Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Proračun za 2011. godinu s manjkom od 14,8 milijardi kuna!

Hrvatska Vlada danas je Saboru uputila prijedlog proračuna za 2011. godinu kojom predviđa prihode u iznosu od 107,4 milijardi kuna, a rashode u iznosu od 122,3 milijarde kuna. Tako bi manjak u proračunu iznosio 14,8 milijardi kuna, odnosno deficit središnje države bio bi 4,3 posto BDP-a. Uz predloženi proračun i projekcije proračuna za 2012. i 2013. godinu, Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila i prijedlog zakona o privremenom neusklađivanju mirovina u 2011.

Hrvatska Vlada danas je Saboru uputila prijedlog proračuna za 2011. godinu kojom predviđa prihode u iznosu od 107,4 milijardi kuna, a rashode u iznosu od 122,3 milijarde kuna. Tako bi manjak u proračunu iznosio 14,8 milijardi kuna, odnosno deficit središnje države bio bi 4,3 posto BDP-a. Uz predloženi proračun i projekcije proračuna za 2012. i 2013. godinu, Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila i prijedlog zakona o privremenom neusklađivanju mirovina u 2011.

– Proračun za 2011., uz prijedlog zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji ćemo predložiti do kraja ovog tjedna, jest početak konsolidacije javnih financija u postkriznom razdoblju -istaknula je premijerka Jadranka Kosor.

Neće biti smanjenja plaća i mirovina

Ističe da je politika Vlade u 2011. smanjenje udjela državnih izdataka u BDP-u, da neće biti novih poreznih opterećenja, da će se zadržati zaštita najugroženijih skupina, da neće biti dodatnog smanjenja plaća i mirovina

– Proračunom poručujemo hrvatskim građanima da će dobiti plaće, mirovine, socijalnu pomoć, a Hrvatska će uredno servisirati svoje obveze – istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker.

Time je odgovorio i „dežurnim katastrofičarima koji su si uzeli za pravo da plaše hrvatske građane“ te im poručio „neka plaše svoje stranačke kolege, a građane ostave na miru“.

Pitajući što bi se dogodilo da se, „po željama nekih s figom u džepu“, išlo u smanjivanje plaća i mirovina, Šuker je kazao da bi time bilo pogođeno 1,8 milijuna građana.

Gospodarski rast preko 1,5 posto?

Proračun za iduću godinu rađen je na projekciji gospodarskog rasta od 1,5 posto, a taj bi rast, kaže premijerka, mogao biti i veći s obzirom i na nedavno predstavljene velike investicijske projekte.

Proračunom za 2011. godinu se, u zamrznutim rashodima, osiguravaju dvije milijarde kuna vezano za proces pridruživanja, za kamate 1,1 milijarda kuna više, osiguravaju se sredstva za vojnu opremu, sredstva za mirovine povećavaju se za 163 milijuna kuna, osiguravaju sredstva za porodiljne naknade, sredstava za parlamentarne izbore, referendum o pristupu EU, popis stanovništva, naglasila je premijerka.

– To pokazuje da su učinjeni veliki napori na racionalizaciji i uštede svagdje gdje se može i na svemu bez čega se može preživjeti – rekla je.

Kosor je pozvala lokalne vlasti da idu Vladinim tragom, napominjući kako ima i dalje onih koji ne reagiraju na krizu ili reagiraju s odmakom od dvije godine.

Društveni izazov

– Proračun za 2011. je društveni izazov, podrazumijeva usku koordinaciju monetarne i fiskalne politike. Proračunom, uz zakon o fiskalnoj odgovornosti, započinjemo proces smanjenja troškova javnog sektora i time jačanja konkurentnosti gospodarstva – kazala je Kosor.

Osvrćući se na problem deficita u iznosu od 14 milijardi kuna, Šuker je izdvojio najveći strukturni problem – mirovinske doprinose.

Procjena je da će u 2011. nedostajati 15,7 milijardi kuna za isplatu u odnosu na prikupljene doprinose, a što se nadoknađuje iz proračuna. U idućoj će se godini od mirovinskih doprinosa prikupiti 19,3 milijarde kuna, a za isplatu treba 35,1 milijarda kuna, rekao je Šuker.

Napominje i kako će se za godinu ili dvije morati povećati i stopa izdvajanja za drugi stup mirovinskog, a to će opet značiti manje za prvi stup.

Za iduću godinu Vlada predlaže da ne bude usklađenja mirovina (dva puta godišnje s rastom plaća i potrošačkih cijena). Predloženim bi zakonom o privremenom neusklađivanju mirovina u 2011. bile obuhvaćene sve mirovine ostvarene na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju i posebnih propisa o mirovinskom osiguranju, koje isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, kazao je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Novo zaduživanje – 23,2 milijarde kuna

Vlada je Saboru uputila i prateći zakon o izvršenju proračuna kojim uz ostalo predviđa ukupno zaduženje države od 23,2 milijarde kuna, od čega se 9,9 milijardi odnosi na otplatu starih dugova.

U raspravi o predloženom proračunu, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac naglasio je kako se proračunom stvaraju pretpostavke za bitno drukčiji odnos vlasti prema javnom novcu.

Ministar obrane Branko Vukelić naglasio je kako su u proračunu osigurana sredstva za normalno funkcioniranje Oružanih snaga demantirajući tako napise da je zbog nedostatka sredstava ono dovedeno u pitanje.

Ministar Popijač kazao je da se nastavljaju svi programi potpore poduzetnika, potpore izvoznika, a po prvi su put osigurana i sredstva za fond gospodarske suradnje.

Poticaji za poljoprivredu ostaju na razini ovogodišnjih, kazao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.