Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Upravljanje biznisom

Prvi koraci su najvažniji – što mali poduzetnik treba znati prije otvaranja firme?

Postati poduzetnikom i imati svoj vlastiti business san je ili je barem bio san velikog broja Hrvata. Želja za samostalnošću, napretkom i afirmacijom kako profesionalnom tako i privatnom jak je motivacijski faktor. Ukoliko razmišljate o svojoj firmici, kreiranju vlastite poslovne sudbine, postoje neke stvari kojih se trebate pridržavati.

Postati poduzetnikom i imati svoj vlastiti business san je ili je barem bio san velikog broja Hrvata. Želja za samostalnošću, napretkom i afirmacijom kako profesionalnom tako i privatnom jak je motivacijski faktor. Ukoliko razmišljate o svojoj firmici, kreiranju vlastite poslovne sudbine, postoje neke stvari kojih se trebate pridržavati.

Za poduzetnički pothvat potrebna je čvrsta vjera u svoje mogućnosti. No vi hrabrost posjedujete i našli ste se pred vratima „arene poduzetništva.“ Ideju ste prezentirali obitelji i prijateljima i taj test je prošao dobro.

Birokracijskog zmaja koji vam je stajao na putu do pokretanja ste uspješno savladali. Kapital najčešće obiteljskog porijekla je prikupljen i sve je spremno za uspješnu priču.

No kako je u životu a u poduzetništvu pogotovo malo što bajkovito, tako trebate učiniti sve kako vaša poslovna prilikom nebi postala neprilika. Na oprez vas goni i statistika koja kaže da 90% svih poduzetničkih pothvata propadne u prvih 10 godina.

Pet koraka do mirnog sna

U želji da vam olakšamo početak pripremili smo nekoliko korisnih savjeta koji čine razliku između uspjeha i neuspjeha i koji su zakon svakog poduzetničkog pothvata:

1) Troškovi – s razlogom su na prvom mjestu. Morate shvatiti da koliko vremena trošite na sve aktivnosti zajedno toliko isto morate i na kontrolu troškova. Niti jedna firma nije u stanju zaraditi koliko može potrošiti. Štednja na pravim mjestima je imperativ.

2) Pravo – Veliku pozornost obaratite na pravilan odabir pravnog oblika u kojem želite poslovati. Obrt ili d.o.o. jer su i oni opet povezani sa gore navedenim troškovima. Dobro proanalizirajte troškove koje imate u jednom i drugom obliku.

3) Knjigovođa – jedna od najvažnijih karika vašeg poslovanja. Doslovno čovjek koji zna sve vaše tajne i kojem vjerujete. U prvih 10 godina upravo može biti prevaga na vašu stranu. Dobro se informirajte tko je najbolji i pri razgovoru zatražite i da Vas savjetuje kroz poslovanje a ne samo vodi papirnati dio.

4) PDV – najomraženija kratica u poduzetništvu. Ukoliko se bavite uslugom ili maloprodajom neka vam PDV bude pomoć države i najbolji prijatelj na Vašoj strani. Iskoristite mogućnost i prvu godinu budite van sustava PDV-a.

5) Vi – Vi ste taj o kojem ipak na kraju sve ovisi. Od vas se zahtjeva potpuni angažman. Nema radnog vremena,vikenda,opuštanja. Prvih nekoliko godina dok se posao ne stabilizira sve mora biti podređeno upravo njemu. Vaš trud,energija i upornost moraju biti na 100%.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.