Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Pregled fondova u 2009. godini – nakon strmoglavog pada slijedi oporavak

Iako se još ne može definitivno tvrditi da je globalna kriza završena, mogu se zamijetiti određeni znaci oporavka, a što se tiče otvorenih investicijskih fondova koji ulažu na dionička tržišta, vrlo je vjerojatno da su oni u prvom dijelu 2009. godine dotaknuli dno a dio fondova je nakon toga zabilježio i vrlo snažan oporavak.

Iako se još ne može definitivno tvrditi da je globalna kriza završena, mogu se zamijetiti određeni znaci oporavka, a što se tiče otvorenih investicijskih fondova koji ulažu na dionička tržišta, vrlo je vjerojatno da su oni u prvom dijelu 2009. godine dotaknuli dno a dio fondova je nakon toga zabilježio i vrlo snažan oporavak.

U fokusu investitora ove su godine bili novčani fondovi koji su zabilježili porast imovine a zahvaljujući visokim kamatnim stopama i prinosima na novčanim tržištima, njihovi rezultati bili su odlični. Što se tiče dioničkih fondova, za razliku od razdoblja prije krize, kada su rekordne prinose ostvarivali fondovi orijentirani na tržišta jugoistočne Europe, u 2009. došlo je do preokreta te su do izražaja došli fondovi koji ulažu na globalna brzorastuća tržišta poput Brazila, Rusije, Indije i Kine. Naime, radi se o gospodarstvima koja unatoč krizi uspijevaju ostvarivati gospodarski rast te mnoge kompanije doživljavaju naglu ekspanziju pa se to odražava i na tržište kapitala.

Regija više nije prioritet

Drastičan pad likvidnosti regionalnih tržišta potaknuo je fondove na okretanje novim tržištima te su noviji fondovi uglavnom osnivani sa namjerom da budu izloženi takvim tržištima a zamjetna je i promjena geografske strukture ulaganja i kod nekih starijih fondova koji su bili izloženi prvenstveno regionalnim tržištima da bi također u 2009. odlučili geografski uravnotežiti portfelj usmjeravajući dio sredstava na likvidnija tržišta.

Čak sedam dioničkih fondova ostvarilo je prinose veće od trideset posto i to se radi, kao što smo već spomenuli, o fondovima čija ulaganja su usmjerena na globalna tržišta a najuspješniji u 2009. godini su MP-Bric HR koji je porastao za više od šezdeset posto a PBZ I-Stock bilježi rast od preko pedeset posto. S druge strane imamo četiri dionička fonda koji su i ove godine zabilježili padove veće od dvadeset posto a njihova zajednička karakteristika je da su snažno izloženi niskolikvidnim tržištima regije.

Mješoviti fondovi podbacili

Za mješovite fondove možemo zaključiti da su među svim grupama fondova ostvarili najlošije rezultate. Naime od ukupno devetnaest mješovitih, čak ih je osam godinu završilo u crvenom. Njihovi se rezultati kreću u vrlo velikom rasponu. Najuspješniji je bio OTP uravnoteženi s prinosom od 18,32 posto dok je najveći pad ostvario interInvest Balanced (-38,01 posto).

Obveznički su fondovi u 2009. godini svi ostvarili pozitivne rezultate što nije bio slučaj u godini ranije. Porasli su u rasponu od 0,31 do 12,31 posto. Njihova se imovina tokom godine nije značajnije mijenjala te je njihov tržišni udio tokom godine bio između 4,5 i pet posto, što ukazuje na zanemariv interes ulagača za ulaganje u obvezničke fondove.

Ulagači u novčane fondove mogu biti vrlo zadovoljni ovom godinom jer ih je više od polovice ostvarilo porast veći od šest posto a najuspješniji, Raiffeisen Cash i ICF Money Market su porasli za više od devet posto te su time novčani fondovi snažno konkurirali ostalim oblicima ulaganja ili štednje sa sličnim stupnjem rizika.

Manji fondovi će se spajati

Nezahvalno je u ovakvoj situaciji davati preciznije prognoze ali se neki trendovi počinju nazirati te tako u 2010. godini možemo očekivati više fondova koji su usmjereni na prije spomenuta, atraktivnija tržišta, također su najavljeni neki specijalizirani fondovi čime će se ulagačima proširiti izbor te olakšati pristup nekim tržištima koja bi im bez fondova možda bila nedostupna. Također možemo očekivati i početak konsolidacije jer uz malu imovinu koju imaju pojedini fondovi upitno je kolika je uopće rentabilnost njihovog poslovanja te će se rješenja vjerojatno nalaziti u spajanju pojedinih fondova a moguće i društava za upravljanje.

Što se prinosa tiče, pretpostavlja se da bi zbog smanjenja cijene novca moglo doći i do smirivanja prinosa novčanih fondova te se u tom scenariju može očekivati da bi se dio tih sredstava mogao preliti u dioničke ili mješovite fondove, pogotovo ukoliko se pokažu istinite prognoze o definitivnom globalnom izlazu iz recesije i oporavku globalnog gospodarstva.

NAPOMENA: Kod izračuna prinosa fondova, u obzir su uzeti rezultati za razdoblje od 31.12.2008 do 31.12. 2009. godine, tablicu možete pogledati na www.hrportfolio.com

Napisao

Pročitajte još:

EU fondovi

U konzorciju se nalaze tvrtke poput BMW-a, Tesla Motorsa i FCA-a te se uglavnom radi o investicijama u zapadnoj Europi i „starim“ zemljama članicama.

EU fondovi

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim...

EU fondovi

Pelješki most najvjerojatnije će se početi graditi krajem godine ili početkom iduće, najavio je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić gostojući u emisiji ‘A sada...

EU fondovi

Vlada i resorna ministarstva tijekom ožujka i travnja u više će gradova na predstavljanjima pod nazivom “Zajedno do EU fondova” prezentirati sve mogućnosti privlačenja...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.