Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Proračunski problemi SAD-a srušili cijene dionica na najniže razine od lipnja

Barack Obama ostao je pri stavu da treba povećati porezne stope kako bi se smanjio proračunski deficit. Kako se republikanci u Kongresu tome oštro protive, očekuje se žestoka borba do kraja ove godine, zbog čega su ulagači nesigurni. Tim više što bi se u pregovorima mogao naći i prijedlog o povećanju poreza na dividende i kapitalne dobitke.

Barack Obama ostao je pri stavu da treba povećati porezne stope kako bi se smanjio proračunski deficit. Kako se republikanci u Kongresu tome oštro protive, očekuje se žestoka borba do kraja ove godine, zbog čega su ulagači nesigurni. Tim više što bi se u pregovorima mogao naći i prijedlog o povećanju poreza na dividende i kapitalne dobitke.

U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica pale na najniže razine od lipnja, jer su ulagači nesigurni uoči pregovora o proračunu SAD-a, ali i zbog slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava.

Dow Jones indeks potonuo je 1,45 posto, na 12.570 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,39 posto, na 1.355 bodova, a Nasdaq indeks 1,29 posto, na 2.846 bodova.

Na prvoj konferenciji za tisak od kada je ponovno izabran za predsjednika SAD-a, Barack Obama jučer je čvrsto ostao pri stavu da treba povećati porezne stope kako bi se smanjio proračunski deficit.

Kako se republikanci u Kongresu tome oštro protive, očekuje se žestoka borba do kraja ove godine, zbog čega su ulagači nesigurni. Tim više što bi se u pregovorima mogao naći i prijedlog o povećanju poreza na dividende i kapitalne dobitke.

Predsjednički izbori nisu doveli do promjene u odnosu snaga između demokrata i republikanaca u Kongresu, pa se ulagači plaše da se neće uspjeti postići dogovor o proračunskim problemima do kraja ove godine.

U tom slučaju, od početka 2013. godine uslijedilo bi automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanja poreza, ukupno vrijedno oko 600 milijardi dolara. Ta tzv. ‘fiskalna litica’ mogla bi gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

Od završetka predsjedničkih izbora prije tjedan dana, S&P 500 indeks potonuo je 5,1 posto, zaronivši jučer na najnižu razinu od kraja srpnja. Dow Jones i Nasdaq pali su, pak, na najniže razine od kraja lipnja.

Tržište je i pod pritiskom dužničkih problema u eurozoni, zbog čega je tamošnje gospodarstvo vjerojatno ponovno uronilo u recesiju. To bi trebali potvrditi podaci Eurostata u četvrtak. Recesija prijeti i Japanu, dok se rast kineskog gospodarstva usporava.

Loše su na tržište djelovale i pojačane tenzije na Bliskom istoku. Izrael je jučer izveo zračni napad na palestinsku policiju u Gazi, ubivši pritom zapovjednika Hamasa. Egipat je zbog toga opozvao svog veleposlanika u Izraelu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,11 posto, na 5.722 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,94 posto, na 7.101 bodova, a pariški CAC 0,89 posto, na 3.400 bodova.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.