Pripremljeni za budućnost sa “Strateškim predviđanjem”

Često se neočekivane katastrofe poput nuklearna katastrofe u Fukushimi ili požara u Notre Dame nedovoljno razmatraju. Ne možemo znati što budućnost donosi. Međutim, što ako se naučimo bolje nositi s nesigurnošću i pripremiti se za što je više mogućih scenarija? Strateško predviđanje koncept je koji direktorima omogućuje strateško oblikovanje budućnosti da ne ostanu na milost njenim hirovima.

Novi kratki program poslovnog sveučilišta WU Executive Academy pod nazivom „Strateško predviđanje (Strategic foresight) – novi pristupi kreiranju strategije“, osmišljen je kako bi direktorima i menadžerima pružio inovativne alate i metode za identificiranje mogućih razvoja događaja u ranoj fazi te da im pomogne nositi se s nepredviđenim izazovima i donošenjem uspješnih strateških planova kada su suočeni sa stvarnošću koja se neprestano mijenja.

Rimski filozof Seneka jednom je rekao: „Glupo je planirati godine koje dolaze kad nisi ni gospodar sutrašnjice.”

Više od 2000 godina kasnije ovo se odnosi na poslovanje više nego ikada: suočeni s nepredvidivim situacijama, rastućom digitalizacijom, kaotičnim poslovnim modelima i sveprisutnim međuovisnostima, globalna tržišta mogu u svakom trenutku krenuti u nepredviđenim smjerovima bez obzira koliko smo pedantni u planiranju. Posljedice donesenih odluka sve su manje predvidive, a vanjski utjecaji jedva da se mogu kontrolirati. Kako reagirati kada vaši planovi krenu nizbrdo, a vaše strategije se nađu na udaru nepredviđenih događaja? Direktori i vrhunski menadžeri trebaju pronicljivost, smirenost i potpuno novi način razmišljanja kako bi bili sposobni nositi se s nesigurnostima koje budućnost nosi. Ali kako mogu razviti te kvalitete? I koje strategije mogu koristiti kako bi se bolje nosili s nepredviđenim izazovima?

Poslovno sveučilište WU Executive Academy razvilo je kratki program koji se bavi upravo tim pitanjima: „Strateško predviđanje – novi pristupi kreiranju strategije“. Radi se o jedinstvenoj ponudi treninga koja se provodi na engleskom jeziku pod akademskim vodstvom Michaela Königa, višeg predavača na bečkom poslovnom sveučilištu WU – Department of Strategy and Innovation, s dugogodišnjim iskustvom vođenja tvrtki u kompleksnim okruženjima. „Jedna od dvije tvrtke koja kotira na burzi ne priprema se za budućnost na strukturiran način. Nitko ne može reći što će se dogoditi za 20 godina. Međutim, možemo naučiti kako se bolje nositi s nesigurnošću,“ kaže Michael König. Kurikulum za novi kratki program osmišljen je kako bi pomogao sudionicima učiniti upravo ovo, koristeći strukturirani pristup u istraživanju različitih budućih scenarija.

Nekontrolirane budućnosti, egzoplaneti i slabi signali

Nedavne studije provedene u sklopu programa Oxford Scenarios na sveučilištu Oxford, pokazuju kako tvrtke naginju korištenju alata i mjera koji su se pokazali uspješnima u stabilnim vremenima, čak i kad su okruženja nestabilna. „Ovo je potencijalno opasna strategija jer se mogu pojaviti nove situacije u kojima iskušani i prokušani pristupi mogu stvari zapravo učiniti gorima. Ne možete kontrolirati kaos putem standardnih alata,“ nastavlja Michael König. Općenito govoreći, tradicionalno upravljanje rizicima i analize prošlosti također su nedostatni.

Strateško predviđanje pomaže razriješiti ovu dilemu: „Ako se svjesno trudimo uočiti slabe signale koji mogu biti vjesnici opasnih scenarija možemo ranije odgovoriti na potencijalne prijetnje,“ kaže Michael König. Polaznici programa također uče i iz drugih disciplina, kao što su humanističke znanosti i astrofizika, koje uvijek iznova obraćaju pažnju na te slabe signale. Tako astrofizičari do sada nisu bili u mogućnosti izravno promatrati egzoplanete koji nalikuju Zemlji, a koji su van Sunčevog sustava. Jedini posredni dokazi njihovog postojanja su dobiveni indirektnim mjerenjima.

Michael König

Astrofizika je uključena u kratki program na zabavan način: na kraju drugog dana treninga polaznici odlaze u bečki planetarij na vođenu turu s Wernerom Gruberom, razbijačem znanstvenih mitova “Science Buster” i fizičarem. Uz to, polaznici također proučavaju koncept „ nekontroliranih budućnosti“ i mogu se aktivno uključiti nakon što s dobili nešto teorijskog uvida.

Polaznici u timovima rade na „obrnutoj studiji slučaja“. Razvijaju scenarije i strategije na temelju praktičnih izazova s kojima se susreću na poslu kako bi ih mogli rješavati. Štoviše, kritički preispituju tradicionalne SWOT analize i u praksi primjenjuju alate strateškog predviđanja, kao što je razmišljanje od budućnosti prema sadašnjosti: Dogodio se događaj A. Koje korake smo poduzeli prije njega? U ovom kontekstu polaznici također koriste ono što nazivamo „joker kartama“ – jer je važno imati ne samo plan B, već i plan C ili D za one događaje za koje je vrlo nevjerojatno da će se dogoditi. U grupama rade na takvom neočekivanom scenariju i strategijama za rješavanje istog.

Prema Michael Königu, od ključne je važnosti dobro razmisliti o scenarijima s “joker karata”: „Nažalost, često vidimo da se neočekivane katastrofe poput nuklearna katastrofe u Fukushimi nedovoljno razmatraju. Tek nakon požara u Notre Dame odgovorni za povijesne građevine počinju razmišljati o mogućim preventivnim mjerama“, kaže on.

Start-upovi i suradnja

Tijekom četverodnevnog programa polaznici se također upoznaju s drugim alatima dinamičnih strategija te se za inspiraciju okreću svijetu start-upova. „Prvo i najvažnije, ovaj je program o učenju s drugima i od drugih.“ objašnjava Michael König. Gošća predavačica Melanie Wiener pomaže im razviti razumijevanje otvorenog predviđanja, kolaborativnog pristupa koji uključuje dionike i konkurente u procesu razvoja strategije. Štoviše, polaznici uče o umjetnoj inteligenciji i znanosti o podacima, što se može koristiti kako bi se bolje razumjelo buduće scenarije. Oni također u dubinu proučavaju kako menadžeri mogu reducirati strah i otpor među direktorima i zaposlenicima u svojim organizacijama.

Program završava posjetom Bečkom muzeju povijesti umjetnosti: ovom prigodom polaznici se mogu prepustiti inspiraciji umjetnika koji su, koristeći inovativne pristupe, izašli iz starih struktura te zakoračili u novu eru.

Podijeli

Odgovori

Top