Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Proizvođačke cijene u EU ponovo pale u svibnju, u Hrvatskoj nepromijenjene

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji u svibnju su se na mjesečnoj razini ponovo smanjile, šesti mjesec zaredom, dok su u Hrvatskoj ostale nepromijenjene, pokazali su danas podaci Eurostata.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji u svibnju su se na mjesečnoj razini ponovo smanjile, šesti mjesec zaredom, dok su u Hrvatskoj ostale nepromijenjene, pokazali su danas podaci Eurostata.

U Europskoj uniji u cjelini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju su na mjesečnoj razini pale 0,1 posto, istim tempom kao i u prethodnom mjesecu. Time se nastavlja silazni trend, započet u siječnju, pokazuju podaci Eurostata.

Svibanjski pad cijena na mjesečnoj razini ponajprije je rezultat nižih cijena u energetskom sektoru, za 0,4 posto, te nižih cijena netrajnih potrošačkih dobara, za 0,1 posto.

Ako se izuzme energetski sektor, proizvođačke cijene na mjesečnoj su razini u EU ostale nepromijenjene, pokazale su procjene Eurostata.

Među pojedinim zemljama najizrazitiji pad cijena na mjesečnoj razini zabilježile su Litva, za 1,5 posto, Latvija, za 1,0 posto i Mađarska, za 0,8 posto.

Najveći rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda zabilježile su u svibnju Estonija, za 1,6 posto, Danska, za 1,0 posto, te Španjolska, za 0,9 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju ostale nepromijenjene u odnosu na mjesec ranije kada su pale za 0,1 posto. Time je prekinuto tromjesečno razdoblje pada cijena. U siječnju cijene su na mjesečnoj razini stagnirale, pokazuju podaci Eurostata.

Na godišnjoj je razini pad proizvođačkih cijena u EU u svibnju bio sporiji nego u prethodnom mjesecu i iznosio je 0,9 posto, u odnosu na 1,1-postotni pad u travnju.

Ako se izuzme energija, cijene su u EU na godišnjoj razini pale u svibnju za 0,1 posto.

Najizrazitiji pad cijena na godišnjoj razini u 28-članom EU zabilježen je u Belgiji i Litvi, za po 4,8 posto. Slijede Cipar, s padom od 4,3 posto i Slovačka, s padom cijena od 3,7 posto.

Rast cijena zabilježen je u Grčkoj, za 1,1 posto, Rumunjskoj, za 0,8 posto, Švedskoj, za 0,7 posto, te Estoniji i Irskoj, obje za 0,5 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale u svibnju za 2,4 posto, nakon 3-postotnog pada u travnju, izračunali su u Eurostatu. Time je trend pada nastavljen deseti mjesec zaredom.

U eurozoni su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju na mjesečnoj razini pale istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, za 0,1 posto. Na godišnjoj razini smanjile su se jedan posto, nakon 1,2-postotnog pada u travnju.

Napisao

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.