Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Uncategorized

Prosječan Nijemac radi puno manje od Grka, Talijana, Portugalca…

Stanovnici južnih europskih zemalja putuju češće i na putovanjima ostaju dulje od stanovnika Njemačke, ali i na radnim mjestima provode duže vremena, pokazalo je istraživanje. Naime, prosječan njemački radnik godišnje prosječno radi 1.390 sati, što je puno manje od jednog grčkog radnika – 2.119 sati, ili od Talijana, koji godišnje prosječno radi 1.773 sata, od prosječnog Portugalca – 1.719 sati, Španjolca 1.654 ili Francuza 1.554 sata.

Stanovnici južnih europskih zemalja putuju češće i na putovanjima ostaju dulje od stanovnika Njemačke, ali i na radnim mjestima provode duže vremena, pokazalo je istraživanje. Naime, prosječan njemački radnik godišnje prosječno radi 1.390 sati, što je puno manje od jednog grčkog radnika - 2.119 sati, ili od Talijana, koji godišnje prosječno radi 1.773 sata, od prosječnog Portugalca - 1.719 sati, Španjolca 1.654 ili Francuza 1.554 sata.

– Nijemci putuju puno rjeđe (godišnje i općenito tijekom života) nego stanovnici južnih europskih zemalja, no to ne znači da zbog toga, kada se u obzir uzmu sati što ih provedu na radnim mjestima, rade više – napisao je analitičar podataka dobivenih istraživanjem Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj i Eurostata i jedan od čelnih ljudi francuske banke Natixis, Patric Artus.

Naime, prosječan njemački radnik godišnje prosječno radi 1.390 sati, što je puno manje od jednog grčkog radnika – 2.119 sati, ili od Talijana, koji godišnje prosječno radi 1.773 sata, od prosječnog Portugalca – 1.719 sati, Španjolca 1.654 ili Francuza 1.554 sata.

To su podaci za 2010. koje su objavili Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i Eurostat. “Radna produktivnost Nijemaca gotovo je izjednačena s produktivnošću stanovnika južnih europskih zemalja, a broj sati što ih Nijemci provedu na radnim mjestima niži je nego u zemljama južne Europe.

Ključ njemačkog uspjeha

Polovinom svibnja njemačka kancelarka je broj dana godišnjeg odmora i sustav odlaska u mirovinu zemalja južne Europe nazvala “vrlo velikodušnima”. “U zemljama poput Grčke, Španjolske ili Portugala radnici ne bi smjeli ići u mirovinu ranije od jednog njemačkog radnika, jer smatram kako je vrlo važno da svi ulože jednake napore”, rekla je tada Merkel.

– No Angela Merkel ne ukazuje na prave probleme južnih zemalja eurozone – smatra Artus. Ekonomski uspjeh Nijemci duguju svojim naporima što ih ulažu u inovacije i specijalizacije kada je riječ o raznim premijama, uspješnom načinu štednje u privatnom sektoru i visokom kvalificiranošću u odnosu na južne susjede.

Nijemci, primjerice u istraživanja ulažu više od Španjolske i Portugala zajedno. Uz to njemačke tvrtke štede više od svojih južnih susjeda u eurozoni.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.