Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Šegona [VIDEO]

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je danas postupak protiv pomoćnika ministra financija Branka Šegona.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je danas postupak protiv pomoćnika ministra financija Branka Šegona.

Povjerenstvo je postupak pokrenulo radi utvrđivanja je li se Šegon u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u sukobu interesa, po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera, u kojem ima više od 0,5 posto udjela u vlasništvu, s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) na temelju ugovora o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine od 30. kolovoza 2012.

Predsjednica povjerenstva Dalija Orešković rekla je kako je odluka o postupku donesena radi utvrđivanja je li Šegon pri sklapanju ugovora o kreditu svoj privatni interes stavio iznad javnog interesa.

Privatni interes proizlazi iz činjenice da je u razdoblju u kojem je Šegon obavljao dužnost pomoćnika ministra financija trgovačko društvo Facta Vera, u kojem Šegon ima 20 posto udjela u vlasništvu, ishodilo kredit od HBOR-a koji uključuje i stjecanje državnih potpora i subvencija, kazala je.

Orešković ističe kako javni interes proizlazi iz zahtjeva da se javna dužnost obnaša u javnom interesu te da državna tijela koja dodjeljuju sredstva iz državnog proračuna postupaju transparentno i sukladno unaprijed propisanim uvjetima i kriterijima.

Postupak protiv Šegona pokrenut je i radi utvrđivanja je li u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija počinio neko od zabranjenih djelovanja dužnosnika iz članka 7. Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kako bi utjecao na sklapanje Ugovora o kreditu između HBOR-a i Facta Vere.

Postupak je također pokrenut kako bi se utvrdilo je li pri stupanju u poslovni odnos Facta Vere s HBOR-om na temelju ugovora o kreditu došlo do povrede Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je pozvalo Šegona da mu u roku 15 dana dostavi očitovanje o razlozima pokretanja postupka radi utvrđivanja sukoba interesa.

[infopunkt 7683 4]

Napisao

Preporučujemo

Poduzeća

Nord ima novu outlet prodavaonicu u Zagrebu, adresa je Zagrebačka cesta 217, a kupce čeka roba snižena i do 70 posto.

Edukacija

Prvi put u Hrvatskoj, od 18. do 19. rujna ove godine, u Zagrebu će se održati potpuno besplatni dvodnevni zdravstveno komunikacijski summit.

Turizam

U godinu dana, koliko je prošlo otkad je otvorio svoja vrata; Glamping Village Terma Tuhelj postao je prepoznatljiv među ljubiteljima luksuznog odmora, ali i...

Edukacija

Ivan Rado puno je poznatiji po svom nicku Malajski Tapir. Naš možda i najpoznatiji YouTube influencer i strastveni gamer, odustao je od karijere medicinskog...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.