Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Prosvjed radnica DTR-a zbog neisplate plaća, prijevoza i materijalnih prava

Domaća tvornica rublja bila je licencni partner vodećih brendova kao što su Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Paul & Shark, Rene Lazard. Od 22. ožujka je otvoren postupak predstečajne nagodbe zbog nelikvidnosti.

Domaća tvornica rublja bila je licencni partner vodećih brendova kao što su Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Paul & Shark, Rene Lazard. Od 22. ožujka je otvoren postupak predstečajne nagodbe zbog nelikvidnosti.

Pedesetak radnica Domaće tvornice rublja (DTR) prosvjedovalo je danas pred Upravom tvrtke u Preradovićevoj ulici tražeći isplatu dviju zaostalih plaća i pet naknada za prijevoz. Radnice su u štrajku od 7. svibnja jer im nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak i naknade za prijevoz za zadnjih pet mjeseci, a poslodavac im je dužan i poprilične svote za neisplaćena materijalna prava. Neka nam Uprava isplati dvije plaće i naknade za prijevoz pa ćemo se vratiti na posao. Posla ima i želimo raditi, ali nemamo više sredstava za život, krediti nam sjedaju, nemamo za režije, a neke od nas ni za hranu, pa su počele preskakati gablece, rekla je radnica Kata Šečić koja je novinarima pokazala odrezak svoje zadnje plaće koja iznosi 2.257 kuna. Nad DTR-om je 22. ožujka otvoren postupak predstečajne nagodbe zbog nelikvidnosti, jer tvrtka kasni s ispunjavanjem dospjelih obaveza i isplatom plaća. Većinski vlasnik DTR- a je tvrtka Ceufin Brokers d.o.o. u stečaju, koja raspolaže s 65,45 posto dionica, a trenutno ima 103 zaposlenih, mahom tekstilnih radnica. Po riječima Kate Šečić, poslodavac im je obećao da će 15. svibnja možda isplatiti jednu plaću, ali radnice u to ne vjeruju, pogotovo jer im je dužan i za materijalna prava. Njihova potraživanja odnose se na regres od 1.500 kuna, božićnicu od 1.000 kuna, uskrsnicu od 400 kuna, jubilarne nagrade između 3.000 i 4.000 kuna, te na prijevoz od 340 kuna ili 800 kuna mjesečno, ovisno o udaljenosti od posla. “Meni je DTR dužan ukupno 11.100 kuna, bez plaća i prijevoza, a nekima i više od 20.000 kuna”, kaže Šečić. Propast DTR događa se uoči stote obljetnice osnivanja tvrtke. Najstariji proizvođač rublja u ovom dijelu Europe osnovan je 1914. godine, a bio je poznat po izradi muških, ženskih i dječjih košulja, ženskih bluza i muških pidžama. Bio je licencni partner poznatih svjetskih marki i vodećih brendova kao što su Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Paul & Shark, Rene Lazard i dr. No, sada u pogonu tvrtke u Brckovljanima, odakle je preseljen iz zagrebačke Dubrave, ima sve manje posla, a nakon štrajka, koji radnice ne misle prekinuti dok im se ne isplati barem dio dugova, mogao bi završiti u likvidaciji.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.