Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Prijave Udruge Franak urodile plodom

Indija pretekla Kinu kao najbrže rastuće veliko gospodarstvo svijeta

Povjerenica za informiranje dostavila je Udruzi Franak u petak 27.11. odluku kojom su uvaženi navodi žalbe Udruge Franak. Utvrđena je HNB-ova povreda Zakona o pravu na pristup informacijama te HNB-ovo nepostupanje po zakonu kada je odbio dostaviti zatražene podatke o kamatnim stopama poslovnih banaka od 2002. – 2015. HNB-u je naloženo da u roku od 15 dana riješi zahtjev Udruge Franak na zakonom propisan način.

HNB je pak reagirao na prijave Udruge Franak kojima je zatraženo od Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke (HNB) da nadzorom banaka utvrde nepravilnosti u aneksima te je 26. studenoga 2015. naložio bankama da, bez odgađanja, iz aneksa za konverziju CHF kredita uklone:

 • uvjetovanja u aneksima kojima se dužnici odriču potraživanja prema bankama
 • mogućnost samovoljnog ponašanja banaka u budućnosti
 • bilo kakve dodatne instrumente osiguranja
 • ugovorne odredbe o ništetnosti aneksa u slučaju odluke Ustavnoga suda o neustavnosti   zakona o konverziji
 • odredbe o namirivanju manjka uplate bez sporazuma s dužnicima.

Udruga Franak pozdravlja nove aktivnosti HNB-a i istodobno upozorava da time nisu riješeni svi problemi, koji između ostaloga proizlaze iz manjkavosti zakona o konverziji. Udruga Franak ukazuje na sljedeće probleme u regulativi i postupanju banaka:

 1. Potrebno je produljiti rok potrošaču za prihvat izračuna konverzije zbog niza nepravilnosti koje su se pojavile u ponudama konverzije.
 2. Banke evidentno krše zakon ne priznajući svim dužnicima status klijenta.
 3. Sberbank d.d. manipulira kupovnim i prodajnim tečajem za izračun početne EURO glavnice.
 4. Potrebno je propisati rok u kojem banka po prihvatu konverzije mora s potrošačem zaključiti aneks ugovora.
 5. Potrebno je dodatno regulirati da su ništetne sve odredbe ugovora koje općenito ne spadaju u konverziju odnosno koje derogiraju prava potrošača.
 6. Potrebno je detaljnije regulirati pitanje otkazanih kredita te omogućiti da se otkazani krediti mogu reprogramirati i dalje otplaćivati, pa čak i uz otpis zateznih kamata, jer do otkaza ne bi došlo da je konverzija provedena na vrijeme.
 7. Potrebno je urediti obveze između banke i vjerovnika koji je preuzeo naplatu dugovanja (prodaja, ustup duga, osiguranje). Najjednostavnije bi bilo da banke koje su bile vjerovnici naprave potrebne izračune i anekse, jer je upitno koliko su novi treći vjerovnici koji nisu banke, sposobni pripremiti sve potrebne materijale za konverziju.
 8. 8. U konverziji se kao ključan i najveći problem pojavio problem točnosti kamatnih stopa po kojima se izračunava konverzija, a vezano uz to pojavljuje se i problem visokih fiksnih marži koje su nezakonite, jer su utemeljene na kamatnim stopama koje su nezakonito povećavane. U skladu s time, potrebno je obvezati HNB da u roku od 15 dana objavi javno sve podatke o EURO kamatnim stopama za sve vrste EURO kredita za sve banke koje ulaze u postupak konverzije od 2002. do danas. Potrebno je uskladiti taj rok s produljenjem roka za prihvat konverzije.

Ako bi se sve predloženo i provelo, konačno više ne bi bilo nikakvih primjedaba na regulativu, nego bi samo valjalo nadzorom utvrditi krše li banke propise.

Postavlja se i opravdano pitanje – kako je moguće i je li uopće bilo zakonito postupanje revizora koji su se ogradili od točnosti i potpunosti ulaznih podataka banaka u vezi s izračunima konverzije, jesu li revizori koji su trebali jamčiti za točnost izračuna konverzije uopće obavili posao u skladu sa zakonom ili su, po nalogu banaka, pokušali zakon mimoići.

Udruga Franak ponovno poziva HNB da žurno objavi sve podatke o kamatama kojima raspolaže. Pozivamo HNB da bez odgađanja uputi svoje supervizore u poslovne banke radi utvrđenja i provjere podataka o kamatnim stopama koje su banke javno objavile na svojim web stranicama i po kojima provode konverziju.

Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo.

Pročitajte još:

Financije

Udruga Franak održala je konferenciju za novinare u ponedjeljak 7.12.2015. Na konferenciji je još jednom ukazano na nepravilnosti i nezakonitosti u tijeku konverzije CHF...

Novosti

Udruga Franak danas je podnijela prijavu Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i Općoj upravi za tržišno natjecanje pri Europskoj komisiji zbog sumnje o usklađenom...

Novosti

Udruga Franak podnijela je prijavu Poreznoj upravi za provjeru imovine dužnosnika Hrvatske narodne banke, i to viceguvernera Damira Odaka, viguvernera Tomislava Presečana, viceguvernera Bojana...

Novosti

Ove subote, 25. travnja 2015. godine u 12,00 sati građani Hrvatske pokazat će svoje nezadovoljstvo situacijom u državi na velikom prosvjedu koji organizira Udruga...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.