Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

Prvi ženski poduzetnički virtualni centar – www.poduzetnica.hr

Žene su u hrvatskom društvu većina – po brojnosti, po obrazovanosti, po nezaposlenosti. U manjini su kada je riječ o zastupljenosti na izbornim listama političkih stranaka, pa čak i kada se plaća kazna od 50 tisuća kuna, ali i u društvenoj pozornosti, upravljačkim tijelima privatnih i državnih kompanija, po visini plaća…

Kada je hrvatska ekonomija u pitanju, već tradicionalno imamo dominaciju muškaraca u poduzetništvu, te dominaciju žena u nezaposlenosti.

No, posljednjih godina visoka zastupljenost žena u nezaposleničkoj populaciji rodila je jedan vrlo ohrabrujući trend – porast samozaposlenih poduzetnica, posebice u dobi iznad 40 godina  koje su i na tržištu rada najosjetljvija skupina na gašenje radnih mjesta i izvjesnost pronalaska novog.

Iz neizvjesnosti i potrage, često uzaludne, za novim poslodavcem, nezaposlene žene odlučile su postati samozaposlene poduzetnice.

2010 godine na jednu ženu u hrvatskom poduzetništvu dolazilo je 2.6 muškaraca, a danas je ta brojka na 1.9 što dovoljno govori o porastu ženskog samozapošljavanja po principu sama svoja  šefica.

Žene znatno bolje od muškaraca u Hrvatskoj uočavaju poslovne prilike za realizaciju svojih ideja, ali su znatno više uskraćene za mogućnost institucionalne potpore, financiranje, otvaranje poslovnih prilika na tržištu, te prije svega zbog manjka potpore i razumijevanja za ženino poduzetništvo u obitelji, podizanje vlastitog biznisa.

Iako su poduzetnce na rubu zanimanja medija, institucija, pa čak i onih usko povezanih sa ženskim poduzetništvom (primjer poduzetničkog portala www.poduzetna.hr koji nikada od strane Ministarstva poduzetništva, pompozno najavljivan, nije proradio), žene su same izborile svoje mjesto.

U hrvatskoj ekonomiji od 2010 godine do danas, prema podacima Eurostata, čak 11 posto svih zaposlenih žena u Hrvatskoj su samozaposlene poduzetnice.

Samozaposlene poduzetnice uspjele su pokazati vrlo zorno kako se i u uvjetima kada vlada opća apatija, beznađe, poduzetnički manjak vizije i slijeganje ramenima, marljivo i vrijedno može doći od uspješne poslovne priče.

Samozaposlene poduzetnice u Hrvatskoj ostvaruju zavidan udio u BDP-u, no malo se institucija i stručnih radova bavi njihovim potrebama, problemima, izazovima i perspektivama, najviše zbog činjenice da su samozaposlene poduzetnice novi ekonomski fenomen u našem društvu, te su poprilično nepoznata kategorija za istraživanje, promicanje i potporu.

Na promjeni takvog stanja aktivno djeluje prvi virtualni Ženski poduzetnički virtualni centar www.poduzetnica.hr, pri čemu naši projekti i kongresi ciljaju promijeniti situaciju prema boljem što svaka samozaposlena poduzetnica u Hrvatskoj zaslužuje.

U tom pravcu, osim otvaranja www.poduzetnica.hr virtualnog Ženskog poduzetničkog centra, organizirati ćemo prvi Kongres samozaposlenih žena poduzetnica u  cilju osigurati razmjenu iskustava, stvaranje poslovnih kontakata, povezivanje i unapređenje poslovne mreže poduzetnica kako bi im pristup i opstanak na tržištu bio što kvalitetniji, a put do uspjeha što izvjesniji.

Među samozaposlenim poduzetnicama danas je veliki broj inovatorica, izvrsnih poljoprivrednih poduzetnica, samohranih majki s kreativnim poslovnim projektima, ali koje ne dobivaju na žalost  pozornost koju zaslužuju.

Virtualni Ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr dat će sve od sebe da se ta zanemarenost promijeni, a samozaposlene poduzetnice dobiju pažnju i poziciju kakvu zaslužju u hrvatskom društvu.

Autor: Sanela Dropulić,


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.