zemljama u razvoju i tranziciji (DTC), koje sada imaju udio 47,19 posto, a razvijene zemlje 52,81 posto. U dvije faze reforme, od 2008. su ukupno za 4,59 posto povećana glasačka prava zemljama u razvoju i tranziciji.

Zoellick je izrazio nadu da će zemlje u razvoju s vremenom postići paritet u Svjetskoj banci.

Hrvatski udio smanjen 0,15 posto

Među zemljama obuhvaćenih reformom je i Hrvatska, čiji je udio u Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj (IBRD), dijelu Grupe Svjetske banke, u prvoj fazi bio povećan s 0,16 na 0,17 posto, a u sadašnjoj drugoj fazi smanjen na 0,15 posto.

Kriterij za preraspodjelu glasačkih prava bila je – kombinacija veličine gospodarstva, pariteta kupovne moći i tečajnih stopa, te doprinosa razvoju, – rekao je Zoellick na završnoj konferenciji za tisak, ističući da zemlje koje su pristale izgubiti dio prava, traže promjenu kriterija kod iduće preraspodjele prava 2015.

Tako je primjerice, glasački udio SAD-a u IBRD-u smanjen s 16,36 posto na 15,85 posto, dok je udio Kine povećan s 2,78 na 4,42 posto.

Od zemalja jugoistočne Europe, osim Hrvatskoj, udio je smanjen i Srbiji s 0,19 na 0,18 posto, dok je ostalima povećan – Sloveniji s 0,9 na 0,10 posto, BiH s 0,5 na 0,6 posto, Makedoniji s 0,4 na 0,5 posto, Crnoj Gori s 0,6 na 0,7 posto, Kosovu s 0,8 na 0,9 posto i Albaniji s 0,7 na 0,8 posto.

S prihvaćenim paketom reformi povećava se za 86,2 milijardi dolara kapital IBRD-a, koji kreditira zemlje u razvoju, uključujući i povećanje kapitala povezano s promjenama glasačkih prava za 27.8 milijardi dolara.

Strategija za siromašne i ranjive zemlje

Prihvaćena strategija Svjetske banke za razdoblje nakon krize predviđa usredotočenje na područja u kojima se može dodati najviše vrijednosti, s naglaskom na siromašne i ranjive zemlje, naročito u subsaharskoj Africi, stvaranje uvjeta za rast s posebnim naglaskom na poljoprivredu i infrastrukturu.

Dio strategije je i promicanje globalnog kolektivnog djelovanja na pitanjima od klimatskih promjena i trgovina, do poljoprivrede, sigurnosti hrane, energije, vode i zdravlje, zatim jačanje upravljanja i borbe protiv korupcije, te priprema za krizne situacije.

Svjetska banka prihvatila je i program operativnih reformi, uključujući novi pristup informativnoj politici, inicijativu za besplatni pristup bazama podataka Banke, reformu ulaganja s orijentiranošću na rezultate, te jačanje upravljanja i antikorupcijskih napora.

Napisao

Preporučujemo

Poduzeća

Nord ima novu outlet prodavaonicu u Zagrebu, adresa je Zagrebačka cesta 217, a kupce čeka roba snižena i do 70 posto.

Turizam

U godinu dana, koliko je prošlo otkad je otvorio svoja vrata; Glamping Village Terma Tuhelj postao je prepoznatljiv među ljubiteljima luksuznog odmora, ali i...

Edukacija

Prvi put u Hrvatskoj, od 18. do 19. rujna ove godine, u Zagrebu će se održati potpuno besplatni dvodnevni zdravstveno komunikacijski summit.

Lifestyle

Osjećate konstantan umor, iscrpljenost bez obzira na količinu sna, bezvoljni ste i teže se nosite s radnim zadacima koje ste prije obavljali “kao od...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.