Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Uncategorized

Prosječan Nijemac radi puno manje od Grka, Talijana, Portugalca…

Stanovnici južnih europskih zemalja putuju češće i na putovanjima ostaju dulje od stanovnika Njemačke, ali i na radnim mjestima provode duže vremena, pokazalo je istraživanje. Naime, prosječan njemački radnik godišnje prosječno radi 1.390 sati, što je puno manje od jednog grčkog radnika – 2.119 sati, ili od Talijana, koji godišnje prosječno radi 1.773 sata, od prosječnog Portugalca – 1.719 sati, Španjolca 1.654 ili Francuza 1.554 sata.

Stanovnici južnih europskih zemalja putuju češće i na putovanjima ostaju dulje od stanovnika Njemačke, ali i na radnim mjestima provode duže vremena, pokazalo je istraživanje. Naime, prosječan njemački radnik godišnje prosječno radi 1.390 sati, što je puno manje od jednog grčkog radnika - 2.119 sati, ili od Talijana, koji godišnje prosječno radi 1.773 sata, od prosječnog Portugalca - 1.719 sati, Španjolca 1.654 ili Francuza 1.554 sata.

– Nijemci putuju puno rjeđe (godišnje i općenito tijekom života) nego stanovnici južnih europskih zemalja, no to ne znači da zbog toga, kada se u obzir uzmu sati što ih provedu na radnim mjestima, rade više – napisao je analitičar podataka dobivenih istraživanjem Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj i Eurostata i jedan od čelnih ljudi francuske banke Natixis, Patric Artus.

Naime, prosječan njemački radnik godišnje prosječno radi 1.390 sati, što je puno manje od jednog grčkog radnika – 2.119 sati, ili od Talijana, koji godišnje prosječno radi 1.773 sata, od prosječnog Portugalca – 1.719 sati, Španjolca 1.654 ili Francuza 1.554 sata.

To su podaci za 2010. koje su objavili Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i Eurostat. “Radna produktivnost Nijemaca gotovo je izjednačena s produktivnošću stanovnika južnih europskih zemalja, a broj sati što ih Nijemci provedu na radnim mjestima niži je nego u zemljama južne Europe.

Ključ njemačkog uspjeha

Polovinom svibnja njemačka kancelarka je broj dana godišnjeg odmora i sustav odlaska u mirovinu zemalja južne Europe nazvala “vrlo velikodušnima”. “U zemljama poput Grčke, Španjolske ili Portugala radnici ne bi smjeli ići u mirovinu ranije od jednog njemačkog radnika, jer smatram kako je vrlo važno da svi ulože jednake napore”, rekla je tada Merkel.

– No Angela Merkel ne ukazuje na prave probleme južnih zemalja eurozone – smatra Artus. Ekonomski uspjeh Nijemci duguju svojim naporima što ih ulažu u inovacije i specijalizacije kada je riječ o raznim premijama, uspješnom načinu štednje u privatnom sektoru i visokom kvalificiranošću u odnosu na južne susjede.

Nijemci, primjerice u istraživanja ulažu više od Španjolske i Portugala zajedno. Uz to njemačke tvrtke štede više od svojih južnih susjeda u eurozoni.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Velika većina građana (70%) koji su sudjelovali u istraživanju ima 'klasično' radno vrijeme - 5 dana u tjednu, odnosno 40 sati tjedno. 

Ljudski resursi

Kao menadžer ste svjesni da morate imati sretne i motivirane radnike da bi postigli najbolje rezultate.

Komentari

Koliko ste samo puta čuli ili pročitali čuvenu izreku ”pronađi posao koji voliš i nećeš morati raditi niti jednog dana u životu”?

Lifestyle

Istraživanje koje je provela američka profesorica strateškog upravljanja ljudskim resursima Rita Fontinha pokazala je da su poslodavci bili u pravu u vezi s negativnim...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.