Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Šegona [VIDEO]

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je danas postupak protiv pomoćnika ministra financija Branka Šegona.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je danas postupak protiv pomoćnika ministra financija Branka Šegona.

Povjerenstvo je postupak pokrenulo radi utvrđivanja je li se Šegon u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u sukobu interesa, po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera, u kojem ima više od 0,5 posto udjela u vlasništvu, s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) na temelju ugovora o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine od 30. kolovoza 2012.

Predsjednica povjerenstva Dalija Orešković rekla je kako je odluka o postupku donesena radi utvrđivanja je li Šegon pri sklapanju ugovora o kreditu svoj privatni interes stavio iznad javnog interesa.

Privatni interes proizlazi iz činjenice da je u razdoblju u kojem je Šegon obavljao dužnost pomoćnika ministra financija trgovačko društvo Facta Vera, u kojem Šegon ima 20 posto udjela u vlasništvu, ishodilo kredit od HBOR-a koji uključuje i stjecanje državnih potpora i subvencija, kazala je.

Orešković ističe kako javni interes proizlazi iz zahtjeva da se javna dužnost obnaša u javnom interesu te da državna tijela koja dodjeljuju sredstva iz državnog proračuna postupaju transparentno i sukladno unaprijed propisanim uvjetima i kriterijima.

Postupak protiv Šegona pokrenut je i radi utvrđivanja je li u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija počinio neko od zabranjenih djelovanja dužnosnika iz članka 7. Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kako bi utjecao na sklapanje Ugovora o kreditu između HBOR-a i Facta Vere.

Postupak je također pokrenut kako bi se utvrdilo je li pri stupanju u poslovni odnos Facta Vere s HBOR-om na temelju ugovora o kreditu došlo do povrede Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je pozvalo Šegona da mu u roku 15 dana dostavi očitovanje o razlozima pokretanja postupka radi utvrđivanja sukoba interesa.

[infopunkt 7683 4]

Napisao

Pročitajte još:

Osobne financije

Nakon što je u svibnju prva u Hrvatskoj predstavila brzi kredit sa 0 posto kamata, ovu jedinstvenu ponudu Addiko banka je produžila do kraja...

Ekonomija

Jedna je to od novosti koju donosi Strategija sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine. Nacrt prijedloga te strategije prošli je tjedan...

Financije

Bliži se još jedna runda natječaja subvencioniranih stambenih kredita.

Financije

Ugovor o kreditu koji su potpisali EIB i HBOR doprinijet će održivom gospodarskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta u Hrvatskoj, posebice za mlade,...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.