Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Profitiraj.hr pomaže u pisanju životopisa za posao u inozemstvu

Grci vole detaljne životopise na nekoliko stranica, Njemci žele kronološki sažeti CV bez hobija ali zato uz potpisanu fotografiju dok Amerikanci i Englezi izbjegavaju sve podatke na temelju kojih se može diskriminirati?

Grci vole detaljne životopise na nekoliko stranica, Njemci žele kronološki sažeti CV bez hobija ali zato uz potpisanu fotografiju dok Amerikanci i Englezi izbjegavaju sve podatke na temelju kojih se može diskriminirati?

Ako ste apsolvirali prijavu za posao, stipendiju, školovanje ili volontiranje u inozemstvu, vaša putovnica postaje vaš životopis. Pritom neke zemlje traže potpuno drugačije stvari od onih na koje smo navikli.

Kronološki ili funkcionalni CV

Europljani uglavnom cijene životopis pisan ‘od kolijevke do groba’ iako ćete radno iskustvo ipak napisati počevši od najnovijeg posla, a neke zemlje poput Njemačke i Austrije cijene i osnovnu školu (pogledajte njemački CV ili naš primjer online životopisa koji je pisan u skladu s Europassom). Druga opcija je životopis pisan po funkcijama, takozvani ‘functional resume’ s kojim možete dobro proći u SAD-u te nekim kompanijama u Engleskoj i Irskoj.

Sažeto i kratko ima prednost,  no Grci cijene ‘romane’

Oko sažetog CV-a u Grčkoj ne morate puno brinuti: samo napišite tri do pet detaljnih stranica, a možete dodati i sliku. U ostalim zemljama držite se pravila  ‘Do dvije stranice’ uz činjenice i brojeve osim ako vas doista ne krasi bogato radno iskustvo.

Dok Hrvati izbjegavaju fotografije u životopisu, u Njemačkoj je to standard

Ako odlazite na posao u Njemačku, fotografija je nužnost dok Britanci i Amerikanci zaziru od slika zbog diskriminacijskih razloga. Ukoliko vas slika predstavlja u dobrom svjetlu, slobodno je dodajte za većinu zemalja, pomoći će poslodavcima da vas lakše zapamte.

Hobiji zanimaju Nizozemce, Irce i Australce, omraženi su u Njemačkoj i Norveškoj

U njemačkom, danskom ili norveškom životopisu, hobiji su ‘omraženi’ i vašeg poslodavca neće zanimati da plešete salsu u slobodno vrijeme osim ako vam to nije posao. No, Nizozemci, Irci, Australci, Finci, Japanci cijenit će hobije i vannastavne aktivnosti u CV koji pokazuju da ste kompletna osoba.

Istaknite bogato iskustvo u dodatnim  poslovima za Švedsku, Belgiju, Australiju i Nizozemsku

Dok u Hrvatskoj većina zaposlenika ni ne stavlja u životopis kategoriju ‘jadnih studentskih poslova’ ukoliko teži većoj poziciji, neke zemlje (Švedska, Belgija, Australija, Nizozemska…) gdje mladi ljudi rade od najranijih nogu, cijene vaše radno iskustvo koje ste stjecali tijekom školovanja. Nemojte se sramiti svog konobarenja ili pranja prozora.

Vrijedi za svaku zemlju: ne lažite oko preporuka i vještina

Budite precizni i točni, kako s preporukama, tako i s vlastitim postignućima i znanjima. Poslodavci u sjevernijim europskim zemljama ili SAD-u doista će nazvati vaše bivše poslodavce, a ukoliko ste naveli da ste bili, primjerice, predsjednica književnog kluba, nemojte se začuditi ako bas budu pitali o najnovijim knjigama.

Timski rad i društvena odgovornost prolaze u Japanu, Finskoj, Australiji…

Za životopis u Australiji istaknite stvari koje su vas izgradile kao osobu poput ‘najstarije dijete u deseteročlanoj obitelji’. Japanci će cijeniti vašu društveno angažiranost i prisutnost u klubovima  i udruženjima različitih vrsta. Finci više od svega cijene timski duh stoga nemojte zanemariti taj aspekt ukoliko odlazite kod njih. Napomena: svaki poslodavac cijeni timski duh, no ovdje govorimo o zemljama gdje se to ističe u životopisu.

Uvijek dodajte zemlju porijekla i internacionalni telefonski broj

Zamislite poslodavca koji dobiva životopise iz nekoliko različitih zemalja, a koristi telefonske intervjue kao prvotnu metodu? Napišite mu svoju zemlju i upotrebljiv broj telefona. Drugi će pod normalnim podrazumijevati broj vaše putovnice. Ili će vam proslijediti aplikaciju u kojoj će biti puno pitanja na koja vam se (ne) da odgovarati, no prazna polja ostavit će loš dojam. Nemojte zaboraviti na očite podatke.

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

Kraska je u Infobip stigao u trenutku kada tvrtka bilježi znatan rast.

Komunikacija

Svatko tko se bavi prodajom ili uslugama zna da komunikacija u njoj igra važnu ulogu u upravljanju prodajom. 

Ljudski resursi

Fleksibilnost je predivna riječ koja opisuje upravo ono što je ključ uspjeha i za poslodavce i za posloprimce.

Edukacija

Posjetitelji ovogodišnjeg Greencajta imat će priliku čuti razmišljanja vodećih europskih autoriteta koji će kroz različite ekspertize pokušati dati odgovor na pitanje kako stvoriti okruženje...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.