Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Preskupa struja zaustavlja pogone mostarskog Aluminija

U prva četiri mjeseca zabilježeni su najlošiji rezultati u 30-godišnjoj povijesti tvrtke. Gubitci tvrtke premašili su 52 milijuna eura.

U prva četiri mjeseca zabilježeni su najlošiji rezultati u 30-godišnjoj povijesti tvrtke. Gubitci tvrtke premašili su 52 milijuna eura.

Mostarska kompanija Aluminij od 17. lipnja započet će s postupnim gašenjem svih pogona jer su njihovi gubitci premašili 104 milijuna maraka ili oko 52 milijuna eura, a u prva četiri mjeseca zabilježeni su najlošiji rezultati u njezinoj 30-godišnjoj povijesti zbog visoke cijene električne energije, priopćeno je iz te tvrtke.

“Aluminij više ne može nastaviti s poslovanjem u uvjetima aktualnih cijena električne energije i primarnoga aluminija te, počevši s 17. lipnja, pristupa gašenju svih pogona”, priopćeno je iz te kompanije nakon odluke Nadzornog vijeća koje je prihvatilo prijedlog direktora Ive Bradvice.

U izvještaju o poslovanju tvrtke Aluminij, u kojoj hrvatska Vlada ima udjel od 12 posto, navodi se da je svakoga mjeseca ova kompanija imala 9,7 milijuna maraka gubitka (oko 5 milijuna eura).

“Proizvodnja pod ovakvim uvjetima više nema smisla”, rekao je Bradvica, navodi se u priopćenju.

Aluminij je poslovnu 2012. godinu završio s gubitkom od oko 66 milijuna maraka (oko 33 milijuna eura), a ukupni gubitak je nakon prva četiri mjeseca premašio 104 milijuna maraka (oko 52 milijuna eura).

Iz Aluminija su ranije upozoravali da plaćaju najskuplju cijenu električne energije koja je od početka godine dodatno poskupjela.

Bradvica je, prema priopćenju, na sjednici Nadzornog vijeća istaknuo kako je osobno od predsjednika Hrvatske Ive Josipovića zatražio pomoć i posredovanje između vlada Hrvatske i Federacije BiH kako bi federalne vlasti prihvatile promjenu strukture kapitala kako bi kompanija zatražiti nužna obrtna sredstva.

No, Bradvica je dodao da je izostao svaki kontakt s Vladom Federacije BiH, a premijer Nermin Nikšić još nije potpisao sporazum po kojemu bi Vlada dobila 44 posto udjela u kompaniji, radnici 44 posto, a 12 posto bi kontrolirala hrvatska Vlada.

“No, naše je vrijeme iscurilo i ovo je jedina razumna odluka koju sam mogao predložiti članovima Nadzornog vijeća pošto nisam spreman dopustiti slijetanje Tvornice u provaliju odnosno galopiranje u gubitak koji bi doveo do nekontroliranog stečaja”, rekao je direktor Bradvica.

Sjednici je nazočilo i vodstvo Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija koje je podržalo stajalište uprave te su najavili moguće radikalne postupke.

“Ovo je udar koji Hercegovina neće moći pretrpjeti i pripravni smo odgovoriti izravnim udarom naših 900 djelatnika, a s nama i onih tisuća koji gašenjem Aluminija gube i svoja radna mjesta”, navodi Nezavisni sindikat Aluminija iz Mostara.

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

Početkom 2022. godine EKOS je objavio nova imenovanja u upravljačkom timu.

Ekonomija

Osim široke primjene i rasprostranjenosti aluminij je značajna sirovina i zbog činjenice da radi o metalu koji je moguće iznova reciklirati bez da sirovina...

Energetika

Od lipnja 2016. godine u voznom parku Zagrebačkog holdinga d.o.o., podružnice Zagrebparking nalaze se dva električna dostavna vozila. Vozila su kupljena vlastitim sredstvima uz...

Ekonomija

Predsjednik Uprave HAIX-a Ewald Haimerl, u subotu je zajedno je s prokuristom i voditeljem tvornice HAIX Obuće Markusom Linsom svečano otvorio novoizgrađene pogone 3...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.