Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Propast Pašalićevog građevinskog carstva

Pašalićeva je tvrtka na kraju 2011. godine prijavila gubitak od 1,9 milijuna kuna, a na financijskim servisima evidentiran je i porezni dug. Pašalićev se građevinski biznis počeo urušavati još prije tri, četiri godine

Pašalićeva je tvrtka na kraju 2011. godine prijavila gubitak od 1,9 milijuna kuna, a na financijskim servisima evidentiran je i porezni dug. Pašalićev se građevinski biznis počeo urušavati još prije tri, četiri godine

Tvrtka Ivića Pašalića Kapital Konzalting d.o.o., na kojoj je podigao nekretninski biznis, zatražila je pokretanje predstečajne nagodbe zbog blokade računa dulje od 256 dana.

No, Pašalić iako je zahtjev predao još u prosincu prošle godine, koliko je vidljivo na stranicama Financijske agencije, nije dostavio potrebnu dokumentaciju pa se može očekivati da će i u stečaj. Financijska agencija zatražila je od Pašalićevih dostavu dodatne dokumentacije u roku od osam dana koji je počeo sa 1. ožujkom ove godine. Potrebna dokumentacija, naime, još nije dostupna na službenim stranicama agencije, javlja Jutarnji list.

Pašalić je upravo preko tvrtke Kapital Konzalting pokrenuo projekte gradnje 24 vile “Paradiž” u Istri te projekt gradnje stanova u Odri. Tri poslovna računa te građevinske tvrtke u blokadi su već 256 dana. Blokirani su šesti put u godinu i pol. Pašalićeva je tvrtka na kraju 2011. godine prijavila gubitak od 1,9 milijuna kuna, a na financijskim servisima evidentiran je i porezni dug. Pašalićev se građevinski biznis počeo urušavati još prije tri, četiri godine. Pašalić je tada govorio da je u “financijskim problemima, kao i svi građevinari”.

No, dobri odnosi više mu nisu mogli pomoći jer tržište nekretnina već dugo stagnira. Banka se zato početkom prošle godine sklapanjem Sporazuma o ustupu reda prvenstva željela dodatno osigurati te definirati odnose unutar vlastitih podružnica u slučaju konačne propasti Pašalićeva građevinskog carstva. Iako ni bankama nije u interesu preuzimanje nekretnina jer tržište stagnira, banka je dodatno zaštitila vlastitu investiciju.

Pašalićev biznis u teške probleme dovelo je stambeno naselje u Odri s nešto više od 300 stanova.

Uspio je prodati trećinu tih stanova, a za realizaciju tog projekta – kupnju zemljišta i gradnju kuća – podigao je tri kredita, ukupno oko 193 milijuna kuna. Glavnicu kredita trebao je početi otplaćivati 2009. godine, ali je zbog pada prodaje bio prisiljen zatražiti reprogramiranje kredita.

Iz financijskih izvješća tvrtke već je tada bilo očito da je njegov posao na korak od propasti. Vrijednost zaliha bila je veća za oko tri milijuna kuna od kreditnog zaduženja i iznosila je 195 milijuna kuna. Tvrtka se našla u teškoj situaciji jer zbog stagnacije na tržištu pa ni otplaćivati kredit.

Početkom prošle godine tri su podružnice Hypo banke s Kapital Konzaltingom sklopile Sporazum o ustupu reda prvenstva – dokument kojim su međusobno definirale odnose pri naplati vlastitih potraživanja.

Riječ je o ukupnim kreditima od 29,9 milijuna eura te 147,1 milijun kuna podignutim kod Hypo-Leasing Kroatien d.o.o., Alpe-Adria Poslovodstvo i Hypo Alpe-Adria Bank. Zabilježbe o kreditima stavljene su na sve nekretnine.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.