Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Princip jedne minute dovoljan za velike promjene!

U Japanu se ne predaju tako lako. U njihovoj je kulturi prepoznata tehnika nazvana ‘Kaizen’ zasnovana na principu jedne minute.

vrijeme

U Japanu se ne predaju tako lako. U njihovoj je kulturi prepoznata tehnika nazvana ‘Kaizen’ zasnovana na ‘principu jedne minute’.

Kaizen filozofija

Kaizen je sustav uključivanja svih zaposlenika tako da ih se potiče na svakodnevna mala poboljšanja, gdje god da je to moguće i to kroz aktivno uključivanje u radionice gdje se rješavaju konkretni problemi. Bez obzira koliko proces bio poboljšan još uvijek ima prostora za daljnje poboljšavanje. Prevedeno na rječnik poslovanja Kaizen filozofija poručuje da nema operacije, proizvoda, tijeka rada ili procesa u kojem nema mogućnosti za daljnje poboljšanje.

U Kaizenu se ogleda azijska strategija korak po korak, za razliku od tvrtki na zapadu koje se usredotočile na visoke inovacijske skokove na temelju tehnološkog napretka, izuma ili teorija, koje su povezane s visokim ulaganjima i određenim nestabilnostima. Japanske tvrtke se međutim oslanjaju na dugotrajna, kontinuirana i cijenom niska poboljšanja s velikim trudom u očuvanje doprinosa radnika.

Ovu tehniku, čije se značenje sastoji od dvije riječi ‘kai’ (promjena) i ‘zen’ (mudrost) osmislio je Masaki Imai, teoretičar ponašanja u organizaciji i savjetnik za menadžment, čovjek koji vjeruje kako je ova filozofija podjednako uspješna i primjenjiva i u poslovnom i privatnom životu.

Samo jedna minuta

Suština metode leži u ideji da je svakodnevno dovoljna samo jedna minuta da promijenimo svoje navike i oplemenimo život. Ključ je da ta ‘revolucionarna’ minuta bude svakoga dana u isto vrijeme. Svi znamo da je najteže započeti, zar ne? Ova metoda omogućava upravo to: spoznaju da ste se pomaknuli s mrtve točke samom činjenicom što ste nešto započeli.

Zvuči nevjerojatno, ali i dovoljno vremenski zanemarivo da nitko nema opravdanje odustati.

Pritom je potpuno svejedno hoćete li svakoga dana u, primjerice 7 sati ujutro, jednu minutu raditi čučnjeve, pročitati stranicu knjige na stranom jeziku ili samo duboko i mirno disati – ‘Kaizen’ metoda, uvjereni su Japanci, pretvorit će vašu novu malu rutinu u aktivnost koja će vam pričinjavati sreću i zadovoljstvo, a upravo zahvaljujući sitnim koracima napredovat ćete ka samousavršavanju i ostvariti odlične rezultate.

Vrijedi pokušati!

Izvor: Jutarnji list

Pročitajte još:

Edukacija

Tamara Kajari certificirana je profesionalna organizatorica, osnivačica i vlasnica tvrtke SLAGALICA organiziranje.

Izdvojeno

Za uspjeh u poslu danas, trebate biti jako fleksibilni i imati dobre vještine organizacije i planiranja.

Novosti

Koliko građana u trenutnoj situaciji ima tu mogućnost te kako se nose s radom od kuće, doznao je portal MojPosao u istraživanju u kojem...

Lifestyle

Uspješni ljudi znaju iskoristiti svoje vrijeme i ustaju rano. Ne zato što to rade svi uspješni ljudi, nego zato što je to mudro.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.