Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Prekvalifikacijom do traženog posla

Prekvalifikacijom do traženog posla

I dok Hrvatski zavod za zapošljavanje s vremena na vrijeme nudi programe prekvalifikacija kako bi nezaposlene osobe bile konkurentnije na tržištu rada, u udruzi Zdravi grad osmislili su projekt “Green and White Skills for new jobs” kojemu je cilj povećati ponudu specijaliziranog obrazovanja za nezaposlene osobe sa završenim formalnim obrazovanjem u regiji. Riječ je o  tzv. zelenim i bijelim poslovima za kojima vlada veliki interes, odnosno mogućnost da nezaposleni dođu prekvalifikacijom do traženog posla, smatraju u Udruzi.

Program je razvijen prema preporukama Europske komisije uz čiju pomoć je sufinanciran sa 180.819,80 eura, a traje 12 mjeseci. Tako se zainteresirani mogu prekvalificirati za poslove kuhara specijalistu makrobiotičke kuhinje, kuhara za zdravu prehranu i ekomaslinara (zeleni poslovi – sektor zelene ekonomije), odnosno njegovatelja osoba s invaliditetom, socio-kulturnog posrednika, te obiteljskog pomoćnika (bijeli poslovi – zdravstveni sektor i pružanje socijalnih usluga ). Naravno, svaki od programa traje 150 sati.

Specifični cilj projekta je razvoj minimalno šest nastavnih planova i programa od kojih će svi usputno razvijati sposobnosti za ICT, socijalno poduzetništvo i samozapošljavanje, a bit će usmjereni na odgovarajuće zahtjeve tržišta i usklađeni s najnovijim preporukama Europske unije, odnosno sa strategijom Europa 2020 za pametno, održivo i uključivo gospodarstvo u Republici Hrvatskoj, mišljenja su u Udruzi.

Zdravi Grad je, u suradnji s ustanovom za obrazovanje odraslih Stella Polaris, održao eksperimentalnu provedbu projekta u kojem je sudjelovalo 78 polaznika kojima su na završnoj projektnoj konferenciji podijeljeni certifikati. Programi obrazovanja sufinancirani su od Europske komisije i Ureda za udruge Vlade RH te su stoga za polaznike bili besplatni.

No, tako neće biti ubuduće. Udruga sada čeka odobrenje Agencije za strukovno obrazovanje, nakon čega će, vjerojatno od početka iduće godine, započeti edukacije kroz ustanovu za obrazovanje odraslih “Stella Polaris”. Cijene programa još nisu poznate.

 

 

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

Kraska je u Infobip stigao u trenutku kada tvrtka bilježi znatan rast.

Komunikacija

Svatko tko se bavi prodajom ili uslugama zna da komunikacija u njoj igra važnu ulogu u upravljanju prodajom. 

Ljudski resursi

Fleksibilnost je predivna riječ koja opisuje upravo ono što je ključ uspjeha i za poslodavce i za posloprimce.

Edukacija

Posjetitelji ovogodišnjeg Greencajta imat će priliku čuti razmišljanja vodećih europskih autoriteta koji će kroz različite ekspertize pokušati dati odgovor na pitanje kako stvoriti okruženje...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.