Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

PRIMJER Netko Vas je tužio? Ako ništa drugo, platite manje poreza…

Netko je tužio Vaše društvo i bojite se da će te imati odljev novca koji možda niti nemate na računu. Bar se potrudite napraviti od „crnog“ „sivo“ i platite manje poreza. Donosimo još jedan način kako umanjiti poreznu osnovicu, pridržavajući se pritom Zakona.

Netko je tužio Vaše društvo i bojite se da će te imati odljev novca koji možda niti nemate na računu. Bar se potrudite napraviti od „crnog“ „sivo“ i platite manje poreza. Donosimo još jedan način kako umanjiti poreznu osnovicu, pridržavajući se pritom Zakona.

Pošto su danas svi pomalo nervozni i nestrpljivi, čest je slučaj da se problemi rješavaju na sudu. Ukoliko ste među njima, vaš problem je zbilja velik jer ne zaboravimo koliko iznose honorari odvjetnika i troškovi suda. No, ljudi često kažu u svakom zlu neko dobro, tako je u ovom slučaju. Jer ipak, možda u teškoj situaciji možete iskoristiti neke porezne pogodnosti. Pitate se koje?

Koja su rezerviranja za sudske troškove priznata?

Rezerviranja direktno utječu na povećanje troškova, odnosno smanjenje dobiti. No, potrebno je voditi računa o tome kako, iako direktno utječu na smanjenje dobiti, nisu sva rezerviranja porezno priznata (ne pružaju porezni zaklon). Bitno je naglasiti da su neka rezerviranja koja se odnose na sudske troškove porezno priznata, a neka ne.

Porezno su priznata samo ona rezerviranja kada je društvo tuženo, a ne kada društvo nekog tuži. Znači, porezno se priznaju samo ona rezerviranja koja su pokrenuta PROTIV društva.

Također pripazite na (Članak 36. st. 4. Pravilnika o porezu na dobit) sljedeće:

– spor treba biti „započet“ najkasnije 15 dana prije podnošenja porezne prijave;

– može se rezervirati utužena svota uvećana za pripadajuće troškove spora;

– kamate na utuženu svotu se ne priznaju;

– u navedene rezervacije se ubrajaju i određeni slučajevi arbitraže i postupaka mirenja;

– Rezerviranja po toj osnovi ukidaju se u poreznom razdoblju u kojem je donesena pravomoćna presuda, pravorijek arbitražnog izbranog suda ili nagodba u postupku mirenja.

Htjeli bi također naglasiti i sljedeće: Sve vrste rezervacija uvijek dobro dokumentirajte odgovarajućom vjerodostojnom dokumentacijom. Odgovarajuća dokumentacija bi bila:

– tužba i ostala dokumentacija (dopisi, rješenja, pozivi na sud i sl.)

– podrazumijeva se da tužba nije fiktivna nego da iza nje stoje stvarni poslovni odnosi

– odluka direktora o rezerviranju

Primjer

Direktor društva „Agresija d.o.o.“ vrlo je opasan, ukoliko mu netko stane na put odmah diže tužbu. Tako je jednom prilikom tužio sve izvođače radova na poslovnoj zgradi koju gradi. Među izvođačima radova je i društvo “Gradim d.o.o.“. Tužba se odnosi na nekvalitetno napravljeni krov i fasadu. Vrijednost utužene svote i sudskih troškova je 1 000.000 HRK.

Na kraju poslovne godine računovođa društva Gradim d.o.o. je napravio rezervaciju pa navedenom sudskom sporu u iznosu od 1 000.000. HRK. Upravo zbog navedene odluke društvo Gradim d.o.o. je platilo manje poreza na dobit u iznosu od 200.000 HRK (1 000.000 x 20 %) i uspjelo platiti svoje kooperante. Da ne spominjemo da će u narednih 12 mjeseci društvo gradim plaćati 16.667 HRK manje predujmova mjesečno (200.000/12) što je jako bitno s aspekta novčanog tijeka.

Zaključak

Potrebno je poznavati porezne propise i na temelju istih okrenuti potencijalne štete u djelomične koristi, što predstavlja karakteristiku svakog dobrog biznisa. Naravno, pripazite da rezervacije provodite sukladno važećim računovodstvenim i poreznim propisima. Ako niste sigurni kako, obratite se stručnjacima koji će o tome razmišljati umjesto vas.

I da ponovimo osnovni savjet – dobar računovođa ili porezni savjetnik zlata vrijedi…….

Tekst je u suradnji s portalom www.profitiraj.hr/beta pripremio Cinotti Revizija/Savjetovanje/Računovodstvo


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.