Prvi koraci su najvažniji – što mali poduzetnik treba znati prije otvaranja firme?

Prvi koraci su najvažniji – što mali poduzetnik treba znati prije otvaranja firme?

Za poduzetnički pothvat potrebna je čvrsta vjera u svoje mogućnosti. No vi hrabrost posjedujete i našli ste se pred vratima „arene poduzetništva.“ Ideju ste prezentirali obitelji i prijateljima i taj test je prošao dobro.

Birokracijskog zmaja koji vam je stajao na putu do pokretanja ste uspješno savladali. Kapital najčešće obiteljskog porijekla je prikupljen i sve je spremno za uspješnu priču.

No kako je u životu a u poduzetništvu pogotovo malo što bajkovito, tako trebate učiniti sve kako vaša poslovna prilikom nebi postala neprilika. Na oprez vas goni i statistika koja kaže da 90% svih poduzetničkih pothvata propadne u prvih 10 godina.

Pet koraka do mirnog sna

U želji da vam olakšamo početak pripremili smo nekoliko korisnih savjeta koji čine razliku između uspjeha i neuspjeha i koji su zakon svakog poduzetničkog pothvata:

1) Troškovi – s razlogom su na prvom mjestu. Morate shvatiti da koliko vremena trošite na sve aktivnosti zajedno toliko isto morate i na kontrolu troškova. Niti jedna firma nije u stanju zaraditi koliko može potrošiti. Štednja na pravim mjestima je imperativ.

2) Pravo – Veliku pozornost obaratite na pravilan odabir pravnog oblika u kojem želite poslovati. Obrt ili d.o.o. jer su i oni opet povezani sa gore navedenim troškovima. Dobro proanalizirajte troškove koje imate u jednom i drugom obliku.

3) Knjigovođa – jedna od najvažnijih karika vašeg poslovanja. Doslovno čovjek koji zna sve vaše tajne i kojem vjerujete. U prvih 10 godina upravo može biti prevaga na vašu stranu. Dobro se informirajte tko je najbolji i pri razgovoru zatražite i da Vas savjetuje kroz poslovanje a ne samo vodi papirnati dio.

4) PDV – najomraženija kratica u poduzetništvu. Ukoliko se bavite uslugom ili maloprodajom neka vam PDV bude pomoć države i najbolji prijatelj na Vašoj strani. Iskoristite mogućnost i prvu godinu budite van sustava PDV-a.

5) Vi – Vi ste taj o kojem ipak na kraju sve ovisi. Od vas se zahtjeva potpuni angažman. Nema radnog vremena,vikenda,opuštanja. Prvih nekoliko godina dok se posao ne stabilizira sve mora biti podređeno upravo njemu. Vaš trud,energija i upornost moraju biti na 100%.

Podijeli

Odgovori

Top