Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Koliko novca treba izdvojiti za putovanje automobilom?

Na većini dionica autocesta kojima upravljaju tvrtke Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) od jutros u 6 sati na snazi su nove cestarine.

Na većini dionica autocesta kojima upravljaju tvrtke Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) od jutros u 6 sati na snazi su nove cestarine.

Cestarine su promijenjene na većini dionica. Pritom su kod većine dionica kojima upravlja HAC one smanjenje. Naime, od ukupno 3.065 cijena za sve dionice i sve skupine na autocestama u nadležnosti HAC-a, za 1.482 cijene dionica su smanjene, a 846 povećane, dok njih 737 nije mijenjano.

Iz HAC-a pritom navode primjer da je na dionici autoceste A1 od Zagreba do izlaza Dugopolje (Split) cestarina smanjena sa 181 na 174 kune, a na dionici Zagreb-Karamatići (Ploče) sa 228 na 222 kune. Nasuprot tome, na autocesti A3 za dionicu Zagreb-Lipovac cestarina je povećana na 122 umjesto dosadašnje 121 kune.

I na autocestama u nadležnosti ARZ-a većina cestarina je korigirana – od ukupno 780 cestarina, njih 164 je smanjeno, 452 su porasle, dok ih je 164 ostalo isto. Primjerice, na autocesti A6 za putovanje automobilom od Zagreba do Rijeke, cestarina je sa 69 povećana na 70 kuna.

Korigiranim cjenicima ispravljeni su nedostaci iz HAC-ova cjenika iz 2004. godine i ARZ-ova iz 2008. godine, koji su uočeni prilikom zadnjeg poskupljenja cestarina, u lipnju 2012. godine.

Nakon provedene analize izrađen je novi izračun svih iznosa cestarine za svaku pojedinu dionicu autoceste i za sve skupine vozila, pri čemu su duljine dionice za novi izračun cijena dobivene geodetskim snimanjem.

Geodetska izmjera dionica dovršena je 2013. godine, a njome je utvrđeno da nije bilo odstupanja u ukupnoj duljini svih autocesta, ali je prilikom izračuna duljina pojedinih dionica dolazilo do razlika u metodologiji određivanja početne i završne točke pojedinih dionica (npr. ulazni krak, izlazni krak, središte čvora itd.). Zbog toga je došlo do odstupanja u duljinama pojedinih dionica pa i cijena cestarine za te dionice.

Napisao

Preporučujemo

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.