Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Prihodi od cestarina u padu – 1,58 milijardi kuna bez PDV-a

Prihodi koncesionara autocesta u Hrvatskoj od naplate cestarina u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su ukupno 1,58 milijardi kuna bez PDV-a, što je za 1,46 posto manje od prihoda iz istog prošlogodišnjeg razdoblja, objavila je Hrvatska udruga koncesionara za autoceste s naplatom cestarine (HUKA).

Prihodi koncesionara autocesta u Hrvatskoj od naplate cestarina u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su ukupno 1,58 milijardi kuna bez PDV-a, što je za 1,46 posto manje od prihoda iz istog prošlogodišnjeg razdoblja, objavila je Hrvatska udruga koncesionara za autoceste s naplatom cestarine (HUKA).

Najveći prihod od 983,9 milijuna kuna imale su Hrvatske autoceste (HAC), što je za 1,52 posto manje u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.

Rijeka-Zagreb 361 milijun kuna

Koncesionar Autocesta Rijeka – Zagreb (ARZ) naplatio je u prvih devet mjeseci 361 milijun kuna cestarine smanjivši prihode od cestarine na međugodišnjoj razini za 4,41 posto.

Iznosi prihoda od cestarina HAC-a i ARZ-a odnose se na prihode prije međusobnog kliringa. Prihodi koncesionara Autocesta Zagreb – Macelj (AZM) povećani su za 1,12 posto, na 134,4 milijuna kuna.

Po podacima HUKA-e, koncesionar BINA – Istra ostvario je u prvih devet mjeseci međugodišnji rast prihoda od 6,65 posto, na 108,1 milijun kuna. Na povećanje prometa utjecalo je otvaranje dionice Kanfanar – Pula u punom profilu autoceste u lipnju.

25,4 milijuna vozila na HAC-ovim cestama

Podaci HUKA-e o prometu na hrvatskim autocestama u područjima naplate pokazuju da je u prvih devet mjeseci ove godine autocestama prošlo ukupno 49,7 milijuna vozila, što je na prošlogodišnjoj razini. Od toga je bilo 44,8 milijuna lakih i 4,9 milijuna teških vozila.

Najviše vozila u prvih devet mjeseci ove godine, 25,4 milijuna, prometovalo je autocestama HAC-a. ARZ je zabilježio 14,6 milijuna vozila, AZM 4,9 milijuna, a BINA Istra 4,7 milijuna.

Po podacima udruge HUKA, ukupno je na svim hrvatskim autocestama u prvih devet ovogodišnjih mjeseci bilo 2.011 nesreća. U 31 nesreći bilo je poginulih, s ozlijeđenima je bilo 315 nesreća, a s materijalnom štetom 1.665 nesreća.

U prvih devet mjeseci ove godine na autocestama u Hrvatskoj poginulo je 37 osoba, 12 manje nego u istom lanjskom razdoblju od čega najviše – 28, na autocestama HAC-a koji gospodari daleko većom duljinom autocesta od drugih koncesionara.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.