Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Proizvođačke cijene u EU ponovo pale u svibnju, u Hrvatskoj nepromijenjene

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji u svibnju su se na mjesečnoj razini ponovo smanjile, šesti mjesec zaredom, dok su u Hrvatskoj ostale nepromijenjene, pokazali su danas podaci Eurostata.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji u svibnju su se na mjesečnoj razini ponovo smanjile, šesti mjesec zaredom, dok su u Hrvatskoj ostale nepromijenjene, pokazali su danas podaci Eurostata.

U Europskoj uniji u cjelini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju su na mjesečnoj razini pale 0,1 posto, istim tempom kao i u prethodnom mjesecu. Time se nastavlja silazni trend, započet u siječnju, pokazuju podaci Eurostata.

Svibanjski pad cijena na mjesečnoj razini ponajprije je rezultat nižih cijena u energetskom sektoru, za 0,4 posto, te nižih cijena netrajnih potrošačkih dobara, za 0,1 posto.

Ako se izuzme energetski sektor, proizvođačke cijene na mjesečnoj su razini u EU ostale nepromijenjene, pokazale su procjene Eurostata.

Među pojedinim zemljama najizrazitiji pad cijena na mjesečnoj razini zabilježile su Litva, za 1,5 posto, Latvija, za 1,0 posto i Mađarska, za 0,8 posto.

Najveći rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda zabilježile su u svibnju Estonija, za 1,6 posto, Danska, za 1,0 posto, te Španjolska, za 0,9 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju ostale nepromijenjene u odnosu na mjesec ranije kada su pale za 0,1 posto. Time je prekinuto tromjesečno razdoblje pada cijena. U siječnju cijene su na mjesečnoj razini stagnirale, pokazuju podaci Eurostata.

Na godišnjoj je razini pad proizvođačkih cijena u EU u svibnju bio sporiji nego u prethodnom mjesecu i iznosio je 0,9 posto, u odnosu na 1,1-postotni pad u travnju.

Ako se izuzme energija, cijene su u EU na godišnjoj razini pale u svibnju za 0,1 posto.

Najizrazitiji pad cijena na godišnjoj razini u 28-članom EU zabilježen je u Belgiji i Litvi, za po 4,8 posto. Slijede Cipar, s padom od 4,3 posto i Slovačka, s padom cijena od 3,7 posto.

Rast cijena zabilježen je u Grčkoj, za 1,1 posto, Rumunjskoj, za 0,8 posto, Švedskoj, za 0,7 posto, te Estoniji i Irskoj, obje za 0,5 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale u svibnju za 2,4 posto, nakon 3-postotnog pada u travnju, izračunali su u Eurostatu. Time je trend pada nastavljen deseti mjesec zaredom.

U eurozoni su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju na mjesečnoj razini pale istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, za 0,1 posto. Na godišnjoj razini smanjile su se jedan posto, nakon 1,2-postotnog pada u travnju.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.