Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Projekti za dobivanje sredstava iz pretpristupnih fondova EU – kako ih osmisliti i napisati?

U Hypo EXPO XXI centru 23. i 24. rujna 2010. godine održat će se specijalistički seminar ‘Kako osmisliti i napisati projekte te dobiti sredstva iz pretpristupnih fondova EU’ u organizaciji Mirakul Edukacijskog centra. Voditelji seminara su mr.sc. Igor Medić i Jean-Pierre Maričić, koji su dobili milijun eura iz projekta PHARE 2005 za tehnološki odjel Poduzetničkog inkubatora BIOS. Polaznicima će se predstaviti dostupni fondovi EU, objasniti kako financijski upravljati pretpristupnim programima te kako se pripremiti za IPA-u. Kako osmisliti projekt voditelji će objasniti na primjeru Poduzetničkog inkubatora BIOS i poduzeća Đuro Đaković Kotlovi Slavonski Brod, kao i upute za natjecatelje, projektni ciklus te logičku matricu.

U Hypo EXPO XXI centru 23. i 24. rujna 2010. godine održat će se specijalistički seminar 'Kako osmisliti i napisati projekte te dobiti sredstva iz pretpristupnih fondova EU' u organizaciji Mirakul Edukacijskog centra. Voditelji seminara su mr.sc. Igor Medić i Jean-Pierre Maričić, koji su dobili milijun eura iz projekta PHARE 2005 za tehnološki odjel Poduzetničkog inkubatora BIOS. Polaznicima će se predstaviti dostupni fondovi EU, objasniti kako financijski upravljati pretpristupnim programima te kako se pripremiti za IPA-u. Kako osmisliti projekt voditelji će objasniti na primjeru Poduzetničkog inkubatora BIOS i poduzeća Đuro Đaković Kotlovi Slavonski Brod, kao i upute za natjecatelje, projektni ciklus te logičku matricu.

Uz neophodnu teoriju, voditelji će kroz vlastiti praktični primjer polaznicima objasniti cjelokupni postupak: od osmišljavanja preko pripreme do prijave projekta za pretpristupni fond EU.

Polaznicima će se predstaviti dostupni fondovi EU, objasniti kako financijski upravljati pretpristupnim programima te kako se pripremiti za IPA-u. Kako osmisliti projekt voditelji će objasniti na primjeru Poduzetničkog inkubatora BIOS i poduzeća Đuro Đaković Kotlovi Slavonski Brod, kao i upute za natjecatelje, projektni ciklus te logičku matricu.

Drugi dan održavanja seminara polaznici će saznati kako izraditi sažetak projekta, kako popuniti obrazac prijave, razraditi proračun, provesti projekt te raditi na vidljivosti istog. Praktični dio seminara odnosit će se na razradu konkretnih ideja polaznika – izradu i analizu logičke matrice te izradu sažetka projekta.

Posebna pogodnost – potpuna dokumentacija provedenog projekta na CD-u

Posebna pogodnost seminara je da svi polaznici dobivaju CD s potpunom dokumentacijom provedenog projekta ukupne vrijednosti 1,5 mil. eura (Poduzetnički inkubator BIOS) te popratnom dokumentacijom s kojom su se služili od 2004. godine do danas.

Pisanje projekta za pretpristupni fond Europske unije kompliciran je i iscrpljujući proces koji zahtijeva točnost, preciznost i zadovoljavanje svih, pa i najsitnijih detalja. Iz tog razloga mnogi projekti bivaju odbijeni, bez obzira što je projektna ideja bila dobra i potrebna.

Od osmišljavanja do provođenja

Cilj ovog seminara je polaznicima prezentirati cjelokupni postupak: od osmišljavanja preko pripreme i prijave do provođenja projekta koji se financiraju iz pretpristupnih fondova EU. Uz neophodnu teoriju, voditelji kroz vlastiti praktični primjer polaznicima objašnjavaju cjelokupni postupak te pisanje izvješća. S obzirom na to da su uz brojne druge, stručni savjetnici za EU projekt u poduzeću Đuro Đaković Kotlovi d.o.o. (Slavonski Brod) kojemu je u sklopu projekta PHARE 2006 odobreno 140.000 eura (od kojih EU sufinancira 69%), voditelji polaznicima stručnim savjetima pomažu u razumijevanju projektne procedure s aspekta institucije koja projekt prijavljuje.

Naglasak seminara je na praktičnim primjerima koji vrlo često nisu napisani u uputama dostupnim prijaviteljima projekata. Pravilnim osmišljavanjem projekata – što čini osnovu ovog seminara – uvelike će se povećati vjerojatnost prolaska u selekcijskom procesu.

12 koraka do novca iz fonda EU

Polaznicima će biti predstavljeno kako po novac iz fonda EU u 12 koraka:

1. Osmisliti projekt važan za zajednicu koji se temelji na stvarnim problemima

2. Pronaći odgovarajući program i natječaj iz sredstava pretpristupne pomoći EU

3. Identificirati i okupiti partnerske organizacije na provedbi projekta (ako je potrebno, i savjetnike)

4. Proučiti natječajnu dokumentaciju i kriterije prihvatljivosti

5. Izraditi logičke matrice projekta

6. Izraditi sažetak projekta

7. Popuniti natječajnu dokumentaciju

8. Izraditi proračun projekta

9. Prikupiti dodatne materijale prema natječajnoj dokumentaciji

10. Provjeriti cjelokupnu dokumentaciju i slanje projekta

11. ‘Očistiti’ proračun nakon odobrenja projekta

12. Provesti projekt, namjenski potrošiti novac i izvještavati o tome

Više informacija o seminaru možete pronaći na Internet stranicama Mirakul Edukacijskog centra


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.