Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Pozitivni pomaci na Zagrebačkoj burzi – tjedni promet 160 milijuna kuna

I ovaj su tjedan sudionici na hrvatskom tržištu kapitala pratili očekivanja i kretanja indeksa na najvažnijim svjetskim burzama pa se kao rezultat toga globalni optimizam prelio s njih i na Zagrebačku burzu. Dakle, Crobex je zabilježio rast vrijednosti od 4,96 posto na prometu od 160,7 milijuna kn te zapisao 1587,53 boda.

I ovaj su tjedan sudionici na hrvatskom tržištu kapitala pratili očekivanja i kretanja indeksa na najvažnijim svjetskim burzama pa se kao rezultat toga globalni optimizam prelio s njih i na Zagrebačku burzu. Dakle, Crobex je zabilježio rast vrijednosti od 4,96 posto na prometu od 160,7 milijuna kn te zapisao 1587,53 boda.

Ovotjedno trgovanje možemo proglasiti prilično volatilnim zbog izražene neodlučnosti ulagača te njihova očekivanja poslovnih rezultata kompanija za prvo ovogodišnje tromjesečje. Na negativnu stranu tih očekivanja utjecali su makroekonomski pokazatelji poput pada industrijske proizvodnje i prometa u maloprodaji u prva dva mjeseca ove godine te rast nezaposlenosti.

HT najlikvidniji

Hrvatske su telekomunikacije i dalje ostale na prvome mjestu na ljestvici dionica poredanih po kriteriju likvidnosti te su na 48,4 milijuna kn ukupno ostvarenih transakcija spustile cijenu za 5,7 posto. Zanimanje je ulagača za brodarski sektor poraslo, i na to je dobrim dijelom utjecao oporavak vozarina na globalnom tržištu brodskog prijevoza kao rezultat povećanja indijskih narudžbi za prijevoz žitarica. Naime, Atlantska plovidba skočila je za 27,8 posto, na 812 kn, dočim je Jadroplov ostvario rast od 29,3 posto i završio trgovanje na 116 kn.

Što se građevinskog sektora tiče, Ingra je izvijestila da je u prošloj godini ostvarila ukupne prihode od 1,039 milijardi kuna, što je za 43,6 posto više nego u prethodnoj godini. Operativni prihodi bili su na razini od 1,01 milijardu kuna, što je rast od 49 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ingrina dobit manja nego u 2008. godini

No usprkos snažnom rastu prihoda, Ingrina operativna dobit u 2008. godini od 43,33 milijuna kuna niža je za 16,9 posto u odnosu na prethodnu godinu, a ukupna dobit od gotovo 17 milijuna kuna manja je za 81 posto. Njezino je izdanje na burzi pojeftinilo za 2,25 posto u odnosu na prošli tjedan. Općenito je interes investitora za pripadnike tog sektora opao, što se reflektiralo na manjem prometu u odnosu na prethodne tjedne te na cjenovnim padovima.

Europa i Amerika oprezno optimistične

Američki su indeksi zabilježili pozitivne prefomanse pa je Dow Jones uzletio za 3,6 a Nasdaq za pet posto, na što je najviše utjecao bankarski sektor tj. bolji rezultati od očekivanih Citigroupa te Goldman Sachsa. Međutim, još ne postoje konkretni i čvrsti dokazi koji bi opravdali te pozitivne pomake jer u američkoj realnoj ekonomiji prevladava bojazan oko ulaska gospodarstva u deflaciju koja bi potencirala kontrakciju proizvodnje i investicija, a i zalihe se nafte nagomilavaju, što utječe na njezin pad cijene. U međuvremenu je izašao i podatak o smanjenju industrijske proizvodnje u ožujku za 1,5 posto.

Europski su indeksi također imali uspješne izvedbe iako je recesija uzrokovala smanjenje potražnje u eurozoni za industrijskim proizvodima za 18,4 posto u odnosu na prošlu veljaču, i bez obzira na to što Europska centralna banka i dalje razmatra mogućnost smanjenja referentne kamatne stope. (Diana Knezović brokerica je i investicijska savjetnica u Ilirika vrijednosnim papirima)


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.