Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Proračunski gordijski čvor u SAD-u i recesija u eurozoni srušili cijene dionica

Od početka tjedna S&P 500 indeks pao je oko 2 posto, zaronivši na najnižu razinu u tri i pol mjeseca, što je ponajviše posljedica strahovanja ulagača od ‘fiskalne litice’

Od početka tjedna S&P 500 indeks pao je oko 2 posto, zaronivši na najnižu razinu u tri i pol mjeseca, što je ponajviše posljedica strahovanja ulagača od 'fiskalne litice'

U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica pale, premda ne tako oštro kao dan prije, jer na tržištu vlada nesigurnost zbog proračunskog gordijskog čvora u SAD-u i recesije u eurozoni.

Dow Jones indeks skliznuo je 0,23 posto, na 12.542 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,16 posto, na 1.353 boda, a Nasdaq indeks 0,35 posto, na 2.836 bodova.

Od početka tjedna S&P 500 indeks pao je oko 2 posto, zaronivši na najnižu razinu u tri i pol mjeseca, što je ponajviše posljedica strahovanja ulagača od ‘fiskalne litice’.

Ako do kraja godine republikanci i demokrati ne usuglase bolja rješenja, početkom 2013. uslijedilo bi automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanja poreza, ukupno vrijedno oko 600 milijardi dolara, što bi moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

Čak i ako gospodarstvo izbjegne recesiju, iscrpljujući pregovori između Bijele kuće i Kongresa mogli bi narušiti poslovne investicije i privatnu potrošnju, kažu analitičari.

Tržište je, također, pod pritiskom dužničkih problema u eurozoni, zbog čega je tamošnje gospodarstvo ponovno uronilo u recesiju, drugu od 2009. godine.

Gospodarstvo eurozone oslabilo je u trećem tromjesečju, drugom zaredom, za 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je Europska unija zamalo izbjegla recesiju, ojačavši u trećem kvartalu za 0,1 posto, objavio je jučer Eurostat.

Na godišnjoj razini aktivnost u 17-članoj eurozoni oslabila je za 0,6 posto, a u 27-članoj Uniji za 0,4 posto.

Zbog toga su i na europskim burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,77 posto, na 5.677 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,82 posto, na 7.043 boda, a pariški CAC 0,52 posto, na 3.382 boda.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.