Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Pronalazak posla – primijenite metode koje djeluju

Pronalaženje posla pretvorilo se u pravo mučenje. Iako do informacija zbog interneta nije nikad bilo lakše doći, pravih natječaja je vrlo malo, a konkurencija ogromna. U moru priručnika o tome kako pronaći posao izdvaja se „The Job-Hunter’s Survival Guide“ Richarda Nelsona Bollesa koji je sastavio najučinkovitije metode za pronalaženje posla.

Pronalaženje posla pretvorilo se u pravo mučenje. Iako do informacija zbog interneta nije nikad bilo lakše doći, pravih natječaja je vrlo malo, a konkurencija ogromna. U moru priručnika o tome kako pronaći posao izdvaja se „The Job-Hunter's Survival Guide“ Richarda Nelsona Bollesa koji je sastavio najučinkovitije metode za pronalaženje posla.

Samoanaliza

Radi se o detaljnoj analizi vlastitih sposobnosti i želja, a prema autoru knjige metoda dovodi do uspjeha u 86% slučajeva. Traži dosta vremena i razmišljanja pa se rezultati ne mogu očekivati od danas do sutra. Sastoji se od tri pitanja: 1. Što? (napraviti popis sposobnosti i znanja), 2. Gdje? (odrediti područja interesa) i 3. Kako? (koja poduzeća najbolje odgovaraju opisu i kako s njima stupiti u kontakt). Što su ciljevi određeniji, a odgovori na pitanja detaljniji to je veća vjerojatnost uspjeha.

Izravan kontakt

Metoda koja je uspješna u 70% slučajeva odnosi se na pronalaženje poduzeća koja odgovaraju vlastitim ambicijama. Nije za sramežljive jer je važan samouvjeren javni nastup i ostavljanje dobrog prvog dojma. Potrebno je prvo pronaći nekoliko željenih poduzeća te ih osobno kontaktirati telefonom ili pokucati na vrata, neovisno o tome traže li nove ljude ili ne. Metoda se posebno preporučuje mladima i apsolventima koji na taj način mogu lakše pronaći praksu. Izravan kontakt je 10 puta učinkovitiji od slanja životopisa. Posebno se preporučuje kontaktiranje malih poduzeća s 50 ili manje zaposlenika.

Društvene mreže

Ključ je u osobnim kontaktima. Molbe za pomoć oko pronalaženja posla potrebno je poslati svim prijateljima na Facebooku, kontaktima na LinkedInu i drugim mrežama. Uvijek postoji mogućnost da je netko čuo za otvoreno radno mjesto ili je voljan poslati preporuku. Metoda je uspješna u 29% slučajeva.

Cijeli članak pročitajte na Metro portalu

Najbolje metode za pronalaženje posla


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.